Γκουρμέ συνταγές προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, στις 16:40.
Σάββατο 14 Νοεμβρίου
Σαλάτα με κολοκύθα και μπέικον, θρεπτική, εύκολη, νόστιμη και πολύχρωμη, είναι το σαββατιάτικο ορεκτικό. Ο Άκης ξεκινάει καθαρίζοντας μια κολοκύθα από τα σπόρια και αφήνει τη φλούδα. Κόβει σε κομμάτια κυδωνάτα και τα τοποθετεί σε ταψί με τη φλούδα από την κάτω μεριά. Προσθέτει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο, 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και ψήνει για 25 – 35 λεπτά. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά βάζει μπέικον, σοτάρει για 1 – 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, αφαιρεί και κόβει σε λωρίδες. Στη συνέχεια, ετοιμάζει μια σάλτσα, βάζοντας σε ένα μπολ σερβιρίσματος μουστάρδα, μέλι, ταχίνι, ξίδι, ανακατεύει, προσθέτει αργά ελαιόλαδο και ανακατεύει συνέχεια. Ρίχνει αλάτι, πιπέρι, ανακατεύει και ολοκληρώνει το πιάτο του, βάζοντας στο μπολ μια έτοιμη σαλάτα μαζί με την κολοκύθα, το μπέικον, ντοματίνια, καπνιστό τυρί κομμένο σε κυβάκια, ανακατεύει καλά και σερβίρει.
Για κυρίως γεύμα, ο Άκης ετοιμάζει ένα ethnic πιάτο, ψητό χοιρινό από την Κορέα. Ξεκινάει βάζοντας σε ένα ταψί χοιρινή ωμοπλάτη χωρίς κόκκαλο, προσθέτει καστανή ζάχαρη και αλάτι, απλώνει σε όλη την επιφάνειά του, καλύπτει με μεμβράνη και το αφήνει στο ψυγείο. Ξεπλένει το κρέας και το μεταφέρει σε ένα ταψί με σχάρα. Κάνει τρύπες με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία, κόβει 2 σκελίδες σκόρδο και λίγο τζίντζερ σε φέτες και τα μοιράζει στις τρύπες. Απλώνει ελαιόλαδο και δεντρολίβανο, κλείνει καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνει για 4 ώρες.
Στη συνέχεια, ετοιμάζει το γλάσο, βάζοντας σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά γλυκόξινη σάλτσα, ξύδι βαλσάμικο με μέλι και σιγοβράζει για 2 – 3 λεπτά. Αφαιρεί το χοιρινό, περιχύνει με το γλάσο και ψήνει για επιπλέον 30 – 40 λεπτά. Για το σερβίρισμα, ο Άκης επιλέγει να βάλει σε ένα μπολ noodles, αρακά, πράσο σε λεπτές λωρίδες, το πράσινο μέρος από 3 φρέσκα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια, ρίχνει βραστό νερό και καλύπτει με μεμβράνη. Σουρώνει, βάζει σάλτσα σόγιας, ανακατεύει και σερβίρει.
Brownie με καραμέλα είναι το επιδόρπιο στο σαββατιάτικο μενού. Η διαδικασία είναι απλή και ξεκινάει σε ένα μπεν μαρί. Ο Άκης λιώνει βούτυρο και κουβερτούρα σε κομμάτια και μόλις λιώσουν αφαιρεί από τη φωτιά και συνεχίζει να ανακατεύει. Σε μπολ βάζει αλεύρι, την υπόλοιπη κουβερτούρα ψιλοκομμένη, φουντούκια ψιλοκομμένα, αλάτι, κακάο και ανακατεύει. Προσθέτει ζάχαρη και 4 αβγά και ανακατεύει. Ρίχνει το μείγμα με τα στερεά υλικά και συνεχίζει να ανακατεύει. Απλώνει λαδόκολλα σε ένα ταψί, βάζει βούτυρο και κακάο και μεταφέρει το μείγμα. Απλώνει κουταλιές dulce de leche σε όλη την επιφάνεια του μείγματος, ψήνει για 35 – 40 λεπτά, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει με σαντιγί, κουβερτούρα λιωμένη και δυόσμο.
