WOOLBEAR: “Η μουσική είναι ακόμα μία γλώσσα και κάποια πράγματα εκφράζονται πολύ πιο άμεσα μέσω αυτής.”

Οι Woolbear είναι ένα πενταμελές σχήμα με έδρα τους, τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2014. Τα 5 αυτά άτομα, προέρχονται από μέλη των “Grain of Sense” και των “ The Vipervikings”. Παρόλα αυτά, η νέα τους κοινή πορεία ως Woolbear, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή του κοινού. Ο Στάθης, ο Βασίλης, ο Κώστας, ο Σωτήρης και ο Γιώργος, είτε έχουν τελειώσει τις σπουδές του, είτε παλεύουν να τις τελειώσουν. Αυτό που τους ενώνει όμως, είναι ένα και μοναδικό, η μουσική. Όνειρο τους; Να ζουν αποκλειστικά από τη μουσική τους. Κυκλοφορεί ήδη το πρώτο τους LP Album με τίτλο “Lunar Operator”, σε δική τους παραγωγή και μίξη. Πάμε να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα όμως, μέσω της παρακάτω συνέντευξης που μας παραχώρησαν.

Καλώς ήρθατε στο Mikrofwno.gr
Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την συνέντευξη. Πάμε να ξεκινήσουμε λοιπόν..

Πώς πήρατε την απόφαση να συνεργαστείτε; Καθώς από ότι ξέρω ήσασταν σε διαφορετικές μπάντες. Κάνατε παρέα από πριν;

Από το 2012 που αποφασίσαμε ξεκινήσουμε το δικό μας στούντιο, η πορείες μας ήταν αρκετά παράλληλες, με πολλές κοινές εμφανίσεις, συνεργασίες σε side projects αλλά και σε παραγωγές. Το 2014 αρχίσαμε να συζητάμε την πιθανότητα του να ηχογραφήσουμε ένα δίσκο όλοι μαζί και κάπως έτσι προέκυψαν οι Woolbear.

Woolbear. Ενδιαφέρον όνομα. Πώς προέκυψε;

10979413_1007487079265881_935795127_nΜας ενδιέφερε το όνομά μας να είναι εύηχο, εμβληματικό, πρωτότυπο και πιθανότατα μοναδικό στην αναζήτηση της Google.

Μιλήστε μας λίγο για το είδος της μουσικής που αντιπροσωπεύετε;

Σε γενικές γραμμές, το είδος της μουσικής που παίζουμε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Electronica. Οι φόρμες που ακολουθούν τα τραγούδια μας βρίσκονται κοντά στα πλαίσια της rock αλλά οι ενορχηστρώσεις μας βασίζονται κατά πολύ σε ηλεκτρονικά στοιχεία, είτε αυτά είναι synthesizers, είτε drum machines, είτε η έντονη επεξεργασία των οργάνων και των φωνών μας. Αντλούμε στοιχεία από πολλά διαφορετικά και φαινομενικά ασύμβατα είδη μουσικής, όπως η alternative rock, η funk, η trip hop, η synth pop, η minimal techno και η post rock, τα οποία αναδομούμε και προσαρμόζουμε στα πλαίσια της δικής μας αισθητικής.

Τι χρειάζεται μια μπάντα για να πετύχει;

Σε προσωπικό επίπεδο πρέπει να υπάρχει μουσική συμβατότητα και κοινοί βραχυπρόθεσμοι και επιτεύξιμοι στόχοι, με σκοπό τη συνεχή πρόοδο και εξέλιξη της μπάντας. Αυτό σίγουρα σημαίνει πολλή και καθημερινή τριβή σε όλα τα μέτωπα της μπάντας, είτε τα μουσικά (σύνθεση, ηχογράφηση, παραγωγή, πρόβα), είτε τα οργανωτικά (σωστό πρόγραμμα, προώθηση, δημόσιες σχέσεις, οικονομική διαχείριση). Από ‘κει και πέρα, πρέπει η μπάντα να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κοινό μέσω live εμφανίσεων και επικοινωνίας στο internet, ώστε να προωθείται η δουλειά σε όσον το δυνατό περισσότερο κόσμο.

Εσείς γιατί δημιουργείτε μουσική; Ποια η πηγή της έμπνευσης σας;

Η μουσική έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, οπότε η μουσική δημιουργία έχει μετατραπεί σε βασική μας ανάγκη. Η μουσική είναι ακόμα μία γλώσσα και κάποια πράγματα εκφράζονται πολύ πιο άμεσα μέσω αυτής. Από απλές καθημερινές καταστάσεις μέχρι φανταστικές υπερπαραγωγές κινηματογραφικών προδιαγραφών.

