«Ο Κύκλος» του Dave Eggers

Ο κύκλος
Dave Eggers
μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Κέδρος, 2014
536 σελ.

“Υπάρχει ιδιωτική ζωή στην εποχή των social media;
Η Μέι Χόλαντ προσλαμβάνεται στον Κύκλο, την ισχυρότερη διαδικτυακή εταιρία παγκοσμίως. Φιλόδοξη μα και ιδεαλίστρια, νιώθει έτοιμη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της ζωής της. Ο Κύκλος, με τις απέραντες εγκαταστάσεις του στην Καλιφόρνια, έχει κατορθώσει να ενοποιήσει τα προσωπικά μέιλ των χρηστών του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές σε ένα δικό του παγκόσμιο σύστημα που παρέχει μόνο μία διαδικτυακή ταυτότητα.

Η Μέι κατενθουσιάζεται με την υπερσύγχρονη εικόνα και τη ζωντάνια της εταιρίας και βουτά στον κόσμο της: ατελείωτα πάρτι, νυχτερινά κέντρα, συναυλίες με διάσημους μουσικούς, αθλητικά δρώμενα, ενυδρεία με σπάνια πλάσματα…

Η ζωή της πριν από τον Κύκλο αρχίζει να μοιάζει με μια μακρινή ανάμνηση. Όμως η γνωριμία της με έναν παράξενο συνάδελφο την αναστατώνει. Σύντομα αρχίζει να αναρωτιέται αν είναι μέρος μιας εικονικής πραγματικότητας.

Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ του Ντέιβ Έγκερς, που θα εκδοθεί σε 22 γλώσσες. Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα αγωνίας που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μνήμη, την ιδιωτικότητα, τις αλλαγές που επιφέρει η βιοτεχνολογική επανάσταση, την ποιότητα της σύγχρονης δημοκρατίας και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης.

Ένα “1984” για τη γενιά του διαδικτύου.”

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα αγωνίας που εγείρει στον αναγνώστη ερωτήματα σχετικά με τη μνήμη, την ιδιωτικότητα, τις αλλαγές που επιφέρει η βιοτεχνολογική επανάσταση, την ποιότητα της σύγχρονης δημοκρατίας και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης.
Αν ανήκεις σε αυτούς που θεωρούν τα social media την επόμενη μεγάλη ‘μάστιγα’, μετά το τσιγάρο και την τηλεόραση, τότε το Circle θα επιβεβαιώσει κάθε υποψία σου. Οπότε θα το κάνεις Βίβλο. Αν ανήκεις στους υπόλοιπους, εκείνους που το κινητό ή το keyboard είναι προέκταση των δακτύλων τους, και πάλι θα το εκτιμήσεις καθώς σου δίνει μια inside ματιά στο pop art campus των συγκεκριμένων εταιριών (εκεί που τα πάντα είναι δωρεάν) και πως είναι να δουλεύεις για αυτές. Αν, τέλος, απλά εκτιμάς μια έξυπνη πλοκή διανθισμένη με λίγη φουτουριστική τεχνολογία, τότε το The Circle (που, προσεχώς, κυκλοφορεί στα ελληνικά) και πάλι θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο.

Λιγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Ντέιβ Έγκερς είναι ένας νέος συγγραφέας με έντονη κοινωνική δράση. Εκτός από το συγγραφικό του έργο και τη θέση του ως συντάκτη στο λογοτεχνικό περιοδικό McSweeney’s, ο Έγκερς έχει ιδρύσει το 826 Valencia, ένα εκπαιδευτικό κέντρο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε παιδιά ηλικίας 8-18 ετών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη γλώσσα, και τους διδάσκει αγγλικά, λογοτεχνία και δημιουργική γραφή.

3180N7jx+HL._UX250_

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

10 − 5 =