H νέα viral καμπάνια της Pantene, #HairHasNoGender, μπορεί να έχουν χρώμα, κίνηση, προσωπικότητα, όμως φύλο δεν είχαν ποτέ.
Ένα παιδί στην εφηβεία αφήνει τα μαλλιά του να μακρύνουν, πριν αποκαλύψει στους γονείς του ότι ανεξάρτητα από το τι αναγράφεται στη ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς του, είναι κορίτσι. Μια νεαρή γυναίκα ξεφορτώνεται το βάρος της χαίτης της, αμφισβητεί τα στερεότυπα και αφήνει την ταυτότητά της να λάμψει. Μέσα από βαφές, κουρέματα, νεύματα προς το θηλυπρεπές ή το αρρενωπό, ένα non-binary άτομο αμφισβητεί τα όρια του έμφυλου δυϊσμού και δημιουργεί χώρο για τον αυτοπροσδιορισμό του.
Τα μαλλιά μας, όπως μας θυμίζει και η νέα viral καμπάνια της Pantene, #HairHasNoGender, μπορεί να έχουν χρώμα, κίνηση, προσωπικότητα, όμως φύλο δεν είχαν ποτέ. Και αν ρωτούσατε ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο για τη δική του ιστορία πειραματισμού με τα μήκη, τα χρώματα και το styling, θα έβρισκε σαφείς συνδέσεις ανάμεσα σε αυτή και στο ταξίδι εξερεύνησης της ταυτότητάς του.
https://www.youtube.com/watch?v=Aj5Sk8yRbRw
Για τον Δήμο, τη Νικόλ, την Καίτη, τη/το LEX και τον Θέμη, τα πέντε queer άτομα από την ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα που συμμετέχουν στη νέα viral διαφήμιση της Pantene, τα μαλλιά ήταν και παραμένουν ένα κεντρικό εργαλείο έκφρασης της ταυτότητάς τους. Ένα στοιχείο που στο παρελθόν μπορεί να λειτουργούσε ακόμη και ως «μάσκα» («κρυβόμουν πίσω από τη φράντζα μου», λέει ο Δήμος, αναφερόμενος στο bullying που δεχόταν στην παιδική του ηλικία), μετατρέπεται σε μέσο έκφρασης υπερηφάνειας. Υπερηφάνειας για την τόλμη της αναπολογητικής έκφρασης της ταυτότητας, υπερηφάνειας για τα βήματα που χρειάστηκαν μέχρι την πλήρη αποδοχή της, υπερηφάνειας για όλα εκείνα τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν – και για τη δέσμευση πως θα ξεπεραστούν κι εκείνα που μένουν.
Δεν πρόκειται για μια εμπειρία μοναδική στους πέντε πρωταγωνιστές του βίντεο. Εξάλλου, τα ευρήματα διεθνούς έρευνας που πραγματοποίησε το 2017 η Pantene σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γέιλ, επιβεβαίωσε αυτό που ενστικτωδώς γνωρίζαμε ήδη: τα μαλλιά μας δεν είναι καθόλου «τρίχες». Δηλαδή είναι, αλλά δεν παύουν να επηρεάζουν – και μάλιστα καθοριστικά – την αυτοεκτίμησή μας, και να αποτελούν έναν από τους πιο απλούς τρόπους που έχουμε στη διάθεσή μας για να συστηθούμε στον κόσμο.
Στον αντίποδα των απελευθερωτικών τους πτυχών, επιβιώνει φυσικά ακόμη η καταπίεση. Κουρέματα που χαρακτηρίζονται «γυναικεία» ή «ανδρικά» – τι σημαίνει, άραγε, στ’ αλήθεια αυτό; – styling που «επιτρέπονται» ή «απαγορεύονται» ανάλογα με τον επαγγελματικό χώρο ή την ιδιότητα, misgendering (δηλαδή λανθασμένη απόδοση διαφορετικού γένους από αυτό με το οποίο προσδιορίζεται το άτομο) εξαιτίας μερικών παραπάνω ή λιγότερων εκατοστών στις τρίχες, εξακολουθούν να αποτελούν καθημερινά προβλήματα, που επηρεάζουν, ως είθισται, δυσανάλογα τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Η λύση; Όλο αυτό το χρώμα, η ενέργεια, η χαρά της απελευθέρωσης που πλημμυρίζει την οθόνη μας καθώς παρακολουθούμε τις πέντε ιστορίες που παρουσιάζει η Pantene – στην οποία παρεμπιπτόντως αξίζουν εύσημα για την επιλογή αληθινών queer ατόμων από την ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Του Δήμου, που μας παροτρύνει: «Φράντζα και το κεφάλι ψηλά!». Της Νικόλ, που ως cis gay κορίτσι έχει χρειαστεί να συγκρουστεί πολλές φορές με τα κουτάκια. Της Καίτης, της πανέμορφης trans γυναίκας που έχει κατακτήσει τις διεθνείς πασαρέλες. Της LEX που δεν σταματά να αμφισβητεί τα πρότυπα και αξιοποιεί την εξωτερική της εμφάνιση – και τα μαλλιά της – ως ένα μέσο έκφρασης της προσωπικότητας αλλά και των καλλιτεχνικών της κλίσεων. Του Θέμη, που αισθάνεται περήφανος για όσα έχει καταφέρει όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη ως Holy Grace (η drag περσόνα του), αλλά και με τα καθημερινά του ρούχα.
Και στην απόσταση που μένει να διανύσουμε, μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο που τέτοιου είδους spot να μην έχουν πια λόγους να γίνουν viral, πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως υπάρχουν πρόσωπα και φορείς με την πρόθεση και τη γνώση να μας στηρίξουν στα δύσκολα. Όπως η Γραμμή Ψυχικής Στήριξης «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», που επαναλειτουργεί εδώ και ένα μήνα χάρη στη χορηγία της Pantene και της P&G, προσφέροντας πολύτιμη υποστήριξη σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, γονείς και εκπαιδευτικούς μέσα από έμπιστες υπηρεσίες συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης και παρέμβασης στην κρίση.
Πηγή: in.gr