Έξι χρήσιμα tips για να αποφύγεις τη σπατάλη φαγητού τις ημέρες των γιορτών.
Τα Χριστούγεννα τρώμε. Ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, καταναλώνουμε πολύ περισσότερο και φροντίζουμε να χορταίνουμε πρώτα με το μάτι. Που σημαίνει ότι ψωνίζουμε περισσότερα φαγητά, και σαν αποτέλεσμα, πετάμε και περισσότερα φαγητά. Αν αυτή η δήλωση σε βρίσκει να συμφωνείς, διάβασε παρακάτω πως θα καταφέρεις αυτές τις γιορτές να μειώσεις τη σπατάλη φαγητού, προς όφελος του περιβάλλοντος και της τσέπης σου.
Το βασικό στοιχείο είναι η οργάνωση. Προγραμματίζοντας από νωρίς και με μια σχετική προετοιμασία, θα καταφέρεις να αλλάξεις όλη την εικόνα των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών σου και να μην πετάξεις τίποτα στον κάδο των σκουπιδιών. Ακολούθησε αυτά τα απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν:
- Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, κατανάλωσε τις τροφές που έχεις ήδη και δες τι έχεις διαθέσιμο που μπορείς με φαντασία να χρησιμοποιήσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου.
- Σχεδίασε το μενού σου με σύνεση! Δεν χρειάζεται να έχεις στο τραπέζι σου τρία διαφορετικά είδη κρέατος για να είναι γιορτινό. Ένα πιο λιτό μενού, όχι μόνο θα μειώσει τη σπατάλη τροφίμων, αλλά θα είναι και πιο εύκολο να το προετοιμάσεις.
- Ετοίμασε λίστα με τα ψώνια. Δες προσεκτικά τις συνταγές σου, και επιβεβαίωσε τι έχεις και τι χρειάζεται να αγοράσεις. Προσέθεσε επίσης στη λίστα σου υλικά που θα σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις το φαγητό που ίσως περισσέψει. Μια καλή και νόστιμη ιδέα αν κάνεις τραπέζι ανήμερα τα Χριστούγεννα, είναι να έχεις μια βάση για πίτσα στην κατάψυξη, ώστε την επόμενη μέρα να την αξιοποιήσεις για μια σπέσιαλ πίτσα με γαλοπούλα, τυρί ή ότι άλλο έχει μείνει.
- Αφού ψωνίσεις τα απαραίτητα, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να τα αποθηκεύσεις σωστά, ώστε να διατηρηθούν περισσότερο. Φύλαξε τις σαλάτες σε αεροστεγή δοχεία, τα σπαράγγια όρθια σε βάζο με νερό, και τις πατάτες σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τα κρεμμύδια.
- Την ημέρα του τραπεζιού, μη σερβίρεις τα πάντα ταυτόχρονα και βάλε ότι περισσέψει στο ψυγείο αφού τελειώσετε το φαγητό. Κάποια τρόφιμα, καταλήγουν τελικά στον κάδο απορριμμάτων επειδή έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου. Εάν σερβίρεις μικρότερες ποσότητες και αφιερώσεις 10’ μετά το γεύμα για να μεταφέρεις στο ψυγείο ότι χρειάζεται, αυτό θα αποφευχθεί!
- Όσα φαγητά δεν σκοπεύεις να φας την επόμενη ημέρα, βάλε τα στην κατάψυξη. Όσο πιο φρέσκο είναι ένα φαγητό όταν μπει στην κατάψυξη, τόσο θα είναι και όταν θα βγει. Όσο για τα γλυκά; Μπορείς πάντα να τα αξιοποιήσεις για να φτιάξεις κάποια άλλη λιχουδιά.
Δες εδώ τις αναλυτικές συμβουλές μας, που θα αποτελέσουν σύμμαχό σου αυτές τις γιορτές στην προσπάθεια να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων και τα κόστη σου.