Μάθε πώς μπορείς με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου να βοηθήσεις στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές.
Καθημερινά, παίρνεις αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν τον πλανήτη, το περιβάλλον, το κλίμα και τα άλλα είδη. Από το καλαμάκι του καφέ και την οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείς μέχρι τις τροφές που καταναλώνεις, υπάρχουν πολλά, μικρά και μεγάλα πράγματα που μπορείς να κάνεις προκειμένου να περιορίσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα.
Παρακάτω θα δεις μερικές συμβουλές και ιδέες ώστε να υιοθετήσεις έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής.
Hint: Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις!
- Αντικατάστησε τις πλαστικές σακούλες με επαναχρησιμοποιούμενες.(Photo: Pexels)
Οι πάνινες σακούλες ή αυτές από δίχτυ, κάνουν την ίδια δουλειά, ενώ παράλληλα είναι πιο ανθεκτικές και δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη με πλαστικό – το οποίο κάνει περίπου 500 χρόνια για να διασπαστεί! Και αν, παρόλα αυτά, πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποια πλαστική σακούλα, προσπάθησε να μην την πετάξεις μετά από μία χρήση αλλά να τη χρησιμοποιήσεις όσες περισσότερες φορές γίνεται.
- Αντικατάστησε τα αντικείμενα μίας χρήσης με τα αντίστοιχα πολλαπλών χρήσεων.(Photo: Pexels)(Photo: Pexels)
Για παράδειγμα, όταν αγοράζεις καφέ στο χέρι χρησιμοποίησε τη δική σου κούπα ή αντικατάστησε τα πλαστικά καλαμάκια με μεταλλικά ή γυάλινα.
- Αντικατάστησε τις πλαστικές συσκευασίες με οργανικές-βιοδιασπώμενες.(Photo: Pexels)
Προτίμησε εταιρείες που χρησιμοποιούν χάρτινες συσκευασίες ή συσκευασίες φτιαγμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Μια καλή επιλογή είναι επίσης να προτιμάς την αγορά προϊόντων χύμα, τα οποία θα τα τοποθετείς στα δικά σου δοχεία αντί για την αγορά προϊόντων σε πλαστικές συσκευασίες.
- Μείωσε την κατανάλωση κρέατος.
Σύμφωνα με την Greenpeace η εντατική κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο μέρος των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου -κυρίως του μεθανίου.
Για αυτό, προσπάθησε να περιορίσεις την κατανάλωση του κρέατος σε μερικές φορές την εβδομάδα ή το μήνα, αντικαθιστώντας το με πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές όπως τα όσπρια και τα μανιτάρια.
- Αντικατάστησε τις χαρτοπετσέτες με οικολογικές, πολλαπλών χρήσεων πετσέτες.(Photo: Pexels)(Photo:Pexels)
Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις επιφάνειες σιλικόνης για να αντικαταστήσεις το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα, γάντια σιλικόνης αντί για πλαστικά, ξύλινη βούρτσα για τα πιάτα αντί για το συμβατικό, πλαστικό σφουγγάρι.
- Μην πετάς φαγητό.
Περίπου 1/3 του συνόλου του φαγητού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, χάνεται ή πετιέται, ποσότητα ίση με 13 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως!– Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.
Προσπάθησε να κάνεις λίστα με τα απαραίτητα πριν την επίσκεψή σου στο σούπερ μάρκετ ώστε να περιορίσεις την πιθανότητα να αγοράσεις επιπλέον τρόφιμα τα οποία δε θα προλάβεις να καταναλώσεις και θα καταλήξουν τελικά στα σκουπίδια.
- Αγόραζε από τοπικές αγορές.(Photo:Pexels)
Ή φύτευε τα δικά σου λαχανικά και μυρωδικά, εάν έχεις αυτή τη δυνατότητα. Προτιμώντας να αγοράζεις από τοπικές αγορές, περιορίζεις το αποτύπωμά σου στον πλανήτη αφού πολλές φορές τα τρόφιμα που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ έχουν ταξιδέψει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στο ράφι του εκάστοτε καταστήματος. Μειώνοντας τα “μίλια τροφής” αναπόφευκτα μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η μόλυνση του αέρα.
- Βγάλε από την πρίζα/σβήσε ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς.(Photo:Pexels)
Οι ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια όταν είναι στην πρίζα, ακόμα και αν δεν τις χρησιμοποιείς! Σύμφωνα με μελέτες, η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από τον υπολογιστή ενός εργαζομένου, εκτός των ωρών εργασίας του, μπορεί να αγγίξει τις 48.9 kWh ετησίως, ενέργεια που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έναν αγώνα μπάσκετ 2,5 ωρών! Και αν φοβάσαι ότι θα ξεχνάς να βγάζεις από την πρίζα κάθε μια συσκευή, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ένα πολύμπριζο ώστε να βγάζεις πολλές συσκευές ταυτόχρονα όταν, για παράδειγμα, δεν τις χρησιμοποιείς, ή όταν φεύγεις από το σπίτι.
