Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση και η διατροφή αποτελεί φυσικά σημαντικό παράγοντα για την ρύθμισή της. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες τροφές συμβάλλον στην καταπολέμησή της και ποιες πρέπει να αποφεύγονται.
Μέσω της διατροφής μπορούμε να ρίξουμε την υψηλή πίεση, ακόμα και να προλάβουμε την εμφάνισή της! Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχει καταλήξει σε ένα διατροφικό πρότυπο κατά της υπέρτασης: Αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, χαμηλή πρόσληψη αλατιού και κορεσμένου λίπους. Αν ακολουθούμε τα παραπάνω, θα καταφέρουμε πιθανότατα να διατηρήσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα την πίεσή μας!
Ποιες τροφές και σε ποια ποσότητα έχουν αντιυπερτασική δράση;
Ψωμί ολικής άλεσης
Προτιμάμε το ψωμί ολικής άλεσης ή, όπως συνηθίζουμε να λέμε, το μαύρο ψωμί αντί το λευκό. Καταναλώνοντας μία (30 γραμμάρια) έως και τρεις (90 γραμμάρια) φέτες ημερησίως μαύρο ψωμί, κρατάμε χαμηλό τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.
Φρούτα
Αν τρώμε σε καθημερινή βάση τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων (100-300 γραμμάρια), δηλαδή δύο μανταρίνια ή ένα μήλο, θα ρυθμίσουμε ικανοποιητικά την πίεσή μας. Εδώ να σημειώσω ότι, παρόλο που πολλοί συνδέουν το πορτοκάλι με την αυξημένη πίεση, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε κάλιο και, όπως όλα τα τρόφιμα που αποτελούν πηγές καλίου,προστατεύει από την υψηλή πίεση! Επομένως, μην φοβάστε το πορτοκάλι!
Λαχανικά
Όλα τα λαχανικά έχουν βεβαίως θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση! Στην κορυφή βρίσκονται το λάχανο, το μπρόκολο και τα παντζάρια! Τα τελευταία χρόνια, το παντζάρι έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Έχει μεγάλη αντιυπερτασική δράση, καθώς περιέχει αρκετή ποσότητα καλίου και νιτρικών αλάτων. Από μελέτες σε ζώα έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση νιτρικών αλάτων μπορεί να αντιρροπήσει μια υψηλή διατροφή σε αλάτι, κάτι που πολλοί, παρόλο που γνωρίζουν ότι πρέπει να μειώσουν, δυσκολεύονται να αποχωριστούν από τα γεύματά τους.
Όσπρια
Τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Οι ειδικοί συνιστούν ενάμιση φλιτζάνι την ημέρα, δηλαδή 70 γραμμάρια. Ας εντάξουμε, λοιπόν, στην διατροφή μας τα φασόλια, τα ρεβίθια και τις φακές, αφού, εκτός από υγιεινά, είναι και νοστιμότατα!
Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Ιδανικά καλό είναι να καταναλώνουμε από 200 μέχρι 800 γραμμάρια την ημέρα και να επιλέγουμε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι και γάλα. Όσον αφορά το τυρί, οι ιατροί τονίζουν πως,εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λίπη, τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση χρειάζεται να το αποφεύγουν ή ακόμα και να μην τρώνε καθόλου. Έχει ανά μερίδα διπλή ή τριπλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος συγκριτικά με αυτή που περιέχει το γάλα ή το τυρί.
Κανέλα
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η κανέλα έχει αντιυπερτασική δράση. Επίσης, συμβάλλει σημαντικά και στην ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Μύθοι και Αλήθειες
Σκόρδο
Πολλοί πιστεύουν ότι το σκόρδο μπορεί να ρίξει την πίεση, επειδή περιέχει αλικίνη. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι αν και είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό μας, δεν σημαίνει ότι, καταναλώνοντάς το, θα ρυθμίσουμε την πίεση! Επομένως, το σκόρδο από μόνο του είναι ανίκανο να φέρει την πίεση μας σε φυσιολογικά επίπεδα!
Ξηροί Καρποί
Δεν απαγορεύεται και οι υπερτασικοί να απολαύσουν τους ξηρούς καρπούς, αρκεί αυτό να γίνεται πάντα με μέτρο! Προσθέστε άφοβα λίγα καρύδια στην σαλάτα σας ή το γιαούρτι σας!
Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης;
Αλάτι
Αδιαμφισβήτητα το αλάτι αυξάνει την πίεση μας. Προσλαμβάνουμε αλάτι ακόμη και από τρόφιμα που δεν θα τα χαρακτηρίζαμε αλμυρά. Για παράδειγμα, όταν τρώμε ψωμί, παίρνουμε και αλάτι «κρυμμένο». Για αυτό, αν έχουμε αυξημένη πίεση, ας προσπαθήσουμε να μην χρησιμοποιούμε συχνά την αλατιέρα μας!
Κρέας
Οι διατροφολόγοι τονίζουν πως το κρέας καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι μας μία-δύο φορές την εβδομάδα και όχι συχνότερα.Αν μέσα σε μία ημέρα καταναλώσουμε μέχρι100 γραμμάρια κρέας και μέχρι 30 γραμμάρια αν πρόκειται για επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα, γαλοπούλα), δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα. Ωστόσο, σε περίπτωση που φάμε παραπάνω από την ποσότητα που αναφέρθηκε, αυξάνεται ο κίνδυνος υπέρτασης. Σίγουρα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε συχνά κρέας και ειδικά επεξεργασμένο.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ δεν μας βοηθά να διατηρήσουμε την πίεσή μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν πίνουμε καθημερινά περισσότερα από 20-30 γραμμάρια αλκοόλ, δηλαδή δύο-τρία ποτά, τότε πιθανότατα θα αποκτήσουμε υψηλή πίεση! Ειδικά όσοι πάσχουν από υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγουν τα αλκοολούχα ποτά, ακόμα και το κρασί!
Καφές και Πίεση
Σε περίπτωση που έχουμε αυξημένη αρτηριακή πίεση, δεν θα πρέπει να πίνουμε πάνω από δύο καφέδες την ημέρα! Αν πάλι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα με την πίεση μας και πίνουμε ένα – δύο φλιτζάνια ημερησίως, όπως οι περισσότεροι συνηθίζουμε, αυτό ούτε αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, ούτε τον μειώνει! Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση τριών – πέντε καφέδων μπορεί να δρα προστατευτικά!
Για κλείσιμο να ξεκαθαρίσω ότι η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμισης της πίεσης! Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσουμε υπέρταση, όπως η κληρονομικότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος, η καθιστική ζωή και η απουσία φυσικής άσκησης. Επομένως, ο καθένας από εμάς, γνωρίζοντας τον εαυτό του και τις ανάγκες του, ας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να έχει έναν υγιή και γερό οργανισμό!
Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση και η διατροφή αποτελεί φυσικά σημαντικό παράγοντα για την ρύθμισή της. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες τροφές συμβάλλον στην καταπολέμησή της και ποιες πρέπει να αποφεύγονται.
Μέσω της διατροφής μπορούμε να ρίξουμε την υψηλή πίεση, ακόμα και να προλάβουμε την εμφάνισή της! Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχει καταλήξει σε ένα διατροφικό πρότυπο κατά της υπέρτασης: Αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, χαμηλή πρόσληψη αλατιού και κορεσμένου λίπους. Αν ακολουθούμε τα παραπάνω, θα καταφέρουμε πιθανότατα να διατηρήσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα την πίεσή μας!
Ποιες τροφές και σε ποια ποσότητα έχουν αντιυπερτασική δράση;
Ψωμί ολικής άλεσης
Προτιμάμε το ψωμί ολικής άλεσης ή, όπως συνηθίζουμε να λέμε, το μαύρο ψωμί αντί το λευκό. Καταναλώνοντας μία (30 γραμμάρια) έως και τρεις (90 γραμμάρια) φέτες ημερησίως μαύρο ψωμί, κρατάμε χαμηλό τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.
Φρούτα
Αν τρώμε σε καθημερινή βάση τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων (100-300 γραμμάρια), δηλαδή δύο μανταρίνια ή ένα μήλο, θα ρυθμίσουμε ικανοποιητικά την πίεσή μας. Εδώ να σημειώσω ότι, παρόλο που πολλοί συνδέουν το πορτοκάλι με την αυξημένη πίεση, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε κάλιο και, όπως όλα τα τρόφιμα που αποτελούν πηγές καλίου,προστατεύει από την υψηλή πίεση! Επομένως, μην φοβάστε το πορτοκάλι!
Λαχανικά
Όλα τα λαχανικά έχουν βεβαίως θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση! Στην κορυφή βρίσκονται το λάχανο, το μπρόκολο και τα παντζάρια! Τα τελευταία χρόνια, το παντζάρι έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Έχει μεγάλη αντιυπερτασική δράση, καθώς περιέχει αρκετή ποσότητα καλίου και νιτρικών αλάτων. Από μελέτες σε ζώα έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση νιτρικών αλάτων μπορεί να αντιρροπήσει μια υψηλή διατροφή σε αλάτι, κάτι που πολλοί, παρόλο που γνωρίζουν ότι πρέπει να μειώσουν, δυσκολεύονται να αποχωριστούν από τα γεύματά τους.
