Την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησε η Ηλέκτρα – Ρώμη Δόχτση, πρόεδρος του Βολτ Ελλάδας, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» στο MEGA.
Η Ηλέκτρα – Ρώμη Δόχτση, η οποία εξελέγη πριν από έναν μήνα στην προεδρία του Βολτ Ελλάδας, μίλησε ανοιχτά για την προσωπική της διαδρομή ως τρανς γυναίκα στην Ελλάδα, για την ταυτότητα φύλου, την αποδοχή, τις δυσκολίες και τις προσδοκίες από μια κοινωνία που ακόμα, όπως είπε, «έχει δρόμο να διανύσει».
«Ήξερα ποια είμαι από πάντα»
Η Ηλέκτρα – Ρώμη Δόχτση περιέγραψε πώς μεγάλωσε στην Κατερίνη, νιώθοντας από μικρή ηλικία τη θηλυκή της ταυτότητα, αλλά έζησε «κρυμμένη» για 22 χρόνια μέσα σε ένα «ανδρικό καλούπι», όπως το χαρακτήρισε. «Τα τελευταία 4–5 χρόνια είμαι out, αλλά εγώ το ήξερα από πάντα», δήλωσε με ειλικρίνεια, υπογραμμίζοντας τη δύναμη που χρειάζεται για να εκφράζει κανείς την αλήθεια του.
Η σχέση με την οικογένεια και τα περιστατικά βίας
Απαντώντας για τη στάση της οικογένειάς της, είπε: «Έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν και έχουμε μια καλή σχέση αυτή τη στιγμή», αναγνωρίζοντας ωστόσο πως πάντα θα μπορούσε να υπάρχει περισσότερη στήριξη.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της σε ένα περιστατικό τρανσφοβικής απειλής στην Κοπεγχάγη, όταν δύο άντρες την πλησίασαν με επιθετική διάθεση και απομακρύνθηκαν μόνο όταν αντιλήφθηκαν ότι είναι τρανς. «Είναι η πραγματική έννοια της τρανσφοβίας… Δεν θα ήθελαν να βιάσουν μια τρανς», είπε, καταγγέλλοντας μια σκοτεινή πραγματικότητα που συχνά μένει αθέατη.
Ο προσδιορισμός και η ουσία
Μετά την προβολή της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος Κώστας Τσουρός έθιξε την ανάγκη – και το δίλημμα – του να προσδιορίζεται η Δόχτση ως «η πρώτη τρανς γυναίκα πρόεδρος ελληνικού κόμματος». Όπως σημείωσε: «Η ίδια το θέλει, και ίσως βοηθάει, γιατί η κοινωνία είναι ακόμα πίσω. Οπότε καλό είναι να ερχόμαστε λίγο πιο μπροστά».
Η Ηλέκτρα – Ρώμη Δόχτση, με λόγο ήρεμο αλλά αιχμηρό, φέρνει στο προσκήνιο θέματα ταυτότητας, ορατότητας και πολιτικής εκπροσώπησης, δίνοντας ένα νέο παράδειγμα – όχι μόνο για την τρανς κοινότητα, αλλά για την ίδια τη δημοκρατία.