- Χρησιμοποίησε λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
Ένας λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης μπορεί να αντέξει έξι φορές περισσότερο από έναν συμβατικό. Η αντικατάσταση μόλις ενός λαμπτήρα με έναν χαμηλής κατανάλωσης σε κάθε σπίτι στην Αμερική, θα μείωνε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 4 εκατομμύρια κιλά, ποσότητα ίση με τις εκπομπές από 800.000 αυτοκίνητα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΥΠΠ) των ΗΠΑ.
Και μην ξεχνάς να σβήνεις τα φώτα κάθε φορά που φεύγεις από ένα δωμάτιο και δεν τα χρειάζεσαι πια.
- Μην αφήνεις τη βρύση να τρέχει.(Photo: Pexels)
Το να αφήνεις το νερό να τρέχει όσο, για παράδειγμα, βουρτσίζεις τα δόντια σου ή πλένεις τα πιάτα ξοδεύει περίπου 6 λίτρα νερό το λεπτό ενώ μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλήσει 10.000 λίτρα νερού τον χρόνο! Μπορεί να νομίζεις ότι “δεν έγινε και κάτι” αλλά αν προσπαθήσεις να κλείνεις καλά τη βρύση όποτε δεν τη χρειάζεσαι, η ποσότητα νερού που θα εξοικονομήσεις σε βάθος χρόνου θα είναι πολύ σημαντική για τον πλανήτη.
Επίσης, προτίμησε σύντομα ντους αντί για ένα αφρόλουτρο. Ένα σύντομο πεντάλεπτο ντους μπορεί να χρησιμοποιήσει το 1/3 του νερού που απαιτείται για ένα μπάνιο!
- Χρησιμοποίησε οδοντόβουρτσα από μπαμπού/ξύλο αντί για πλαστικό.(Photo: Pexels)
Κάνει εξίσου καλή δουλειά με την πλαστική αλλά είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον. Παράλληλα, οι πλαστικές οδοντόβουρτσες φτιάχνονται από πολλά διαφορετικά είδη πλαστικού με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθούν και να καταλήγουν τελικά στις χωματερές και στους ωκεανούς. Στο ίδιο μήκος κύματος, μπορείς να αντικαταστήσεις την πλαστική βούρτσα για τα μαλλιά με μια από ξύλο!
- Χρησιμοποίησε υφασμάτινους δίσκους ντεμακιγιάζ ή muslin cloths.(Photo: Pexels)
Αντικατάστησε τους δίσκους ντεμακιγιάζ μιας χρήσης με πολλαπλών χρήσεων, τους οποίους θα μπορείς να πλένεις στο πλυντήριο μετά από κάθε χρήση και να τους ξαναχρησιμοποιείς. Έτσι, θα περιορίσεις τα σκουπίδια που παράγεις αλλά μακροπρόθεσμα και τα έξοδά σου.
- Κάνε ανακύκλωση.(Photo: Pexels)
Η ανακύκλωση δίνει ξανά ζωή σε προϊόντα που ήδη αγοράστηκαν και τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν στις χωματερές, μειώνοντας τα σκουπίδια αλλά και περιορίζοντας την ανάγκη για την εξαγωγή νέων πόρων. Ακόμη, περιορίζεται η μόλυνση του περιβάλλοντος ενώ μειώνεται και η κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία ενός νέου προϊόντων εξ αρχής.
- Μείωσε τα απορρίματά σου.
Μην πετάς αλλά δώσε ξανά ζωή και σκοπό στα αντικείμενά σου. Πριν αποφασίσεις να πετάξεις κάτι στα σκουπίδια σκέψου αν θα μπορούσες να το μεταποιήσεις ή να το χρησιμοποιήσεις με κάποιον άλλον τρόπο ώστε να επεκτείνεις τον κύκλο ζωής του. Για παράδειγμα, παλιά, κατεστραμμένα ρούχα τα οποία δεν μπορείς να φορέσεις/δωρίσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ξεσκονόπανα!
- Αγόραζε ρούχα από secondhand μαγαζιά.(Photo: Pexels)
Η βιομηχανία της μόδας παράγει το 10% των εκπομπών άνθρακα ολόκληρου του πλανήτη. Η αγορά ρούχων από «δεύτερο χέρι» έχει πολλαπλά οφέλη καθώς με το να αγοράζεις κάτι που ήδη υπάρχει δε συνδράμεις στην σπατάλη νέων πόρων ενώ παράλληλα επεκτείνεις τον κύκλο ζωής των ρούχων πριν αυτά καταλήξουν τελικά στη χωματερή.
Να θυμάσαι πως το να υιοθετήσεις έναν βιώσιμο τρόπο ζωής δε σημαίνει να αλλάξεις ριζικά όλες σου τις συνήθειες από τη μια μέρα στην άλλη. Ακόμα και οι μεγαλύτερες αλλαγές ξεκίνησαν από μικρές, ατομικές ενέργειες. Από τη στιγμή που αντικείμενα τόσο μικρά όσο ένα πλαστικό καλαμάκι μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρα οικοσυστήματα, είναι άραγε τόσο δύσκολο να πιστέψουμε ότι μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες και επιλογές δεν μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον;