Ο Tomas Jacob Hilfiger, γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου το 1951 στην Elmira της Νέας Υόρκης. Αυτήν τη στιγμή το brand με το όνομα του είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα στον πλανήτη με την επιτυχία του να μετρά σχεδόν 35 χρόνια και να συνεχίζει συνεργασίες με πολύ γνωστά μοντέλα και προσωπικότητες της μουσικής και όχι μόνο, ως ambassadors της εταιρείας.
Τα πρώτα του βήματα
Είναι το δεύτερο από εννιά αδέλφια μιας οικογένειες με ρίζες από την Ιρλανδία και Αμερική. Οι γονείς του ανήκαν στην εργατική τάξη. Η μητέρα του Virginia εργαζόταν ως νοσηλεύτρια και ο πατέρας του Richard ,κατασκεύαζε ρολόγια σε κοσμηματοπωλείο. Στο γυμνάσιο δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα αθλητικός μαθητής , ούτε πολύ καλός στα μαθήματα , λόγω της δυσλεξίας που είχε. Ωστόσο είχε φανεί από εκείνη την ηλικία , πως είχε επιχειρηματικό μυαλό. Αγόραζε jeans από την Νέα Υόρκη τα οποία τα μεταποιούσε και τα πουλούσε στην πόλη του την Elmira.
Όταν έγινε 18 ασχολήθηκε με την λιανική πώληση , ενώ λίγο αργότερα άνοιξε το δικό του κατάστημα με την ονομασία People’s Place (μετέπειτα έγινε το όνομα για μια σειρά ρούχων του στην συλλογή denim to 2015, τα οποία αποτελούνταν από jeans και t shirts κυρίως ), στο κέντρο της Elmira. To κατάστημα βρισκόταν στο υπόγειο ενός εμπορικού κέντρου και είχε μεγάλη επιτυχία, μέχρι που το 1972 καταστράφηκε ολοσχερώς από την μεγάλη πλημμύρα που προκλήθηκε από τον τυφώνα Agnes. Αργότερα , το 1977 , αφού είχε ανοίξει και άλλα καταστήματα , πτώχευσε.
Το 1976, ο Hilfiger ερωτεύτηκε την Susie Carina, μία υπάλληλο σε ένα από τα καταστήματα του. Το ζευγάρι παντρεύτηκε και μετακόμισε στο Μανχάταν λίγο μετά την πτώχευση. Αυτοί προσλήφθηκαν ως ομάδα σχεδιασμού από τη μάρκα ενδυμάτων Jorda, αλλά απολύθηκαν μετά από ένα μόνο χρόνο. O Hilfiger ανέπτυξε μια φήμη ως σκληρά εργαζόμενος νέος σχεδιαστής και θεωρήθηκε κατάλληλος να δουλέψει για σχεδιαστές όπως o Perry Ellis και o Calvin Klein. Αυτό που πραγματικά ήθελε, ωστόσο, ήταν το δικό του brand.
Η δημιουργία του κολοσσού με το όνομα του.
To 1984 τον Hilfiger, προσέγγισε ο Ινδός επιχειρηματίας Mohan Murjani, ο οποίος αναζητούσε σχεδιαστή για να διευθύνει μια σειρά ανδρικών ρούχων. Ο Murjani επέτρεψε στον Hilfiger να σχεδιάσει με το δικό του όνομα , σφραγίζοντας έτσι την συμφωνία. Έτσι το 1985 με μία πολύ προκλητική και ευφάνταστη διαφήμισε που κόσμησε πολύ κεντρικούς δρόμους της Νέας Υόρκης, που δημιούργησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής George Lois , ο Tommy Hilfiger δημιούργησε ντόρο γύρω απ το όνομα του κάνοντας όλους να αναρωτιούνται ποιος είναι ο νέος σχεδιαστής που συγκρίνει τον εαυτό του με 3 μεγάλους σχεδιαστές της εποχής, Ralph Lauren, Perry Ellis, Calvin Klein.
Παρότι ο Hilfiger ήταν ντροπαλός και δεν ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα της καμπάνιας, ωστόσο είχε σαν αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι πωλήσεις. Η σειρά των preppy ρούχων που λάνσαρε με το κόκκινο, λευκό και μπλε λογότυπο του εμπορικού σήματος έγινε σύντομα δημοφιλής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο κόσμος της hip-hop αγκάλιασε υπερμεγέθη εκδοχές των ρούχων της εταιρείας . Η επιλογή του Snoop Dogg να φορέσει ένα γιγαντιαίο t-shirt του Tommy Hilfiger κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του Saturday Night Live τον Μάρτιο του 1994 ανέβασε κατακόρυφα τις πωλήσεις από την επόμενη μέρα .
