Η Google τιμά με doodle την Πριγκίπισσα Vera Gedroitz, Ρωσίδα γιατρό και συγγραφέα, που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 151 χρονια.
Σήμερα, η Google τιμά την Πριγκίπισσα Vera Gedroitz, Ρωσίδα γιατρό και συγγραφέα, που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 151 χρονια.
Η Vera Gedroitz ήταν η πρώτη γυναίκα στρατιωτικός χειρούργος στη Ρωσία, η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια ιατρικής και η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε ως γιατρός στο Παλάτι των τσάρων.
Λίγα λογια για τη ζωή και το έργο της
Γεννημένη στις 19 Απριλίου το 1870 (σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο), η Gedroitz αποφάσισε να γίνει γιατρός όταν ο αγαπημένος της αδερφός, Σεργκέι, πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία. Ξεκίνησε τις σπουδές της στη Ρωσία, λόγω όμως της ενασχόλησής της με το φοιτητικό κίνημα της εποχής και την σύλληψή της δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές της στη χώρα.
Έτσι, αναγκάστηκε να παντρευτεί – παρ’ όλο που ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλη– ώτε να μπορεί να αποκτήσει διαβατήριο με άλλο όνομα και να φύγει από τη χώρα. Ταξίδεψε στην Ελβετία και εκεί συνέχισε τις σπουδές στην ιατρική με τον César Roux. Αποφοίτησε το 1898 και επέστρεψε στη Ρωσία όταν ένα συγγενικό της πρόσωπο αρρώστησε σοβαρά.
Ως νεαρή γιατρός, η Gedroitz ανησυχούσε για τα χαμηλά επίπεδα υγιεινής και διατροφής στη Ρωσία και έκανε προτάσεις, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής. Στο Ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο, έκανε χειρουργεία διαφορετικά απ’ ότι συνηθιζόταν, με αποτέλεσμα να ηγηθεί μίας αλλαγής στον τρόπο που γινόταν η στρατιωτική ιατρική.
Όταν αναγνωρίστηκε το έργο της στον πόλεμο, υπηρέτησε τους τσάρους ως γιατρός μέχρι και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην αρχή της Επανάστασης, η Gedroitz επέστρεψε στο πεδίο της μάχης, όπου τραυματίστηκε. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Κίεβο, όπου και παρέμεινε, συνεχίζοντας εκεί την δουλειά της ως γιατρός και ακαδημαϊκός.
Η Gedroitz άλλαξε για πάντα τις καθιερωμένες ιατρικές επεμβάσεις στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ η επιτυχία της με τη θεραπεία των κοιλιακών τραυμάτων έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να αλλάξει η διεθνής στρατιωτική ιατρική πολιτική. Αποτέλεσε πρωτοπόρος της ιατρικής, ενώ τη θυμόμαστε μέχρι σήμερα για το έργο της.
Έφυγε από τη ζωή το 1932 από καρκίνο της μήτρας.