Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι των Kουφονησιών καταγράφουν στα social media διάφορα γεγονότα με θαλάσσια είδη να βγαίνουν εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Στα Κουφονήσια, ένα χταπόδι βρέθηκε κολλημένο σε ένα μηχανάκι δίπλα από το λιμάνι, έχοντας βγει από το νερό. Την ίδια περίοδο, το λιμάνι γέμισε με τεράστια καλαμάρια.
Ανάλογο θέαμα κατεγράφη και στην Άνδρο στις αρχές του Νοέμβρη με σαρδέλες να βγαίνουν μόνες τους στη στεριά.
Παρόμοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ενώ αντίστοιχες καταγραφές έχουν γίνει και σε πόλεις του εξωτερικού.
@giorgospsarros4
Σύμφωνα με τον καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας, κ. Δρόσο Κουτσούμπα, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ τέτοια φαινόμενα δεν είναι πρωτόγνωρα αλλά δεν συμβαίνουν συχνά. Η θεωρία είναι ότι η υπερβολικά “φουσκωμένη” θάλασσα μπορεί να αποπροσανατολίσει τα χταπόδια και να τα οδηγήσει έξω από το νερό. Οι πολίτες που εντοπίζουν τέτοιου είδους ζώα πρέπει να τα βοηθήσουν να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
@giorgospsarros4
Τα χταπόδια είναι εξαιρετικά περίεργα όντα και θεωρούνται ένα από τα πιο έξυπνα ασπόνδυλα στον κόσμο. Έχουν κεντρικό εγκέφαλο και περιφερικό νευρικό σύστημα, διαθέτουν ικανότητα να δρουν ανεξάρτητα. Αν ένα χταπόδι χάσει ένα πλοκάμι, παραμένει ευαίσθητο στην αφή και μπορεί ακόμα και να κινηθεί. Επιπλέον, μπορούν να θυμούνται πράγματα και να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές τα χταπόδια δείχνουν σημάδια ευφυΐας και μπορεί ακόμα και να ονειρεύονται επειδή το δέρμα τους αλλάζει χρώμα και δομή κατά τη διάρκεια του ύπνου.