Κυριακή 15 Νοεμβρίου
Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου ο Άκης Πετρετζίκης μας καλωσορίζει σε ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» με αναφορές σε διεθνείς κουζίνες.
Για ορεκτικό στο μενού της Κυριακής, ο Άκης ετοιμάζει μια διάσημη ανά τον κόσμο σαλάτα με Νεουορκέζικη προέλευση, μια σαλάτα waldorf με ρεβίθια. Πρόκειται για μια πανδαισία σαλατικών, φρούτων και ξηρών καρπών που συνθέτει ένα υπέροχο γεύμα και ετοιμάζεται πολύ εύκολα. Ξεκινάει βράζοντας ρεβίθια για 40 λεπτά, σουρώνει και αφήνει στην άκρη. Για το dressing, σε μπολ ρίχνει γιαούρτι, κύμινο, μπούκοβο, μουστάρδα, ξίδι, μέλι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει. Συνεχίζει βάζοντας σε ένα μπολ τα ρεβίθια, μισό από το dressing, ξύσμα από λεμόνι, σέλερι σε λεπτές φέτες, κρεμμύδι και μήλο σε λεπτές φέτες, σταφύλια, μαϊντανό ψιλοκομμένο, σπανάκι, το υπόλοιπο dressing, καρύδια σπασμένα σε κομμάτια, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ανακατεύει και σερβίρει μια πολύ ιδιαίτερη σαλάτα.
Για κυρίως γεύμα, ο Άκης επιλέγει μια από τις πιο διάσημες Ινδικές συνταγές με κοτόπουλο, πλούσια εξωτικά μπαχαρικά, μια γεμάτη γεύση μαρινάδα, το κοτόπουλο tandoori. Η διαδικασία ξεκινάει με τον αγαπημένο μας σεφ να βάζει γιαούρτι, κύμινο, κάρι, μπούκοβο, ξύσμα λεμονιού, τζίντζερ τριμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύει. Χαράζει με μαχαίρι τα μπούτια σε 2 – 3 σημεία, προσθέτει αλάτι, τα βάζει στη μαρινάδα και ανακατεύει. Μεταφέρει σε ταψί με σχάρα και ψήνει για 30- 40 λεπτά. Για το σερβίρισμα, σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά βάζει βούτυρο, κάρι, κύμινο, ρύζι μπασμάτι βρασμένο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύει και σερβίρει με δυόσμο, κόλιανδρο και φέτες λεμονιού.
Τέλος, το κυριακάτικο μενού ολοκληρώνεται με μια τάρτα αμυγδάλου με κρέμα λευκής σοκολάτας. Πρώτα ο Άκης ετοιμάζει τη βάση, χτυπώντας αμύγδαλα καβουρδισμένα χωρίς φλούδα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Προσθέτει αλεύρι, άχνη ζάχαρη, βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια, αλάτι και χτυπάει μέχρι να πάρει το μείγμα υφή βρεγμένης άμμου. Βάζει ένα αβγό, άρωμα αμυγδάλου και χτυπάει καλά. Σε βουτυρωμένη ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση απλώνει τη ζύμη, καλύπτει με μεμβράνη και βάζει βάρος. Ψήνει για 25 – 30 λεπτά, αφαιρεί το βάρος, ψήνει για επιπλέον 20 λεπτά, αφαιρεί και αφήνει να κρυώσει. Κόβει το ζυμάρι που προεξέχει από την ταρτιέρα και αφήνει στην άκρη. Για τη γέμιση, στον κάδο του μίξερ βάζει βούτυρο, ζάχαρη άχνη, αλάτι, άρωμα αμυγδάλου και χτυπάει για 2 – 3 λεπτά. Χαμηλώνει την ταχύτητα και ρίχνει αργά λιωμένη λευκή κουβερτούρα. Ανεβάζει ταχύτητα και χτυπάει για 10 δευτερόλεπτα. Μεταφέρει το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι, απλώνει το μείγμα σε όλη τη βάση της τάρτας, πασπαλίζει με κακάο και αμύγδαλο φιλέ και σερβίρει.
