Σαββατοκύριακο, 05 και 06 Ιουλίου, με «Kitchen Lab» και τα πιο νόστιμα πιάτα που έχετε δοκιμάσει!
O αγαπημένος μας σεφ και παρουσιαστής μας λέει την πιο νόστιμη καλησπέρα, στις 2 τελευταίες εκπομπές της σεζόν! Ο Άκης Πετρετζίκης αύριο Σάββατο 05 Ιουλίου παρουσιάζει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40 στο οποίο δημιουργεί πιάτα που έχουν να διηγηθούν πολλά και όμως γίνονται με πολύ απλά υλικά.
Πρώτο πιάτο στο σαββατιάτικο μενού ένα μπουγιουρντί, χαρακτηριστικό βορειοελλαδίτικο φαγητό, γεμάτο με μνήμες από Ανατολή που προσαρμόζεται τέλεια σε κάθε τραπέζι. Πρόκειται για τον απόλυτο μεζέ της Βόρειας Ελλάδας, ζουμερό, λαχταριστό, πικάντικο και χορταστικό. Αρχικά, σε μπολ, ανακατεύει ζάχαρη, μπούκοβο, ρίγανη και ελαιόλαδο. Προσθέτει κομμένα ντοματίνια, πιπεριά σε λεπτές λωρίδες, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύει. Βάζει το μισό μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος, σπάει τη φέτα από πάνω, προσθέτει το υπόλοιπο μείγμα, καλύπτει με αλουμινόχαρτο και ψήνει. Ξεσκεπάζει, πασπαλίζει με κασέρι, συνεχίζει το ψήσιμο και σερβίρει με φρυγανισμένο ψωμί.
Για κυρίως γεύμα, ο αγαπημένος μας σεφ ετοιμάζει ρολό γεμιστό με σάλτσα ντομάτας, ένα οικογενειακό φαγητό που μετατρέπεται σε comfort food, με πολύ απλά βήματα. Πρώτα, σοτάρει κρεμμύδι και σκόρδο με ελαιόλαδο, κι έπειτα προσθέτει αλάτι, πιπέρι, και ζάχαρη. Ρίχνει ντομάτα, ρίγανη, νερό, ζωμό λαχανικών, σιγοβράζει και στο τέλος προσθέτει μαϊντανό. Σε δεύτερο στάδιο ετοιμάζει τον κιμά, τρίβοντας και στραγγίζοντας κρεμμύδι και αναμειγνύοντάς το με ξίδι, φρυγανιά, μαϊντανό, τυρί, αυγά, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Απλώνει δύο λαδόκολλες, τοποθετεί το μείγμα του κιμά, το ανοίγει, απλώνει τα 2/3 της σάλτσας, τυλίγει με τη βοήθεια της λαδόκολλας και κλείνει σε σχήμα καραμέλας. Μεταφέρει σε ταψί με σχάρα, ψήνει για 1 ώρα, ξεσκεπάζει, απλώνει την υπόλοιπη σάλτσα, τριμμένο τυρί και μεταφέρει ξανά στον φούρνο για ακόμη μισή ώρα. Αφαιρεί από τον φούρνο και σερβίρει με πουρέ και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για γλυκό, ο Άκης επιλέγει μια πολύ δημιουργική συνταγή: ψητά νεκταρίνια με crumble φουντουκιού και παγωτό. Πρόκειται για ένα επιδόρπιο που απογειώνει τη φρεσκάδα και τη γεύση, σε ένα ιδιαίτερα ανατρεπτικό αποτέλεσμα. Ξεκινάει χτυπώντας στο πολυκοπτικό φουντούκια, ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο, βανίλια, και αλάτι και ψήνοντας το μείγμα στο φούρνο για 20-25 λεπτά. Συνεχίζει ετοιμάζοντας τα νεκταρίνια, κόβοντάς τα σε κομμάτια, πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη και καραμελώνοντάς τα σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Γυρίζει τα νεκταρίνια με τσιμπίδα, σβήνει με κονιάκ, προσθέτει βούτυρο, εκχύλισμα βανίλιας, κανέλα, αλάτι και ανακατεύει. Σπάει το crumble, το βάζει σε πιάτο, και το σερβίρει με παγωτό, τα νεκταρίνια, το ζουμί από το ψήσιμο και φρέσκο δυόσμο.