Τι σας έκανε να επιλέξετε αυτό το είδος;

Δεν επιλέξαμε συγκεκριμένα κάποιο είδος, ούτε ακολουθούμε πιστά τις εντολές ενός συγκεκριμένου στυλ. Ο ήχος μας είναι η συνισταμένη της μουσικής που έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια και μεταβάλλεται συνεχώς καθώς τα ακούσματά μας και οι εμπειρίες μας δεν μένουν στατικά.

Έχετε κάνει κάποιο live μέχρι ώρας;

Το Δεκέμβριο του 2014 παρουσιάσαμε για πρώτη φορά ζωντανά το δίσκο μας στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει ένα live στη Γερμανία το Φεβρουάριο και στη συνέχεια σκοπεύουμε να επισκεφτούμε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

10969167_1007487292599193_1520485330_oΤο τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί και το πρώτο σας άλμπουμ με τίτλο «Lunar Operator», πώς νιώθετε για αυτό; Μιλήστε μας σχετικά.

Το “Lunar Operator” ήταν ένα μεγάλο πείραμα για μία πραγματικά ανεξάρτητη παραγωγή. Εξ αρχής είχε αποφασιστεί να ηχογραφηθεί και να μιξαριστεί από εμάς με τα δικά μας μέσα, με σκοπό να προχωράμε με τους δικούς μας ρυθμούς και να έχουμε την ελευθερία του πλήρους ελέγχου στο αποτέλεσμα. Μάθαμε να συνυπάρχουμε δημιουργικά και να περνάμε όλοι από όλους τους ρόλους του στούντιο, μουσικούς και τεχνικούς, και τελικά καταφέραμε να έρθουμε στον ήχο που αρχικά επιδιώκαμε, έχοντας ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία. Είμαστε περήφανοι που φτάσαμε ως εδώ μόνοι μας και τώρα ξεκινάει ένας καινούριος κύκλος εργασιών για τη μπάντα.

Αυτό το διάστημα πώς δραστηριοποιείστε μουσικά;

Οι στόχοι μας για την άνοιξη είναι να μαγνητοσκοπήσουμε ένα live session στο στούντιό μας και να προετοιμαστούμε για μια σειρά live εμφανίσεων για την προώθηση του “Lunar Operator”.

Ποια η ανταπόκριση του κόσμου έως τώρα;

Η πρώτη επαφή του κόσμου με το “Lunar Operator” ήταν πολύ θετική. Είμαστε χαρούμενοι με το γεγονός ότι όλα τα reviews δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή μας και παρατηρούμε ότι άτομα με πολύ διαφορετικά backrounds εκτιμούν διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα μας.

Θα φεύγατε στο εξωτερικό ή θα μένατε εδώ, προκειμένου να στηρίξετε την εγχώρια μουσική βιομηχανία;

Θα φεύγαμε στο εξωτερικό γιατί εγχώρια μουσική βιομηχανία στο είδος μας δεν υφίσταται.

Όσον αφορά τη Ελληνική μουσική σκηνή.. Είναι ακόμα ζωντανή και δημιουργική;

Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες στην Ελλάδα που είναι αξιόλογοι και δραστήριοι, αλλά η παρούσα κατάσταση δεν ευνοεί στο να είναι αυτές οι προσπάθειες μακροπρόθεσμα βιώσιμες. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανό η εγχώρια μουσική σκηνή να αρχίσει να καταρρέει.

Μελλοντικά σχέδια ως μπάντα; Ποια τα όνειρα σας;

Σε αυτή τη φάση σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το στούντιό μας στο εξωτερικό με σκοπό να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας σε ευνοϊκότερες συνθήκες. Στόχος μας είναι να μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά τις δραστηριότητές μας ως μπάντα από την ίδια μας τη μουσική.

Τέλος, τι έχετε να πείτε στο κοινό; Ποιοι είναι οι Woolbear;

Μπορείτε να μας επισκεφθείτε στο woolbear.com, στο facebook.com/woolbearband και στους άλλους συνήθεις διαδικτυακούς υπόπτους (soundcloud, youtube, twitter, instagram).

Τι έχετε λοιπόν να κάνετε εσείς; Αναζητήστε τους Woolbear, ακούστε την ιδιαίτερη μουσική τους και αμέσως θα καταλάβετε πολλά για αυτούς. Σίγουρα δεν θα χάσετε τον χρόνο σας!

10967065_1007487149265874_1701489037_n

Για την ώρα ακούστε ένα από τα τραγούδια τους:

Επίσημη σελίδα: Woobear
FB: Woolbear Band
Twitter: Woolbear
Instagram: Woolbear
You Tube: Woolbear

 

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.