Γκουρμέ συνταγές προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, στις 16:40.
Σάββατο 14 Νοεμβρίου
Σαλάτα με κολοκύθα και μπέικον, θρεπτική, εύκολη, νόστιμη και πολύχρωμη, είναι το σαββατιάτικο ορεκτικό. Ο Άκης ξεκινάει καθαρίζοντας μια κολοκύθα από τα σπόρια και αφήνει τη φλούδα. Κόβει σε κομμάτια κυδωνάτα και τα τοποθετεί σε ταψί με τη φλούδα από την κάτω μεριά. Προσθέτει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο, 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και ψήνει για 25 – 35 λεπτά. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά βάζει μπέικον, σοτάρει για 1 – 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, αφαιρεί και κόβει σε λωρίδες. Στη συνέχεια, ετοιμάζει μια σάλτσα, βάζοντας σε ένα μπολ σερβιρίσματος μουστάρδα, μέλι, ταχίνι, ξίδι, ανακατεύει, προσθέτει αργά ελαιόλαδο και ανακατεύει συνέχεια. Ρίχνει αλάτι, πιπέρι, ανακατεύει και ολοκληρώνει το πιάτο του, βάζοντας στο μπολ μια έτοιμη σαλάτα μαζί με την κολοκύθα, το μπέικον, ντοματίνια, καπνιστό τυρί κομμένο σε κυβάκια, ανακατεύει καλά και σερβίρει.
Για κυρίως γεύμα, ο Άκης ετοιμάζει ένα ethnic πιάτο, ψητό χοιρινό από την Κορέα. Ξεκινάει βάζοντας σε ένα ταψί χοιρινή ωμοπλάτη χωρίς κόκκαλο, προσθέτει καστανή ζάχαρη και αλάτι, απλώνει σε όλη την επιφάνειά του, καλύπτει με μεμβράνη και το αφήνει στο ψυγείο. Ξεπλένει το κρέας και το μεταφέρει σε ένα ταψί με σχάρα. Κάνει τρύπες με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία, κόβει 2 σκελίδες σκόρδο και λίγο τζίντζερ σε φέτες και τα μοιράζει στις τρύπες. Απλώνει ελαιόλαδο και δεντρολίβανο, κλείνει καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνει για 4 ώρες.
Στη συνέχεια, ετοιμάζει το γλάσο, βάζοντας σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά γλυκόξινη σάλτσα, ξύδι βαλσάμικο με μέλι και σιγοβράζει για 2 – 3 λεπτά. Αφαιρεί το χοιρινό, περιχύνει με το γλάσο και ψήνει για επιπλέον 30 – 40 λεπτά. Για το σερβίρισμα, ο Άκης επιλέγει να βάλει σε ένα μπολ noodles, αρακά, πράσο σε λεπτές λωρίδες, το πράσινο μέρος από 3 φρέσκα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια, ρίχνει βραστό νερό και καλύπτει με μεμβράνη. Σουρώνει, βάζει σάλτσα σόγιας, ανακατεύει και σερβίρει.
Brownie με καραμέλα είναι το επιδόρπιο στο σαββατιάτικο μενού. Η διαδικασία είναι απλή και ξεκινάει σε ένα μπεν μαρί. Ο Άκης λιώνει βούτυρο και κουβερτούρα σε κομμάτια και μόλις λιώσουν αφαιρεί από τη φωτιά και συνεχίζει να ανακατεύει. Σε μπολ βάζει αλεύρι, την υπόλοιπη κουβερτούρα ψιλοκομμένη, φουντούκια ψιλοκομμένα, αλάτι, κακάο και ανακατεύει. Προσθέτει ζάχαρη και 4 αβγά και ανακατεύει. Ρίχνει το μείγμα με τα στερεά υλικά και συνεχίζει να ανακατεύει. Απλώνει λαδόκολλα σε ένα ταψί, βάζει βούτυρο και κακάο και μεταφέρει το μείγμα. Απλώνει κουταλιές dulce de leche σε όλη την επιφάνεια του μείγματος, ψήνει για 35 – 40 λεπτά, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει με σαντιγί, κουβερτούρα λιωμένη και δυόσμο.
