Συνταγές ανοιξιάτικες, ανάλαφρες και light προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου, στις 16:40.
Για ορεκτικό στο σαββατιάτικο μενού ο Άκης επιλέγει μια σαλάτα με kale και γλυκοπατάτες. Πρώτα, κόβει γλυκοπατάτες κυδωνάτες και τις μεταφέρει σε ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω. Βάζει αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, σκόρδο, ψήνει, αφαιρεί και αφήνει να κρυώσουν. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο, βάζει kale και ψήνει μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτει μισή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ψήνει για επιπλέον 1 με 2 λεπτά. Μεταφέρει το kale σε μπολ σερβιρίσματος και ρίχνει τις γλυκοπατάτες. Προσθέτει σύκα ψιλοκομμένα, καρύδια, λιναρόσπορο σπασμένο, ταχίνι, κρέμα βαλσάμικο, ανακατεύει και σερβίρει.
Γεμιστά με τόνο προτείνει για κυρίως γεύμα. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο ρίχνει κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, καρότο και φινόκιο σε μικρά κυβάκια, σκόρδο σε λεπτές φέτες και σοτάρει μέχρι να καραμελώσουν. Κόβει τα καπάκια από 5 ντομάτες, αφαιρεί προσεκτικά τη σάρκα τους και τη βάζει σε μπολ. Τοποθετεί τις ντομάτες σε ταψί, κόβει τα καπάκια από 5 πράσινες πιπεριές και τις βάζει μαζί με τις ντομάτες.
Βάζει στο τηγάνι με τα λαχανικά ρύζι γλασέ, σοτάρει, σβήνει με κρασί, προσθέτει νερό, τη σάρκα από τις ντομάτες, ζωμό λαχανικών και σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αφαιρεί το τηγάνι από τη φωτιά, βάζει τόνο μαζί με το λάδι του, δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένους και ανακατεύουμε. Μοιράζει τη γέμιση στις ντομάτες και τις πιπεριές και καλύπτει με το καπάκι τους. Σε ποτήρι ανακατεύει νερό με πελτέ ντομάτας, περιχύνει τα γεμιστά, βάζει ελαιόλαδο, ψήνει, αφαιρεί και σερβίρει με ελαιόλαδο και δυόσμο τα πιο αρωματικά γεμιστά του καλοκαιριού.
Για επιδόρπιο το μενού περιλαμβάνει μωσαϊκό με ταχίνι και αμύγδαλα. Σε μπεν μαρί ο Άκης λιώνει κουβερτούρα σε κομμάτια και light βούτυρο. Αφήνει το μείγμα να λιώσει, αφαιρεί από τη φωτιά και προσθέτει μέλι, ταχίνι, αμύγδαλα σπασμένα σε κομμάτια, δημητριακά ολικής άλεσης, cranberries, μπισκότα βρόμης, ξύσμα πορτοκαλιού και προαιρετικά κονιάκ.
Ανακατεύει, μεταφέρει σε λαδόκολλα, τυλίγει σε ρολό και τυλίγει ξανά σε μεμβράνη. Πιέζει καλά για να δώσει σχήμα στο μωσαϊκό, μεταφέρει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, κόβει σε κομμάτια και σερβίρει.
Την Κυριακή 16 Μαΐου, στις 16:40, ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» με απόλυτα… Ελληνικό αέρα, αφού και οι τρεις συνταγές μας θυμίζουν τι θα πει Ελληνική γαστρονομία και μας καλούν να ταξιδέψουμε σε διαφορετική γωνιά της χώρας μας.
Πρώτο πιάτο της ημέρας είναι μια ντοματόπιτα με φέτα, μια πάρα πολύ αρωματική πίτα. Το πρώτο βήμα της συνταγής είναι η παρασκευή της γέμισης. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο ο Άκης βάζει κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια, σκόρδο σε φέτες, θυμάρι και σοτάρει. Προσθέτει ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, ζάχαρη, 2 φύλλα δάφνης, τοματοπολτό και ανακατεύει. Σιγοβράζει, αφαιρεί, βγάζει τα φύλλα δάφνης και αφήνει να κρυώσει. Σπάει τη φέτα μέσα στο τηγάνι, βάζει ρίγανη, βασιλικό και σιμιγδάλι και ανακατεύει καλά.
Για τη σύνθεση, σε ταψί απλώνει ελαιόλαδο και βάζει ένα φύλλο κρούστας για πίτες. Ραντίζει με ελαιόλαδο και καλύπτει με άλλο ένα φύλλο. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία για 5 φύλλα συνολικά και απλώνει τη γέμιση. Καλύπτει με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο, βάζει όλο το ελαιόλαδο που έχει περισσέψει, χαράζει σε 12 κομμάτια, πασπαλίζει με σουσάμι, ψήνει, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει μια από τις πιο αρωματικές και νόστιμες πίτες που έχετε δοκιμάσει!
Για κυρίως γεύμα ο αγαπημένος μας σεφ προτείνει κοτόσουπα, ένα φαγητό που είναι παντός καιρού. Αρχικά, κόβει το κοτόπουλο σε 4 κομμάτια και τα βάζει σε χύτρα ταχύτητας. Προσθέτει δάφνη, πιπέρι, θυμάρι, νερό, αλάτι και καλύπτει με το καπάκι. Τοποθετεί τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη, βράζει για 30 λεπτά, αποσυμπιέζει τη χύτρα, σουρώνει το κοτόπουλο και κρατάει το ζωμό. Μεταφέρει το κοτόπουλο σε μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει στην άκρη.
Τοποθετεί ξανά τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά, ρίχνει το ζωμό, προσθέτει κρεμμύδι, πράσο, καρότο και σέλερι σε μικρά κομμάτια, πατάτες σε μικρά κυβάκια, ρύζι γλασέ και βράζει σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Ξεψαχνίζει το κοτόπουλο, το βάζει στη σούπα, προσθέτει χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει. Σερβίρει με φέτες λεμονιού, ρίγανη και ελαιόλαδο.
Με Γιαννιώτικο κανταΐφι, ένα υπέροχο και μυρωδάτο ένα σιροπιαστό γλυκό ολοκληρώνεται το μενού. Η παρασκευή του ξεκινάει με το σιρόπι, για το οποίο βάζει μέσα σε μια κατσαρόλα νερό, ζάχαρη, γλυκόζη, στικ κανέλας, φλούδες από λεμόνι και μεταφέρει σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Για τη γέμιση, στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζει καρύδια, φρυγανιά, ζάχαρη, γαρίφαλο, κανέλα και χτυπάει. Μεταφέρει σε μπολ και αφήνει στην άκρη. Για τη σύνθεση, ξάνει κανταΐφι, το χωρίζει σε πέντε μέρη και αφήνει στην άκρη. Απλώνει ένα φύλλο κρούστας για γλυκά και ραντίζει με βούτυρο. Καλύπτει με άλλο ένα φύλλο, ραντίζει με βούτυρο, βάζει το ένα κομμάτι από το κανταΐφι κατά μήκος της μικρής πλευράς των φύλλων, ραντίζει με βούτυρο και βάζει στο κέντρο του το 1/5 από τη γέμιση. Τυλίγει σε ρολό και μεταφέρει σε ένα βουτυρωμένο ταψί . Απλώνει βούτυρο ξανά πάνω από το ρολό και συνεχίζει την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και τη γέμιση. Χαράζει σε 20 κομμάτια, περιχύνει με βούτυρο και ψήνει για 1 ½ – 2 ώρες. Αφαιρεί από τον φούρνο, ρίχνει το κρύο σιρόπι, αφήνει στην άκρη και σερβίρει.
Συνταγές ανοιξιάτικες, ανάλαφρες και light προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου, στις 16:40.
Για ορεκτικό στο σαββατιάτικο μενού ο Άκης επιλέγει μια σαλάτα με kale και γλυκοπατάτες. Πρώτα, κόβει γλυκοπατάτες κυδωνάτες και τις μεταφέρει σε ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω. Βάζει αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, σκόρδο, ψήνει, αφαιρεί και αφήνει να κρυώσουν. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο, βάζει kale και ψήνει μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτει μισή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ψήνει για επιπλέον 1 με 2 λεπτά. Μεταφέρει το kale σε μπολ σερβιρίσματος και ρίχνει τις γλυκοπατάτες. Προσθέτει σύκα ψιλοκομμένα, καρύδια, λιναρόσπορο σπασμένο, ταχίνι, κρέμα βαλσάμικο, ανακατεύει και σερβίρει.
Γεμιστά με τόνο προτείνει για κυρίως γεύμα. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο ρίχνει κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, καρότο και φινόκιο σε μικρά κυβάκια, σκόρδο σε λεπτές φέτες και σοτάρει μέχρι να καραμελώσουν. Κόβει τα καπάκια από 5 ντομάτες, αφαιρεί προσεκτικά τη σάρκα τους και τη βάζει σε μπολ. Τοποθετεί τις ντομάτες σε ταψί, κόβει τα καπάκια από 5 πράσινες πιπεριές και τις βάζει μαζί με τις ντομάτες.
Βάζει στο τηγάνι με τα λαχανικά ρύζι γλασέ, σοτάρει, σβήνει με κρασί, προσθέτει νερό, τη σάρκα από τις ντομάτες, ζωμό λαχανικών και σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αφαιρεί το τηγάνι από τη φωτιά, βάζει τόνο μαζί με το λάδι του, δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένους και ανακατεύουμε. Μοιράζει τη γέμιση στις ντομάτες και τις πιπεριές και καλύπτει με το καπάκι τους. Σε ποτήρι ανακατεύει νερό με πελτέ ντομάτας, περιχύνει τα γεμιστά, βάζει ελαιόλαδο, ψήνει, αφαιρεί και σερβίρει με ελαιόλαδο και δυόσμο τα πιο αρωματικά γεμιστά του καλοκαιριού.
