Αφηγήσεις γραπτές, σε μορφή podcast και video, από ζωές και εμπειρίες που δεν καταγράφονται στα βιβλία ιστορίας.
Υπάρχει ένας τόπος, όπου μπορείς να ακούσεις τις ιστορίες των άλλων, ένας τόπος όπου μπορείς να πεις κι εσύ τη δική σου ιστορία. Ένας τόπος όπου οι άνθρωποι μοιράζονται ιστορίες – ιστορίες δύσκολες, ιστορίες αγάπης, ιστορίες που μας άλλαξαν ή μας προσδιόρισαν, ιστορίες σύγχρονες ή παλιές – ένας τόπος που μας κάνει να γνωριστούμε, να έρθουμε πιο κοντά στους άλλους αλλά και στην κοινή μας ιστορία. Στον τόπο αυτό κατανοούμε τελικά ότι η Ιστορία είμαστε όλοι εμείς, και οι ιστορίες μας, ότι όλοι είμαστε κομμάτι της μεγαλύτερης Ιστορίας και ότι η ιστορία του καθενός μας είναι σημαντική και πρέπει να διασωθεί.
Αυτός ο τόπος είναι το Istorima, που από την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 σας καλεί να γίνεστε καθημερινά και εσείς κομμάτι του και να ακούτε προφορικές ιστορίες ανθρώπων μέσα από την ιστοσελίδα: www.istorima.org.
Πριν από μερικά χρόνια, η ιστορικός Katherine Fleming και η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου συναντήθηκαν τυχαία σε μια τηλεοπτική εκπομπή και πριν ακόμα τελειώσουν τα γυρίσματα της εκπομπής γνώριζαν ότι θα σχεδιάσουν κάτι μαζί. Ένα Κυριακάτικο απόγευμα, ανάμεσα σε περιοδικά, βιβλία και συζητήσεις, κατέληξαν αυθόρμητα στο ότι αυτό που αγαπάνε και ήθελαν και οι δύο πάντα είναι να διασώσουν τις σημαντικές ιστορίες των ανθρώπων, που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία ιστορίας. Τις ιστορίες που είναι η Ελλάδα. Tην ιδέα αυτή στήριξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ως Ιδρυτικός Δωρητής, δίνοντάς της μια ακόμα μεγαλύτερη διάσταση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων.
Στόχος της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ ήταν η διερεύνηση καινοτόμων πρωτοβουλιών για τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης για τη νέα γενιά της Ελλάδας, η οποία έχει πληγεί έντονα από το ανησυχητικό ποσοστό ανεργίας. Μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του ΙΣΝ, πάνω από 1500 νέοι Ερευνητές από κάθε πόλη, χωριό και νησί της Ελλάδας, θα εκπαιδευτούν μέσα στα επόμενα χρόνια, για να γίνουν οι Ερευνητές του Istorima, που θα βρίσκουν αφηγητές στον τόπο τους και θα διασώζουν τις ιστορίες τους.
Έτσι, από εκείνο το Κυριακάτικο απόγευμα το Istorima άρχισε, με πολύ συναίσθημα κι έμπνευση, να γίνεται πραγματικότητα. Απέκτησε μια καταπληκτική και αφοσιωμένη ομάδα που διαχειρίζεται το μεγάλο έργο, γνώρισε ανθρώπους που αγκάλιασαν την προσπάθεια, άκουσε τις ιστορίες τους, απέκτησε και άλλους συνοδοιπόρους, και σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει προσφέρει ήδη απασχόληση σε 250 νέους από όλη τη χώρα και έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες ιστορίες αφηγητών.
Στο www.istorima.org θα βρείτε επιλεγμένες ιστορίες σε μορφή podcast, video και γραπτές. Όλες οι συνεντεύξεις, που συλλέγουν οι Ερευνητές του Istorima, θα βρίσκονται σε ένα μεγάλο αρχείο προφορικών ιστοριών ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους. To Αρχείο θα παρουσιαστεί σε τρεις μήνες.