Η πτώση στις αρχές του 2000 και η επιστροφή στην κορυφή.
Ήταν το 2000 όταν χώρισε από την πρώτη του σύζυγο, με την οποία απέκτησε 4 παιδιά. Ωστόσο και η δημοτικότητα του και οι πωλήσεις της εταιρείας είχαν κατακόρυφη πτώση της τάξης του 75%. Ωστόσο νωρίτερα, περίπου το 1996 είχε διαδοθεί η φήμη πως ο Hilfiger είχε δηλώσει πως δεν θέλει να φοράνε τα ρούχα του οι ισπανόφωνοι, οι Ασιάτες και οι Έλληνες , κάτι που είχε αποδειχθεί αναληθές και το 2007 βγήκε στην εκπομπή της Oprah για να διαψεύσει μια και καλή τις φήμες.Το brand δεν ήταν πια στην μόδα , όπως και η hip hop μουσική. Ο Hilfiger παρατήρησε τα λάθη που γίνανε και ανακατασκευάστηκε το εμπορικό σήμα. Το 2007, υπέγραψε μια αποκλειστική συμφωνία με την Macy’s για να πουλήσει τα best seller κομμάτια της εταιρείας μόνο στα καταστήματά τους. Τότε ήταν που στράφηκε στην αγορά της Ευρώπης. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας είναι στο Άμστερνταμ.
O Hilfiger παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του Dee Ocleppo τον Δεκέμβριο του 2008 και το ζευγάρι καλωσόρισε τον γιο τους Sebastian τον Αύγουστο του 2009. Τον Μάιο του 2010, η κερδοφόρα εταιρία του που πωλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον όμιλο Phillips-Van Heusen. Έλαβε το βραβείο παγκόσμιου επιτεύγματος του Συμβουλίου της μόδας των Αμερικανών, Geoffrey Beane το 2012.
Ο Hilfiger παραμένει ο σχεδιαστής των ρούχων της εταιρείας όπου το 2016 κατάφερε να αγγίξει πωλήσεις αξίας 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Ανάμεσα στις σειρές που έχει το brand , πέρα από το ανδρικό ρούχο περιλαμβάνει το γυναικείο, παιδικό, denim σειρά ρούχων, εσώρουχα , παπούτσια, αξεσουάρ, ρολόγια, κοσμήματα και αρώματα. Ο οίκος έχει κάνει συνεργασίες με πολλά δυνατά ονόματα , από την δεκαετία του ’90 ακόμη , όπως η Aaliyah , Beyonce, και πιο πρόσφατα με τις Gigi Hadid, Zendaya, Winnie Harlow, Haley Baldwin και τους Lewis Hamilton και Rafael Nadal. Η σειρά ρούχων για την οποία είναι πιο αναγνωρίσιμος είναι η αντρική κυρίως αλλά πολύ δημοφιλές είναι το κλασικό polo shirt με την χαρακτηριστική σημαία και το φούτερ και t shirt με την σημαία επίσης, σε μεγάλο μέγεθος , το οποίο έγινε ανάρπαστο και στους celebrities.
Το 2016 εξέδωσε τα απομνημονεύματα του με τίτλο American Dreamer . Τα απομνημονεύματα αντανακλούν τις εμπειρίες του στη βιομηχανία της μόδας από τα τελευταία 30 χρόνια. Κατανοώντας τα πρώτα του παιδικά χρόνια, διερευνά τις οπισθοδρομήσεις, τους θριάμβους και την απόλυτη αποφασιστικότητα που τον οδήγησαν να δημιουργήσει μια παγκόσμια μάρκα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης είναι ένας άνθρωπος όπου ασχολείται ενεργά με την φιλανθρωπία έχοντας δημιουργήσει το Tommy Hilfiger Corporate Foundation το 1995 με σκοπό να εμπλουτίσουν τη σωματική και πνευματική ευημερία της νεολαίας με μεγάλη έμφαση στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που επηρεάζουν έναν διαφορετικό πληθυσμό.