Για επιδόρπιο το μενού περιλαμβάνει μωσαϊκό με ταχίνι και αμύγδαλα. Σε μπεν μαρί ο Άκης λιώνει κουβερτούρα σε κομμάτια και light βούτυρο. Αφήνει το μείγμα να λιώσει, αφαιρεί από τη φωτιά και προσθέτει μέλι, ταχίνι, αμύγδαλα σπασμένα σε κομμάτια, δημητριακά ολικής άλεσης, cranberries, μπισκότα βρόμης, ξύσμα πορτοκαλιού και προαιρετικά κονιάκ.
Ανακατεύει, μεταφέρει σε λαδόκολλα, τυλίγει σε ρολό και τυλίγει ξανά σε μεμβράνη. Πιέζει καλά για να δώσει σχήμα στο μωσαϊκό, μεταφέρει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, κόβει σε κομμάτια και σερβίρει.
Την Κυριακή 16 Μαΐου, στις 16:40, ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» με απόλυτα… Ελληνικό αέρα, αφού και οι τρεις συνταγές μας θυμίζουν τι θα πει Ελληνική γαστρονομία και μας καλούν να ταξιδέψουμε σε διαφορετική γωνιά της χώρας μας.
Πρώτο πιάτο της ημέρας είναι μια ντοματόπιτα με φέτα, μια πάρα πολύ αρωματική πίτα. Το πρώτο βήμα της συνταγής είναι η παρασκευή της γέμισης. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο ο Άκης βάζει κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια, σκόρδο σε φέτες, θυμάρι και σοτάρει. Προσθέτει ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, ζάχαρη, 2 φύλλα δάφνης, τοματοπολτό και ανακατεύει. Σιγοβράζει, αφαιρεί, βγάζει τα φύλλα δάφνης και αφήνει να κρυώσει. Σπάει τη φέτα μέσα στο τηγάνι, βάζει ρίγανη, βασιλικό και σιμιγδάλι και ανακατεύει καλά.
Για τη σύνθεση, σε ταψί απλώνει ελαιόλαδο και βάζει ένα φύλλο κρούστας για πίτες. Ραντίζει με ελαιόλαδο και καλύπτει με άλλο ένα φύλλο. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία για 5 φύλλα συνολικά και απλώνει τη γέμιση. Καλύπτει με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο, βάζει όλο το ελαιόλαδο που έχει περισσέψει, χαράζει σε 12 κομμάτια, πασπαλίζει με σουσάμι, ψήνει, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει μια από τις πιο αρωματικές και νόστιμες πίτες που έχετε δοκιμάσει!
Για κυρίως γεύμα ο αγαπημένος μας σεφ προτείνει κοτόσουπα, ένα φαγητό που είναι παντός καιρού. Αρχικά, κόβει το κοτόπουλο σε 4 κομμάτια και τα βάζει σε χύτρα ταχύτητας. Προσθέτει δάφνη, πιπέρι, θυμάρι, νερό, αλάτι και καλύπτει με το καπάκι. Τοποθετεί τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη, βράζει για 30 λεπτά, αποσυμπιέζει τη χύτρα, σουρώνει το κοτόπουλο και κρατάει το ζωμό. Μεταφέρει το κοτόπουλο σε μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει στην άκρη.
Τοποθετεί ξανά τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά, ρίχνει το ζωμό, προσθέτει κρεμμύδι, πράσο, καρότο και σέλερι σε μικρά κομμάτια, πατάτες σε μικρά κυβάκια, ρύζι γλασέ και βράζει σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Ξεψαχνίζει το κοτόπουλο, το βάζει στη σούπα, προσθέτει χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει. Σερβίρει με φέτες λεμονιού, ρίγανη και ελαιόλαδο.
Με Γιαννιώτικο κανταΐφι, ένα υπέροχο και μυρωδάτο ένα σιροπιαστό γλυκό ολοκληρώνεται το μενού. Η παρασκευή του ξεκινάει με το σιρόπι, για το οποίο βάζει μέσα σε μια κατσαρόλα νερό, ζάχαρη, γλυκόζη, στικ κανέλας, φλούδες από λεμόνι και μεταφέρει σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Για τη γέμιση, στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζει καρύδια, φρυγανιά, ζάχαρη, γαρίφαλο, κανέλα και χτυπάει. Μεταφέρει σε μπολ και αφήνει στην άκρη. Για τη σύνθεση, ξάνει κανταΐφι, το χωρίζει σε πέντε μέρη και αφήνει στην άκρη. Απλώνει ένα φύλλο κρούστας για γλυκά και ραντίζει με βούτυρο. Καλύπτει με άλλο ένα φύλλο, ραντίζει με βούτυρο, βάζει το ένα κομμάτι από το κανταΐφι κατά μήκος της μικρής πλευράς των φύλλων, ραντίζει με βούτυρο και βάζει στο κέντρο του το 1/5 από τη γέμιση. Τυλίγει σε ρολό και μεταφέρει σε ένα βουτυρωμένο ταψί . Απλώνει βούτυρο ξανά πάνω από το ρολό και συνεχίζει την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και τη γέμιση. Χαράζει σε 20 κομμάτια, περιχύνει με βούτυρο και ψήνει για 1 ½ – 2 ώρες. Αφαιρεί από τον φούρνο, ρίχνει το κρύο σιρόπι, αφήνει στην άκρη και σερβίρει.