Την Κυριακή 06 Ιουλίου ο Άκης Πετρετζίκης μας εύχεται «καλό καλοκαίρι», παρουσιάζοντας στις 16:40 το τελευταίο επεισόδιο του «Kitchen Lab» για τη φετινή σεζόν, με ένα πανεύκολο και πολύ ταξιδιάρικο μενού.
Ξεκινάει από τη Βουλγαρία, για να φτιάξει τυρόπιτα μπανίτσα, μια πολύ χαρακτηριστική πίτα της χώρας με λίγα υλικά, πολλή γεύση και μια παράδοση που περνάει από γιαγιά σε εγγόνι και από γειτονιά σε γειτονιά. Πρώτα, ανακατεύει γιαούρτι, αυγά, φέτα, αλάτι και πιπέρι και ύστερα αλείφει ταψί με βούτυρο, στρώνει δύο φύλλα κρούστας για πίτες, βάζει γέμιση, απλώνει κατά μήκος, πασπαλίζει με βούτυρο, ρολάρει και τοποθετεί στο κέντρο του ταψιού σε σχήμα σαλιγκαριού.
Επαναλαμβάνει τη διαδικασία άλλες 4 φορές, περιχύνει με βούτυρο όλα τα φύλλα, ψήνει, κόβει σε κομμάτια και σερβίρει.
Για κυρίως γεύμα, ο αγαπημένος μας σεφ ταξιδεύει στην Τήνο και φτιάχνει τα γεμιστά του νησιού, μια υπέροχη συνταγή με λίγα υλικά, χωρίς ρύζι αλλά μοναδική γεύση. Αρχικά, κόβει οριζόντια μια φέτα από την κάτω πλευρά μιας ντομάτας, το αφαιρεί κάνοντας ένα μικρό άνοιγμα, βγάζει προσεκτικά τη σάρκα σε ένα μπολ και επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία για άλλες 9 ντομάτες. Κατόπιν, σοτάρει κρεμμύδι και σκόρδο με ζάχαρη, προσθέτει το εσωτερικό της ντομάτας και σιγοβράζει. Μόλις κρυώσει το μείγμα, προσθέτει αυγά, τυρί, φρυγανιά, ελαιόλαδο και μυρωδικά. Γεμίζει τις ντομάτες, βάζει βούτυρο και το καπάκι, περιχύνει με ζουμί, πασπαλίζει με φρυγανιά, ψήνει και σερβίρει με ζουμί, φρέσκα μυρωδικά και πιπέρι.
Για τελευταία συνταγή της σεζόν, ο Άκης φτιάχνει μια πανεύκολη σοκολατένια τάρτα με παγωτό, ένα γλυκό που δεν χρειάζεται πολλά λόγια αλλά μόλις 4 υλικά, ένα από τα οποία είναι το παγωτό. Χτυπάει στο μούλτι γεμιστά μπισκότα με βούτυρο, απλώνει το μείγμα σε ταρτιέρα, κάνοντας γείσο, ισιώνει με ένα ποτήρι και βάζει στην κατάψυξη. Βάζει παγωτό με μπισκότα σε ένα μπολ, το λιώνει με ένα πηρούνι, το απλώνει πάνω στη βάση και το βάζει ξανά στην κατάψυξη. Ξεφορμάρει, κόβει σε κομμάτια και σερβίρει με σαντιγί και δυόσμο, λέγοντας «καλό καλοκαίρι” με τον πιο γλυκό τρόπο.
Δείτε το trailer εδώ: