Και οι επικρίσεις σχετικά με τη σκηνή της φετινής Eurovision συνεχίζονται..
Συγκεκριμένα, οι έχοντες γνώμη επί παντός επιστητού ή αλλιώς οι κάθε είδους καλοθελητές που είναι όλοι μέρα στα γραφεία τους και σερφάρουν στο διαδίκτυο μην έχοντας άλλη δουλειά να κάνουν προφανώς,κατηγορούν τους Πορτογάλους διοργανωτές για φθηνή απομίμηση παλαιότερων διαγωνισμών, ενώ φέτος έχουν να “πατήσουν” στο ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουν αφαιρεθεί οι LED οθόνες από τη σκηνή.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να περιορίζονται αρκετές χώρες κυρίως οι οικονομικά πιο αασθενέστερες -ανάμεσα τους και η χώρα μας-, καθώς δεν θα μπορέσουν να παρουσιάσουν κάτι εντυπωσιακό επί σκηνής, εν αντιθέσει με χώρες που δαπανούν περισσότερα χρήματα στο διαγωνισμό. Όλα αυτά φυσικά αποδίδονται στην οικονομική κρίση που πλήττει τη διοργανώτρια χώρα αλλά και την απειρία της στην διοργάνωση τέτοιων μεγάλων γεγονότων.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά των πιο νηφάλιων και θετικών fans ανά τον κόσμο που θεωρεί την φετινή σκηνή που φωτογραφίες της είδαν το φώς της δημοσιότητας εδώ και καιρό, ως άκρως εντυπωσιακή όπoυ όπως είχαν υποσχεθεί οι διοργανωτές κυριαρχεί το θέμα της θάλασσας και της ναυτιλίας ως αναφορά στην ιστορία και την παράδοση τους. Ο σχεδιασμός ανατέθηκε και φέτος στον Florian Wieder, που σχεδίασε και την περσινή σκηνή στην Ουκρανία.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η έμπνευσή του φέτος προήλθε από τα εξής:
- Τα καράβια. Συγκεκριμένα η δομή της σκηνής θυμίζει τα κύτη των πλοίων, φέρνοντας στο νου τη ναυπηγική επιδεξιότητα των Πορτογάλων που τους κατέστησε ικανούς να εξερευνήσουν τα πέρατα του κόσμου.
- Την πλοήγηση, που εκφράζεται δημιουργικά μέσω του σφαιρικού αστρολάβου. Οι δακτύλιοι του αστρολάβου κυριαρχούν οπτικά στο σχεδιασμό της σκηνής. Πρόκειται για οπτικό θέμα που συναντούμε στα πορτογαλικά οικόσημα, αλλά και στη σημαία της χώρας, ως υπενθύμιση της εποχής των μεγάλων εξερευνήσεων.
- Τη θάλασσα ως στοιχείο που εκφράζει την ελευθερία, τη διαύγεια και την ηρεμία. Εκφράζεται στο σχεδιασμό με τη μορφή του κυματισμού.
- Τους χάρτες και τις γραμμές τους που απλώνονται προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, συνδέοντας ταυτόχρονα όλα τα μέρη της γης. Ο σχεδιασμός της σκηνής φιλοδοξεί να αναδείξει τη Λισαβόνα ως το σημείο του χάρτη όπου συγκλίνουν όλες οι γραμμές.
- Η σκηνή θα είναι σε αρμονία και με το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης «All aboard!», (σε ελεύθερη απόδοση «όλοι στο καράβι!»). Το σύνθημα παρουσιάστηκε μαζί με το λογότυπο, ενώ και τα δύο έχουν ως πηγή έμπνευσης το θέμα της θάλασσας, που αξιοποιείται για να εκφράσει δημιουργικά τόσο την επαφή μεταξύ των λαών, όσο και την ποικιλομορφία.
- Για να δούμε εάν τελικώς εάν το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει εάν θα κριθεί “λειτουργικό” στη πράξη και εάν το οπτικό του όλου θέματος ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο δύσκολο κριτή.