Το ζαχαροπλαστείο Maison Heloise στην Αρζεντέιγ, βόρειο προάστιο του Παρισιού, κατέκτησε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες δημιουργώντας τη μεγαλύτερη τούρτα Φρεζιέ στον κόσμο. Το εντυπωσιακό γλυκό, μήκους 121,88 μέτρων, παρουσιάστηκε στο παγοδρόμιο της πόλης και επιβεβαιώθηκε επίσημα από την επιτροπή των Γκίνες.
Το γαλλικό παραδοσιακό γλύκισμα Φρεζιέ, φτιαγμένο με περίπου 350 κιλά φράουλες, 150 κιλά ζάχαρη, 415 κιλά κρέμα ζαχαροπλαστικής και 4.000 αυγά, ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της Ιταλίας (100,48 μέτρα, από το 2019). Η τούρτα είχε συνολικό βάρος 1,2 τόνων και απαιτήθηκε μία εβδομάδα προετοιμασίας και ολονύκτια εργασία για τη συναρμολόγησή της.
Ο εμπνευστής του εγχειρήματος, Γιουσέφ Ελ Γκατού, παιδικό θαυμαστής των ρεκόρ Γκίνες, συγκέντρωσε πάνω από 20 ζαχαροπλάστες από διαφορετικά καταστήματα για να υλοποιήσει την ιδέα του. Για την πιστοποίηση του ρεκόρ, η τούρτα έπρεπε να είναι ενιαία, με ελάχιστο πλάτος και ύψος 8 εκατοστά.
Μετά την επίσημη αναγνώριση, ακολούθησε η ανάκρουση του γαλλικού εθνικού ύμνου, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Ζορζ Μοθρόν, δήλωσε πως «δεν είναι απλώς ένα επίτευγμα ζαχαροπλαστικής, αλλά ένας φόρος τιμής στη γαλλική παράδοση και στις πανέμορφες περιοχές της χώρας».
Οι κάτοικοι της Αρζεντέιγ έφυγαν με ένα γλυκό ενθύμιο στα χέρια τους – ένα κομμάτι από το μεγαλύτερο γλυκό Φρεζιέ στον κόσμο. «Ήξερα για το μεγαλύτερο κουσκούς και την παέγια, αλλά τέτοιο γλύκισμα δεν είχα ξαναδεί», σχολίασε μια μητέρα που παρακολούθησε την εκδήλωση με τα παιδιά της.