Κυριακή 15 Νοεμβρίου
Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου ο Άκης Πετρετζίκης μας καλωσορίζει σε ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» με αναφορές σε διεθνείς κουζίνες.
Για ορεκτικό στο μενού της Κυριακής, ο Άκης ετοιμάζει μια διάσημη ανά τον κόσμο σαλάτα με Νεουορκέζικη προέλευση, μια σαλάτα waldorf με ρεβίθια. Πρόκειται για μια πανδαισία σαλατικών, φρούτων και ξηρών καρπών που συνθέτει ένα υπέροχο γεύμα και ετοιμάζεται πολύ εύκολα. Ξεκινάει βράζοντας ρεβίθια για 40 λεπτά, σουρώνει και αφήνει στην άκρη. Για το dressing, σε μπολ ρίχνει γιαούρτι, κύμινο, μπούκοβο, μουστάρδα, ξίδι, μέλι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει. Συνεχίζει βάζοντας σε ένα μπολ τα ρεβίθια, μισό από το dressing, ξύσμα από λεμόνι, σέλερι σε λεπτές φέτες, κρεμμύδι και μήλο σε λεπτές φέτες, σταφύλια, μαϊντανό ψιλοκομμένο, σπανάκι, το υπόλοιπο dressing, καρύδια σπασμένα σε κομμάτια, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ανακατεύει και σερβίρει μια πολύ ιδιαίτερη σαλάτα.
Για κυρίως γεύμα, ο Άκης επιλέγει μια από τις πιο διάσημες Ινδικές συνταγές με κοτόπουλο, πλούσια εξωτικά μπαχαρικά, μια γεμάτη γεύση μαρινάδα, το κοτόπουλο tandoori. Η διαδικασία ξεκινάει με τον αγαπημένο μας σεφ να βάζει γιαούρτι, κύμινο, κάρι, μπούκοβο, ξύσμα λεμονιού, τζίντζερ τριμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύει. Χαράζει με μαχαίρι τα μπούτια σε 2 – 3 σημεία, προσθέτει αλάτι, τα βάζει στη μαρινάδα και ανακατεύει. Μεταφέρει σε ταψί με σχάρα και ψήνει για 30- 40 λεπτά. Για το σερβίρισμα, σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά βάζει βούτυρο, κάρι, κύμινο, ρύζι μπασμάτι βρασμένο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύει και σερβίρει με δυόσμο, κόλιανδρο και φέτες λεμονιού.
Τέλος, το κυριακάτικο μενού ολοκληρώνεται με μια τάρτα αμυγδάλου με κρέμα λευκής σοκολάτας. Πρώτα ο Άκης ετοιμάζει τη βάση, χτυπώντας αμύγδαλα καβουρδισμένα χωρίς φλούδα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Προσθέτει αλεύρι, άχνη ζάχαρη, βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια, αλάτι και χτυπάει μέχρι να πάρει το μείγμα υφή βρεγμένης άμμου. Βάζει ένα αβγό, άρωμα αμυγδάλου και χτυπάει καλά. Σε βουτυρωμένη ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση απλώνει τη ζύμη, καλύπτει με μεμβράνη και βάζει βάρος. Ψήνει για 25 – 30 λεπτά, αφαιρεί το βάρος, ψήνει για επιπλέον 20 λεπτά, αφαιρεί και αφήνει να κρυώσει. Κόβει το ζυμάρι που προεξέχει από την ταρτιέρα και αφήνει στην άκρη. Για τη γέμιση, στον κάδο του μίξερ βάζει βούτυρο, ζάχαρη άχνη, αλάτι, άρωμα αμυγδάλου και χτυπάει για 2 – 3 λεπτά. Χαμηλώνει την ταχύτητα και ρίχνει αργά λιωμένη λευκή κουβερτούρα. Ανεβάζει ταχύτητα και χτυπάει για 10 δευτερόλεπτα. Μεταφέρει το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι, απλώνει το μείγμα σε όλη τη βάση της τάρτας, πασπαλίζει με κακάο και αμύγδαλο φιλέ και σερβίρει.