Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, αποφοίτησε με άριστα, ερωτεύτηκε το θέατρο. Ανέκαθεν, η τέχνη ασκούσε μία ιδιαίτερη έλξη στη ζωή της. Η συγγραφή την κέρδισε χωρίς να το καταλάβει. Αβίαστα. Οι σκέψεις της και τα βιώματα της αποτυπώνονται στο χαρτί με ιδιαίτερη μαεστρία. Κάθε της μολυβιά μετατρέπεται σε δικό σου συναίσθημα. “Χτυπά” πάνω σου. Μέσα σου.
Πριν από περίπου τρία χρόνια, το θεατρικό της “Η Γυάλα” μπήκε στην agenda κάθε θεατρόφιλου, αποσπώντας θετικές κριτικές και δυνατά χειροκροτήματα. Σήμερα, κυκλοφορεί το βιβλίο της “Σονόρχ” και γίνεται η καλύτερη αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα ποια είναι η Τζένη Δάγλα, που αξίζει να έχει μία θέση στη βιβλιοθήκη και την καρδιά σου. Έτοιμοι να ξεφυλλίσουμε το βιβλίο της ζωής της; Ξεκινάμε!
Μία ματιά στο βιογραφικό σας αρκεί, για να διαπιστώσει κανείς ότι είστε μια άκρως καλλιτεχνική φύση. Πότε ξεκινήσατε τη συγγραφή βιβλίων ή σεναρίων;
Η κλίση στο γράψιμο υπήρχε από μικρή. Ως φοιτήτρια έκανα κάποιες ημιτελείς απόπειρες, όμως, το πρωτόλειο κείμενό μου τελικά γράφτηκε το διάστημα 1998-2001. Το 2007 έγραψα το πρώτο μου θεατρικό έργο, με τίτλο “Η Άγνωστη Χώρα”.
Υπήρξε κάποιο καλλιτεχνικό ερέθισμα από το οικογενειακό σας περιβάλλον; Σας άρεσε από μικρή ο κόσμος του βιβλίου;
Οι γονείς μου ήταν άνθρωποι ανοιχτών οριζόντων. Σπίτι μας υπήρχε μία μεγάλη βιβλιοθήκη, όχι μία μεγάλη οθόνη. Μου έδωσαν πολλά ερεθίσματα. Μου εμφύσησαν, κυρίως, την αγάπη για τον συνάνθρωπο και υψηλά ιδανικά.
Μία τεχνική των συγγραφέων είναι να αποτυπώνουν τις εμπειρίες στα κείμενα τους. Η δική σας γραφή μπορεί να χαρακτηριστεί βιωματική;
Μακάρι να ήξερα τι συμβαίνει μέσα στα κείμενά μου. Μέχρι το μολύβι να ακουμπήσει το χαρτί, συμβαίνουν τεράστιες ζυμώσεις. Διακτινίζομαι γράφοντας παντού, ούτε εγώ δεν μπορώ να με “ανιχνεύσω” στα γραπτά μου.
Αρκετά συχνά, χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας ως “πολίτη του κόσμου”. Τι νόημα αποδίδετε στη φράση αυτή;
Δεν είναι μόνο γεωγραφική η έννοια, παρόλο που τα ταξίδια είναι η μεγάλη μου αγάπη. Πολίτης του κόσμου σημαίνει για μένα πολίτης της ανθρωπότητας. Σκέφτομαι την ανθρωπότητα συνεχώς. Το γράψιμο μου έχει στόχο τον άνθρωπο, την προοπτική του, την ευτυχία του.
Έχοντας εμπειρία και στο χώρο του θεάτρου, ποιες ομοιότητες και ποιες διάφορες εντοπίζετε ανάμεσα σε ένα σενάριο και στην πλοκή ενός βιβλίου;
Το πεζό έχει απεριόριστο ορίζοντα: ταξιδεύεις με το νου, όπως και όσο θες. Το θέατρο έχει ζωντάνια, έχει όμως και όρια χρόνου και τόπου. Στο θέατρο δουλεύουν οι αισθήσεις του θεατή, ενώ ο αναγνώστης έχει στη διάθεση του μόνο τη φαντασία. Επίσης, είναι άλλη η οικονομία του θεατρικού λόγου, όπου και ένα κόμμα μπορεί να βαραίνει το κείμενο, κι άλλη του πεζού. Πάντως, το να γράφεις διαφορετικά είδη έχει ενδιαφέρον.
Η περίοδος της καραντίνας που διανύσαμε είχε μια αναπάντεχη επίδραση στους καλλιτέχνες. Μερικοί δυσκολεύονταν να βρουν την έμπνευση που ήθελαν. Άλλοι βίωσαν μία περίοδο καλλιτεχνικού οίστρου. Εσείς πώς τη βιώσατε;
Πολύ πειθαρχημένα, καθώς συμμορφωνόμουν άμεσα με τα μέτρα. Όσον αφορά το γράψιμο, έκανα “καλλωπιστική διαδικασία” σε κάποια κείμενα, τελειοποιώντας τα.
Τώρα, Θα ήθελα να μου χαρακτηρίσετε τις παρακάτω ιδιότητες: Συγγραφέας, Νομικός, Καλλιτέχνης, Κοσμοπολίτισσα.
Είμαι ρευστή, ρέω, δεν χωράω σε καλούπια. Μόνες τους οι ιδιότητες αναδύονται, καταποντίζονται, και ξανά πάλι…. Και τα Νομικά να μην ασκώ πια ως επάγγελμα, κουβαλώ το υπόβαθρο της Νομικής στην ψυχή και τον χαρακτήρα μου. Η αγάπη μου για την δικαιοσύνη είναι απέραντη, είναι η βασική αρετή που στηρίζει μια κοινωνία και μια προσωπικότητα. Αν είσαι δίκαιος, πορεύεσαι.
Αν σας ζητούσα να περιγράψετε τον εαυτό σας με δύο επίθετα, ποια θα επιλέγατε;
Υπερευαίσθητη και ανοιχτόμυαλη.
Το νέο σας βιβλίο έχει τίτλο “Σονόρχ”. Τι σας οδήγησε να εμπνευστείτε και εν τέλει να επιλέξετε αυτή την ιδιαίτερη και αλλόκοτη λέξη;
Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος προέκυψε αρκετά χρόνια πριν το Σονόρχ, όπως και οι τελευταίες φράσεις του βιβλίου. Έγραφα ακόμη το πρωτόλειο κείμενο, προσπαθούσα να κλείσω με σθένος και ψυχή μια παράγραφο για το Χρόνο, πρόβαρα λέξεις για περίπου εξάμηνο και ξαφνικά μου ήρθε η ιδέα να διαβάσω το Χρόνο ανάποδα! Φύλαξα τη λέξη μέσα μου, κι αυτή ταχτοποιήθηκε μόνη της στο νέο μου βιβλίο, το “Σονόρχ”.<Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας και σας;
Επειδή το Σονόρχ είναι “ζωντανό” κείμενο, κείμενο προσομοιωτής πραγματικότητας, 3D,. Ελπίζω, λοιπόν, να μην είναι απλά αναγνώστες, αλλά κοινωνοί ζωής.
Το μήνυμα μου στους κοινωνούς του “Σονόρχ” είναι: “Τόλμη, Αγνότητα, Δύναμη, Όραμα: Εμπρός να ζήσουμε ζωές!”
Πριν φύγεις, το νέο βιβλίο της Τζένη Δάγλα, με τίτλο “Σονόρχ” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός και θα το βρεις εδώ.