Βίκυ Καρατζόγλου: «Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες “έντεχνο” τραγούδι γιατί δεν ισχύουν. Υπάρχει ανιδιοτελής σκοπός που γράφεται ένα τραγούδι. Αυτό το κάνει “έντεχνο” ή “μη έντεχνο”»

Αισιόδοξη, χαμογελαστή, φιλική και χωρίς καλλιτεχνικούς «σνομπισμούς».Τραγουδά αυτά που την αγγίζουν και δεν υποχωρεί σε τίποτε λιγότερο, για χάρη της Τέχνης που έχει διαλέξει να υπηρετεί με ήθος και λατρεία. Σε ένα μικρό διάλειμμα ενός πλούσιου καθημερινού προγράμματος γεμάτο όμορφες μελωδίες, η ερμηνεύτρια Βίκυ Καρατζόγλου μιλά στο Μικρόφωνο για όσα ήρθαν και για όσα θα έρθουν…

Βίκυ, σε καλωσορίζω στο Μικρόφωνο! Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με μια ερώτηση σχετική των ημερών… Αισιοδοξείς και ελπίζεις με το νέο πολιτικό σκηνικό που φαίνεται πως έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται στην Ελλάδα ή προβληματίζεσαι και είσαι «κάπως» επιφυλακτική;

Θα σας απαντήσω με τα λόγια ενός καλλιτέχνη που θαυμάζω πολύ, του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Έγραψε πριν λίγες μέρες ένα εξαιρετικό κείμενο με τίτλο “Σήμερα πήρα ανάσα”. “Σήμερα νιώθω πως κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη απέναντι στον φόβο, στην κακογουστιά, στην ασχήμια, στην ανηθικότητα, στην αδικία και στην ανοησία που μας μικραίνει”.
Αυτό ακριβώς νιώθω στην ψυχή μου.. Μόνο αισιοδοξώ.

Η μουσική και το τραγούδι πώς ήρθαν στην ζωή σου; Είσαι μήπως και από εκείνα τα χαρακτηριστικά παραδείγματα καλλιτεχνών που πρωταγωνιστούσαν στις σχολικές εκδηλώσεις;

Μπα, δεν νομίζω ότι πρωταγωνιστούσα… Από πολύ νωρίς μπήκα σε χορωδίες, στη χορωδία του Δήμου, του σχολείου.. Όμως οι περισσότεροι είχαν ωραία φωνή. Με τους φίλους μου τότε, αυτό κάναμε όλη μέρα, τραγουδούσαμε. Άλλοι έπαιζαν Πιάνο, άλλοι έγραφαν στίχους, όλοι είχαν ταλέντο στη μουσική και ποτέ δεν ένιωσα διαφορετική.
Προέρχομαι και από μια οικογένεια που μαμά, μπαμπάς και αδερφή είχαν εξαιρετικές φωνές και έτσι αυτό ήταν κάτι συνηθισμένο.Πρώτα η αδερφή μου ξεκίνησε να τραγουδάει. Η Μαρίνα είχε και έχει μια από τις πιο όμορφες φωνές…Έτσι, πιο πολύ ανασφάλεια ένιωθα, αν θα μπορέσω κι εγώ να τραγουδάω και να αφήνομαι τόσο στους στίχους όπως έκανε η Μαρίνα… παρά να νιώθω διαφορετική.Μετά, λίγο πριν τελειώσω το σχολείο, ξεκίνησα να τραγουδάω, πάντα με την στήριξη της αδερφής μου και των γονιών μου. Πάντα υπό την “προστασία” τους!

Ο μουσικός σου δρόμος σε οδήγησε αρκετά γρήγορα σε όμορφα και σημαντικά μονοπάτια. Θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για μια από τις πρώτες σου συνεργασίες, εκείνη στη «Μέδουσα»…

Εκείνη η συνεργασία ήταν όντως η μόνη που ήρθε τόσο γρήγορα και κατά τη γνώμη μου σε λάθος στιγμή. Ήμουν πολύ μικρή για να το διαχειριστώ, ακόμα και για να το χαρώ… Ένα πανέμορφο σχήμα, με τη Γλυκερία και τον Νικολόπουλο σε ένα ιστορικό μαγαζί που όμως δε χάρηκα γιατί ήμουν μικρή πολύ και φοβισμένη. Άργησα πολύ να διώξω το άγχος από πάνω μου.. Έπρεπε να περάσουν τα χρόνια. Οι υπόλοιπες δουλειές ήρθαν στην ώρα τους, με τα χρόνια, όπως έπρεπε.

