Μία νέα μορφή διδασκαλίας εισέβαλλε στις ζωές μας στην εποχή του κορωνοϊού. Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά;
Από τον Μάρτιο του 2020, όλη η υφήλιος βρίσκεται σε μία περίοδο ραγδαίων αλλαγών λόγω της πανδημίας του Covid-19. Μέσα σε όλες τις άλλες εξελίξεις, πολλοί εργαζόμενοι κατέφυγαν στη λύση της τηλεργασίας, προκειμένου να μη χάσουν τελείως τις δουλειές τους. Ένας κλάδος που φαίνεται να βοηθήθηκε, αλλά και να βοήθησε, μέσω αυτής είναι και οι δάσκαλοι χορού. Οι σχολές χορού και γενικά οι δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ήταν, μαζί με την εστίαση, οι πρώτες που έκλεισαν κατά την περίοδο της καραντίνας του Μαρτίου και, όπως όλα δείχνουν, με τα κρούσματα να ανεβαίνουν συνεχώς και τα μέτρα να γίνονται όλο αυστηρότερα, θα είναι ξανά στο στόχαστρο το χειμώνα που έρχεται. Πόσο εύκολο είναι όμως να διδάξεις χορό εξ’ αποστάσεως; Υπάρχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα, τα οποία μπορούμε να “ζυγίσουμε” για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα.
Τα μειονεκτήματα:
Ξεκινάμε από τα αρνητικά για να μείνει το… καλύτερο για το τέλος! Το πρώτο και κυριότερο μειονέκτημα είναι η έλλειψη της φυσικής παρουσίας. Ο χορός είναι, μεταξύ άλλων, μία δραστηριότητα που απαιτεί την κίνησή μας στο χώρο με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. Πολλές φορές οι δάσκαλοι χρειάζεται να παρέμβουν σε αυτή την κίνηση και να καθοδηγήσουν το σώμα μας προς την σωστή κατεύθυνση. Να μετακινήσουν λίγο παραπάνω το χέρι, να στρίψουν λίγο παραπάνω το κεφάλι, να κρατήσουν τα πόδια και να τα τοποθετήσουν στην κατάλληλη θέση. Όλα αυτά βοηθούν τον μαθητή να σωματοποιήσει μια πληροφορία και να την κάνει κτήμα του, γρηγορότερα απ’ ότι βλέποντας ή ακούγοντας την. Επιπρόσθετα, προκειμένου ο δάσκαλος να διορθώσει, πρέπει πρώτα να εντοπίσει τα λάθη, κάτι που μέσω μίας κάμερας πολλές φορές είναι δύσκολο, έως ακατόρθωτο. Το τελευταίο πλεονέκτημα έχει να κάνει με το τεχνικό και χωροταξικό κομμάτι. Προκειμένου να αποδώσει έστω και στο ελάχιστο η όποια απόπειρα, πρέπει να υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός (μέσο, σύνδεση) και χώρος και από τις δύο πλευρές, πράγμα που δε συμβαίνει πάντοτε, καθώς δεν εξυπακούεται ότι όλοι έχουμε άριστη σύνδεση internet ή σπίτι 100 τετραγωνικών.
Τα πλεονεκτήματα:
Σε μία δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, ίσως η δυσκολότερη των τελευταίων χρόνων όσο από υγειονομικής τόσο και από οικονομικής άποψης, η ενασχόληση με μία τέχνη όπως ο χορός μπορεί να γίνει το αποκούμπι πολλών συνανθρώπων μας, αλλά και μια έκφραση υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τους δασκάλους χορού ώστε να συνεχίσουν το έργο τους. Σίγουρα όλος αυτός ο περιορισμός των κοινωνικών μας δραστηριοτήτων αλλά και ο εγκλεισμός που βιώσαμε και πολύ πιθανό να ξαναπεράσουμε στο κοντινό μέλλον έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία όλων. Επομένως η online εκμάθηση χορού είναι ένα μέσο διεξόδου και ψυχαγωγίας. Ακόμη, ας μην ξεχνάμε πως ο χορός είναι μία εξαιρετική μορφή άσκησης, ευχάριστη και δημιουργική και μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ασφάλεια του σπιτιού μας, χωρίς άγχος για τη μετάδοση του ιού.
Συμπερασματικά, η online διδασκαλία χορού είναι σίγουρα δύσκολη καθώς απαιτεί μια ειδική προετοιμασία από μεριάς των εκπαιδευτικών και των μαθητών, είναι όμως μια λύση για όσους δε θέλουν να σταματήσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα ή αναζητούν ένα νέο χόμπι τώρα που οι κοινωνικές συναναστροφές μας έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Επιπλέον, είναι μία χείρα βοηθείας για τους επαγγελματίες χορού που, μεταξύ άλλων κλάδων, έχουν “γονατίσει” από την έναρξη της πανδημίας τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Στηρίζουμε λοιπόν online μαθήματα χορού; Φυσικά, αρκεί να έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων και των περιορισμών τους. Τα online μαθήματα είναι μια εξαιρετική λύση για να τονώσουμε την ψυχολογία μας, να μείνουμε σε επαφή με το αντικείμενο και να αθληθούμε με απόλυτη ασφάλεια. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πολλές σημαντικές δυνατότητες της δια ζώσης διδασκαλίας “χάνονται” πίσω από την κάμερα.