Όσπρια
Τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Οι ειδικοί συνιστούν ενάμιση φλιτζάνι την ημέρα, δηλαδή 70 γραμμάρια. Ας εντάξουμε, λοιπόν, στην διατροφή μας τα φασόλια, τα ρεβίθια και τις φακές, αφού, εκτός από υγιεινά, είναι και νοστιμότατα!
Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Ιδανικά καλό είναι να καταναλώνουμε από 200 μέχρι 800 γραμμάρια την ημέρα και να επιλέγουμε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι και γάλα. Όσον αφορά το τυρί, οι ιατροί τονίζουν πως,εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λίπη, τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση χρειάζεται να το αποφεύγουν ή ακόμα και να μην τρώνε καθόλου. Έχει ανά μερίδα διπλή ή τριπλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος συγκριτικά με αυτή που περιέχει το γάλα ή το τυρί.
Κανέλα
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η κανέλα έχει αντιυπερτασική δράση. Επίσης, συμβάλλει σημαντικά και στην ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Μύθοι και Αλήθειες
Σκόρδο
Πολλοί πιστεύουν ότι το σκόρδο μπορεί να ρίξει την πίεση, επειδή περιέχει αλικίνη. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι αν και είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό μας, δεν σημαίνει ότι, καταναλώνοντάς το, θα ρυθμίσουμε την πίεση! Επομένως, το σκόρδο από μόνο του είναι ανίκανο να φέρει την πίεση μας σε φυσιολογικά επίπεδα!
Ξηροί Καρποί
Δεν απαγορεύεται και οι υπερτασικοί να απολαύσουν τους ξηρούς καρπούς, αρκεί αυτό να γίνεται πάντα με μέτρο! Προσθέστε άφοβα λίγα καρύδια στην σαλάτα σας ή το γιαούρτι σας!
Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης;
Αλάτι
Αδιαμφισβήτητα το αλάτι αυξάνει την πίεση μας. Προσλαμβάνουμε αλάτι ακόμη και από τρόφιμα που δεν θα τα χαρακτηρίζαμε αλμυρά. Για παράδειγμα, όταν τρώμε ψωμί, παίρνουμε και αλάτι «κρυμμένο». Για αυτό, αν έχουμε αυξημένη πίεση, ας προσπαθήσουμε να μην χρησιμοποιούμε συχνά την αλατιέρα μας!
Κρέας
Οι διατροφολόγοι τονίζουν πως το κρέας καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι μας μία-δύο φορές την εβδομάδα και όχι συχνότερα.Αν μέσα σε μία ημέρα καταναλώσουμε μέχρι100 γραμμάρια κρέας και μέχρι 30 γραμμάρια αν πρόκειται για επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα, γαλοπούλα), δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα. Ωστόσο, σε περίπτωση που φάμε παραπάνω από την ποσότητα που αναφέρθηκε, αυξάνεται ο κίνδυνος υπέρτασης. Σίγουρα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε συχνά κρέας και ειδικά επεξεργασμένο.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ δεν μας βοηθά να διατηρήσουμε την πίεσή μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν πίνουμε καθημερινά περισσότερα από 20-30 γραμμάρια αλκοόλ, δηλαδή δύο-τρία ποτά, τότε πιθανότατα θα αποκτήσουμε υψηλή πίεση! Ειδικά όσοι πάσχουν από υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγουν τα αλκοολούχα ποτά, ακόμα και το κρασί!
Καφές και Πίεση
Σε περίπτωση που έχουμε αυξημένη αρτηριακή πίεση, δεν θα πρέπει να πίνουμε πάνω από δύο καφέδες την ημέρα! Αν πάλι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα με την πίεση μας και πίνουμε ένα – δύο φλιτζάνια ημερησίως, όπως οι περισσότεροι συνηθίζουμε, αυτό ούτε αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, ούτε τον μειώνει! Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση τριών – πέντε καφέδων μπορεί να δρα προστατευτικά!
Για κλείσιμο να ξεκαθαρίσω ότι η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμισης της πίεσης! Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσουμε υπέρταση, όπως η κληρονομικότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος, η καθιστική ζωή και η απουσία φυσικής άσκησης. Επομένως, ο καθένας από εμάς, γνωρίζοντας τον εαυτό του και τις ανάγκες του, ας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να έχει έναν υγιή και γερό οργανισμό!