10404081_10206259866442475_5502590660171294161_n

Ακολούθησαν και άλλες με σημαντικούς εκπροσώπους του έντεχνου τραγουδιού. Ανάφερέ μας μερικούς… Αυτό το είδος και οι εκπρόσωποί του θεωρείς πως σε εκφράζουν περισσότερο;

Ήταν πολλοί άνθρωποι, δεν ήταν όλοι τους γνωστοί αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ταλαντούχοι και το σημαντικότερο, με αγάπη βαθειά για τη μουσική.
Με εκφράζει η μουσική που έχει γραφτεί με τέχνη, χωρίς τερτίπια, ο στίχος χωρίς δηθενιά και εντυπωσιασμούς. Ό,τι δεν έρχεται κατόπιν παραγγελίας. Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες “έντεχνο” τραγούδι γιατί δεν ισχύουν. Υπάρχει ανιδιοτελής σκοπός που γράφεται ένα τραγούδι. Αυτό το κάνει “έντεχνο” ή “μη έντεχνο”.

Ασχολήθηκες και ασχολείσαι και με τα μουσικοθεατρικά… Θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για την θεατρική παράσταση «Ήρωες» και τη συμμετοχή σου σε αυτήν… Τι ακριβώς παρουσιάζεται στη σκηνή; Σε ακούμε να ερμηνεύεις και δικά σου κομμάτια;

Οι Ήρωες είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ψυχή μου και στη ζωή μου.. Πρώτα συναντηθήκαμε με την Ελένη Γκασούκα και τον Θανάση Αλευρά στο Ζυγό, στην Οντισιόν που έκαναν αναζητώντας τραγουδίστρια. Δεν είχα ιδέα πού πήγαινα και τι έπρεπε να κάνω.. Η ηρεμία, η αρχοντιά, το ήθος της Ελένης μου έκαναν από την αρχή τρομερή εντύπωση.. Αμέσως την αγάπησα όπως και τους “Ήρωες” που δημιούργησε κυριολεκτικά από το μηδέν. :)
Τόσα χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ για τους Ήρωες.. Παίζουμε σε ένα από τα κεντρικότερα θέατρα της Αθήνας, ο κόσμος μας έχει αγαπήσει, έχουμε “δέσει” σαν ομάδα μέσα και έξω από το θέατρο, και κάθε Δευτερότριτο στο Μικρό Παλλάς μπορούμε να χαρούμε αυτήν την επαφή με τον κόσμο που είναι μαγική.
Στην παράσταση ερμηνεύω δυο τραγούδια μου. Το «Όνειρο» (του Γρηγόρη Πετράκου και Νίκου Μωραΐτη) που σε λίγο καιρό θα υπάρχει στην πρώτη μου δισκογραφική δουλειά και την «Περηφάνια» (του Μπάμπη Βαρθακούρη) που παρόλο που έχει γίνει γνωστή από το ραδιόφωνο δεν υπάρχει πουθενά και θα συμπεριληφθεί στον δίσκο μου.
Είναι δύσκολο πολύ να περιγράψω την παράσταση. Συνήθως το συναίσθημα των φίλων που βλέπουν την παράσταση είναι τόσο έντονο που χάνεται αν προσπαθήσω να σας περιγράψω το έργο.
Ελάτε, πρέπει να έρθετε. Αυτή η παράσταση θα μείνει πάντα χαραγμένη μέσα σας. Αυτό μόνο μπορώ να σας πω.

Αλήθεια, ποιους θα χαρακτήριζες «ήρωες» στο παρόν;

Ήρωες είναι όλοι οι άνθρωποι που παλεύουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα. Ήρωες είναι αυτοί που ελπίζουν και παλεύουν να μην χάσουν το χαμόγελο τους.

Προσπάθησες περισσότερο το σωστό για τη Βίκυ ή το αποδεκτό για το κοινό με αυτή την πρώτη σου προσωπική σου δουλειά;

Δεν νομίζω πως υπάρχει συνταγή για να “πείσεις” το κοινό άλλη, από το να κάνεις αυτό που πιστεύεις. Διάλεξα τραγούδια που με άγγιξαν, που μπορούσα να με βρω μέσα στους στίχους. Τίποτε άλλο.

Η «περηφάνια», ως προς το νόημα της λέξης, πόσο σε χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο και σαν προσωπικότητα;

Η “περηφάνια” όταν εννοούμε αξιοπρέπεια είναι ένα καλό στοιχείο στον χαρακτήρα των ανθρώπων. Όπως επίσης και η υπερηφάνεια που νιώθουμε στην ψυχή μας για τους ανθρώπους γύρω μας. Αυτές οι δυο έννοιες με χαρακτηρίζουν. Όμως όταν η περηφάνια έχει να κάνει με αλαζονεία και με περιφρόνηση αυτό με βρίσκει αντίθετη. Είναι κάτι που με ενοχλεί.

viki karatzoglouIMG_8833aaa1smΣτην κλίμακα αξιών της Βίκυς ποιες είναι οι τρεις βασικές λέξεις-αξίες κλειδιά;

Αλληλεγγύη, ειλικρίνεια , τιμιότητα.

Εμφανίστηκες για δύο συνεχόμενες χρονιές, 2012 & 2013, στο Σταυρό του Νότου όπου συνεργάστηκες με την Αντιγόνη Ψυχράμη και τον Άρη Πλασκασοβίτη αντίστοιχα. Τι ρόλο παίζει η χημεία μεταξύ των καλλιτεχνών ώστε να μιλάμε για επιτυχημένη ζωντανή εμφάνιση;

Πολύ σημαντικό. Καμία φορά, αν δεν υπάρχει καλή χημεία δεν λειτουργώ. Δεν μπορώ να βγω απλά και να τραγουδήσω. Θέλω όλα γύρω μου να είναι όμορφα. Η σχέση με τους μουσικούς, τον επιχειρηματία, όλα. Ίσως έχω καλομάθει με του Ήρωες… :)
Αλλά ήμουν τυχερή όσον αφορά την Αντιγόνη και τον Άρη. Την Αντιγόνη την ήξερα λίγο καλύτερα, αλλά ο Άρης είναι ένα παιδί τόσο ανοιχτό που δεν είναι και δύσκολο να το αντιληφθείς ότι έχει καλή καρδιά..
Και με τους δυο είμαστε φίλοι. Δεν σταμάτησε η σχέση μας στη σκηνή του Σταυρού.

Ποια δικά σου κομμάτια έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα; Τι καινούριο έρχεται από εσένα δισκογραφικά;

Έχουν κυκλοφορήσει, εκτός από την “Περηφάνια”, ένα ντουέτο με τον Χρήστο Θηβαίο το “Μένω εδώ” σε στίχους και μουσική του Μπάμπη Βαρθακούρη, όπως και το “Θα γυρίσω σε μένα” σε στίχους Σάννυ Μπαλτζή και μουσική Μπάμπη Βαρθακούρη. Αυτά όμως κυκλοφόρησαν μόνο στο ραδιόφωνο, δεν υπάρχουν στη δισκογραφία. Όπως καταλαβαίνετε αυτός ο δίσκος που έρχεται θα τα περιλαμβάνει όλα. :) Όμως λίγο διαφορετικά από ό,τι τα έχετε ακούσει..

Αυτό το διάστημα τι άλλο περιλαμβάνει το πρόγραμμα των ζωντανών σου εμφανίσεων;

Εκτός από τους Ήρωες που παίζονται στο Μικρό Παλλάς κάθε Δευτέρα και Τρίτη, είμαι με τον Γιάννη Κότσιρα στην χειμερινή περιοδεία του σε όλη την Ελλάδα. Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη γι’ αυτή τη συνεργασία. Ένας άνθρωπος που πάντα εκτιμούσα, θαύμαζα κ ήλπιζα να συνεργαστώ..
Θα μας δείτε και στην Αθήνα στο passport στον Πειραιά στις 14, 21,και 28 Μαρτίου.
Επίσης, έχω τη χαρά να ξαναβρεθώ στο Σταυρό του Νότου, αλλά αυτή τη φορά με έναν μεγάλο συνθέτη, τον Κώστα Λειβαδά. Την Πέμπτη 12/3 θα έχω τη χαρά να πω τραγούδια του που λατρεύω..
Στις 13 Μαΐου οι ‘Ήρωες θα ανέβουν στη Θεσσαλονίκη στο blackbox, έναν χώρο που δε μετράει πολλά χρόνια αλλά που οι άνθρωποι εκεί έχουν εμπειρία χρόνων και αγάπη για το θέατρο και τη μουσική. Είμαι πολύ ευτυχισμένη που επιτέλους θα δείξουμε αυτή την εξαιρετική δουλειά και στη Θεσσαλονίκη!

Αισθάνεσαι τυχερή που μπορείς και ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς; Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να κάνει κάτι άλλο εκτός από το να τραγουδάς;

Είχα πει πως αν έβλεπα πως μετά από χρόνια δεν κατάφερνα να ακολουθώ το όνειρο μου και έπρεπε να κάνω υποχωρήσεις στο τραγούδι και στις επιλογές μου, θα τα παρατούσα. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω άλλα πράγματα. Θα αναγκαζόμουνα σίγουρα και ίσως τελικά να τα κατάφερνα. Χαίρομαι που μέχρι στιγμής δε χρειάστηκε να το ανακαλύψω…
Σε ευχαριστώ για την συνέντευξη και όλα τα όνειρα σου εύχομαι να βγουν αληθινά!

Εγώ σας ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη και τη ζεστή συνομιλία..

 

cd single: “Θα γυρίσω σε μένα”

Μουσική: Μπάμπης Βαρθακούρης

Στίχοι: Sunny Μπαλτζή

 

FB: Βίκυ Καρατζόγλου
TWITTER: Βίκυ Καρατζόγλου
You Tube: Βίκυ Καρατζόγλου

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.