Το βίντεο με τις δηλώσεις του 14χρονου Βίκτωρα Γιαννικόπουλου, που διακρίθηκε στην Αστροφυσική με την εργασία του «Voyager 1 and 2: The Epic Journey in Vast Cosmic Sea», κάνει αίσθηση στο διαδίκτυο. Στην εκπομπή «Συνθέσεις» της ΕΡΤ, ανέφερε τη σημασία της δημιουργικότητας απέναντι στην υπερβολική ενασχόληση με τα social media, παραπέμποντας στο παράδειγμα του Νεύτωνα. Επίσης, προειδοποίησε για τους κινδύνους από την κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τις δηλώσεις του 14χρονου μαθητή, Βίκτωρα Γιαννικόπουλου, που ξεχώρισε στην Αστροφυσική με την εργασία του “Voyager 1 and 2: The Epic Journey in Vast Cosmic Sea“. Η εργασία του αναδείχθηκε κορυφαία στο 1ο Βαλκανικό Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, προκαλώντας εντυπώσεις στον επιστημονικό κόσμο.
Στην προσπάθειά του, καθοριστική ήταν η υποστήριξη του Δρ. Σταμάτιου Κριμιζή, επικεφαλής των δύο διαστημικών αποστολών Voyager και νυν Πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Δρ. Κριμιζής υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον νεαρό Βίκτωρα, καθώς μίλησαν μαζί στην εκπομπή Συνθέσεις της ΕΡΤ, η οποία προβλήθηκε στις 23 Νοεμβρίου.
Ο 14χρονος μαθητής, με τον λόγο του και την ξεκάθαρη σκέψη του, εντυπωσίασε το κοινό, καθώς τοποθετήθηκε με σοβαρότητα για τα κοινωνικά φαινόμενα που επηρεάζουν τη νεολαία σήμερα. «Κάποια παιδιά της ηλικίας μου έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Ασχολούνται υπερβολικά με τα social media και γίνεται η μάχη των likes. Προσπαθούν να βγάλουν την καλύτερη φωτογραφία για να πάρουν τα περισσότερα likes. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να ασχολούνται με κάτι πιο δημιουργικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βίκτωρας Γιαννικόπουλος. Μαθητής πρώτης Γυμνασίου. Διακρίθηκε στον 7ο Διαγωνισμό Στατιστικής της ΕΛΣΤΑΤ. Υπάρχουν κι αυτά τα παιδιά. Υπάρχει ελπίδα. pic.twitter.com/dXq3j7E0G7
— Nikos Michael (@NikosMichael6) December 3, 2024
Μάλιστα, στη συνέχεια συνέχισε με ένα παράδειγμα από την ιστορία, τονίζοντας τη σημασία της παραγωγικότητας και της προσωπικής ανάπτυξης ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές: «Το 1600 περίπου, όταν ο Νεύτωνας ήταν φοιτητής στην Αγγλία, ξέσπασε μια πανδημία και αναγκάστηκε να μείνει στο σπίτι του για δύο χρόνια. Εκείνα τα δύο χρόνια ήταν τα πιο παραγωγικά για εκείνον, καθώς ανακάλυψε τους νευτώνιους νόμους, το νόμο της βαρύτητας και τη διάθλαση του φωτός. Και εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν social media, διαδίκτυο ή ηλεκτρικό ρεύμα», είπε.
Ο Βίκτωρας αναφέρθηκε επίσης στις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής εξάρτησης από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και την επικίνδυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης: «Κάποιοι νέοι φαίνεται πως είναι εθισμένοι με αυτές τις πλατφόρμες. Και έχουμε και την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αν πέσει σε λάθος χέρια, μπορεί να γίνει καταστροφική. Επίσης, θεωρώ ότι αυτά τα περιστατικά υπερπροωθούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».
Η παρουσίασή του: