Την Παρασκευή 29 Μαρτίου, στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πρώτη Ύλη, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Τudor Dinu, με τίτλο «Η ελληνική επανάσταση του 1821 στη Βλαχία και τη Μολδαβία».
Με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, οι εκδόσεις Πρώτη ύλη παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μοναδική μονογραφία για το ξεκίνημα της Ελληνικής επανάστασης στη Μολδαβία και τη Βλαχία.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Μαρία Ευθυμίου, ομότ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ και
Τudor Dinu, συγγραφέας του βιβλίου και Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.
Link βιβλίου: https://bitly.ws/3gzrz
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο Η ελληνική επανάσταση στη Μολδαβία και τη Βλαχία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Tudor Dinu έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό τόσο της ρουμανικής, όσο και της ελληνικής ιστοριογραφίας, γιατί αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως μονογραφία αφιερωμένη στη διεξαγωγή της ελληνικής επανάστασης του 1821 στην Μολδαβία και τη Βλαχία. Συντάχθηκε με βάση όλες τις πρωτογενείς πηγές της εποχής ανεξαρτήτως γλώσσας (ρουμανικά, ελληνικά, τουρκικά, ρωσικά, γερμανικά, γαλλικά) και αξίζει να σημειώσουμε ότι αναπαριστά χωρίς πάθη ή εθνικιστικές σκοπιμότητες το έπος του αγώνα στις Ηγεμονίες, επισημαίνοντας κάθε φορά τα αντικρουόμενά συμφέροντα των εμπόλεμων πλευρών. Μολονότι καθαρά επιστημονικό το σύγγραμμα μοιάζει με περιπετειώδες μυθιστόρημα που κρατά τους αναγνώστες μέχρι τέλους με κομμένη την ανάσα. Έχει δε και κινηματογραφικό χαρακτήρα, αφού συνοδεύεται από εκατοντάδες στιγμιότυπα παρμένα από περίπου ογδόντα μέρη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των Ρουμανικών Χωρών όπου διεξήχθησαν διάφορα επεισόδια της επανάστασης. Το βιβλίο αυτό όχι μόνο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές εκ μέρους των ειδικών, αλλά έγινε και το ιστορικό best seller του έτους 2022 στην Ρουμανία. Ο Tudor Dinu έχει συγγράψει άλλα δύο επιτυχημένα ιστορικά λευκώματα: Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία (Πορφύρα) | Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2018 | Μόδα και Πολυτέλεια στην Βλαχία της Ελληνικής επανάστασης (Ακρίτας).
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Ο Tudor Dinu (γεν. 1978) είναι τακτικός καθηγητής νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και επίτιμος διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει διδάξει μαθήματα ως προσκεκλημένος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θράκης, Κύπρου, Βερολίνου, Αμβούργου, Λουντ, Κρακοβίας, Μπρνό, Σόφιας, Φιλιππούπολης, Κισινάου και Κιέβου, καθώς και σε πολιτιστικά ιδρύματα και εταιρείες στην Ελλάδα (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κοζάνη, Λευκάδα κτλ.), Ιταλία, Αίγυπτο και Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε σημαντικά διεθνή συνέδρια νεοελληνικών σπουδών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Χανιά, Σητεία, Χίος, Πάρος, Κομοτηνή, Λευκωσία, Παρίσι, Βιέννη, Γρανάδα, Λουντ, Βελίκο Τύρνοβο, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Τιφλίδα). Το 2014 εξελέγη και το 2018 και το 2023 επανεξελέγη γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Τα συγγράμματα του αφιερωμένα σε θέματα βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και πολιτισμού, καθώς και στον ελληνισμό των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών είδαν το φως της δημοσιότητας στη Ρουμανία, Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Τσεχία, Λετονία, Ουκρανία και Γεωργία. Επίσης, ο Tudor Dinu έχει μεταφράσει στα ρουμανικά τόσο έργα αρχαίων (Αριστοφάνης, Πλούταρχος, Ιάμβλιχος, Σενέκας, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος), όσο και νεότερων (Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Εγγονόπουλος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Χρήστος Γιανναράς κτλ.) συγγραφέων. Είναι ο εκδότης της σειράς τόμων Neograeca Bucurestiensia. Ανάμεσα στις μονογραφίες του συγκαταλέγονται: Ο Ρουμάνος ηγεμόνας Μιχαήλ ο Γενναίος, ήρωας του ελληνικού έπους (2008), Δημήτριος Καντεμίρης και Νικόλαος Μαυροκορδάτος – πολιτικές και λογοτεχνικές αντιπαλότητες στις αρχές του 18ου αιώνα (2011), Το Βουκουρέστι των Φαναριωτών Α΄- Εκκλησίες, τελετές, πόλεμοι (2015), Το Βουκουρέστι των Φαναριωτών Β΄ – Διοίκηση, επαγγέλματα, εμπόριο (2017), Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία. Μια ιστορία μέσω των αναθηματικών τοιχογραφιών (2017) – βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, 2018 –, Το Βουκουρέστι των Φαναριωτών Γ΄ – Καθημερινός βίος, ψυχαγωγία, πολιτισμός (2020), Μόδα και Πολυτέλεια στη Βλαχία της ελληνικής επανάστασης (2021), Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στο έδαφος της Μολδαβίας και της Βλαχίας (2022).