Σε νέα τιμή ρεκόρ, έναντι 21,8 εκατομμυρίων ευρώ, πωλήθηκε το “ Κορίτσι με το Μπαλόνι”, το έργο του Banksy, το οποίο αυτό-τεμαχίστηκε με εντυπωσιακό τρόπο σε δημοπρασία το 2018. Ποσό σχεδόν 20πλάσιο σε σχέση με την τιμή που είχε πιάσει το έργο «ολόκληρο».
Το μισοκατεστραμμένο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη, πωλήθηκε την Πέμπτη σε δημοπρασία του Sotheby’s στο Λονδίνο, για 18.582.000 στερλίνες ( σχεδόν 21,8 εκατομμύρια ευρώ). Η τιμή πώλησης του έργου που μετονομάσθηκε “ Η αγάπη στον Κάδο”, ξεπέρασε μέχρι και εκείνη που έφτασε τον περασμένο Μάρτιο το “Game Changer”. To έργο αυτό του Banksy δημιουργήθηκε προς τιμήν του νοσηλευτικού προσωπικού εν καιρώ πανδημίας, και είχε καταφέρει να πιάσει τα 19,5 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Τα χρήματα εκείνα δόθηκαν στο Βρετανικό σύστημα υγείας.
Το “ Η αγάπη στον Κάδο” ξεπέρασε κατά πολύ την εκτιμώμενη τιμή πώλησης, η οποία είχε τοποθετηθεί στα 5,5-8,2 εκατομμύρια δολάρια. “ Δεν μπορώ να σας πω πόσο τρομοκρατημένος είμαι που χτυπάω αυτό το σφυρί”, σχολίασε αστειευόμενος Όλιβερ Μπάρκερ, υπεύθυνος της δημοπρασίας.
Το “Κορίτσι με το μπαλόνι”, ένα από τα διασημότερα έργα του καλλιτέχνη και σύμβολο της αγάπης, της ελπίδας και της αθωότητας, πωλήθηκε για πρώτη φορά σε δημοπρασία του Sotheby’s τον Οκτώβριο του 2018. Το έργο αυτοκαταστράφηκε λίγες μόνο στιγμές μετά την πώληση του για πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες. Ο Banksy είχε τοποθετήσει ένα τεμαχιστή στο πλαίσιο πριν από τη δημοπρασία. Το πλήθος στο Sotheby’s άρχισε να παρακολουθεί σοκαρισμένο, καθώς ο πίνακας τεμαχίστηκε αργά σε μία ντουζίνα λωρίδες. Το κόλπο αυτό του Banksy έχει χαρακτηριστεί ευρέως ως μία από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία των δημοπρασιών. Με την κίνηση του αυτή ο καλλιτέχνης είχε ως σκοπό να ασκήσει κριτική στις πολύ υψηλές τιμές των έργων τέχνης και να εστιάσει την προσοχή στο πώς η τέχνη έχει γίνει πλέον ένα εμπόρευμα που ανήκει στους πλούσιους. Κατά ειρωνικό τρόπο κατάφερε να εκτινάξει την αξία του έργου στα ύψη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έργο του Banksy απασχολεί τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Βρετανός καλλιτέχνης έχει χαρακτηριστεί ουκ ολίγες φορές ως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες του 21ου αιώνα, έχοντας αποκτήσει με τα χρόνια φανατικούς ακολούθους. Ο ίδιος θεωρείται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του κινήματος της τέχνης του δρόμου, ενώ τα έργα που είναι εύκολα αναγνωρίσιμα χάρις το χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό του στυλ με στένσιλ. Παρόλα αυτά, η πραγματική ταυτότητα του Banksy,παραμένει άγνωστη. Παρά τους μύθους, τις εικασίες και τις πολλαπλές θεωρίες,το αληθινό του όνομα δεν έχει διαρρεύσει ποτέ στα μέσα ενημέρωσης. Ο καλλιτέχνης λαμβάνει μια σειρά από μέτρα για να παραμείνει ανώνυμος και έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις σε όλη τη διάρκεια της πορείας του. Τα έργα του συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά σε τoίχους, σε δημόσια κτίρια, αλλά και σε ιδιόκτητους χώρους, προκαλώντας συχνά πανικό. Πλήθος κόσμου συχνά μαζεύεται για να θαυμάσει το έκαστο έργο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που εκτινάχθηκε στα ύψη η αξία των κτιρίων που εμφανίστηκαν έργα του, ενώ η ζωή των ιδιοκτητών άλλαξε δραματικά, καθώς άρχισαν να δίνουν μάχη προκειμένου να προστατέψουν το έργο από επικείμενους βανδαλισμούς.
Ο Banksy ήρθε στο προσκήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 90, στο Μπρίστολ, κάνοντας έργα γκραφίτι με σπρέι σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Το έργο του είναι κυρίως γνωστό για τα πολιτικά του μηνύματα. Το 2019 ανέδειξε το ζήτημα των αστέγων, με μια τοιχογραφία που δείχνει δύο ταράνδους να τραβούν ένα έλκηθρο. Επίσης, την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου, με το έργο του “ Slave Labour”, που απεικονίζει ένα παιδί που χρησιμοποιεί ραπτομηχανή για να παράξει βρετανικές σημαίες, θέλησε να πάει κόντρα στο καταναλωτικό ρεύμα, και να επιστήσει την προσοχή στις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργατών που οικοδομούσαν τις εγκαταστάσεις των αγώνων.