ΜΕΝΤΑ: «Δεν πιστέψαμε ποτέ στην επιτυχία όπως την εννοούν οι περισσότεροι σαν κι εμάς.»

Το συγκρότημα “ΜΕΝΤΑ” κυκλοφόρησε πρόσφατα, το έκτο κατά σειρά άλμπουμ του με τίτλο “Telepherique”. Το άλμπουμ αυτό είναι ένα ορχηστρικό άλμπουμ με 9 πρωτότυπες συνθέσεις. Μέσω αυτού του άλμπουμ, το συγκρότημα μας παρουσιάζει ένα νέο πρόσωπο, κάτι το οποίο διαφαίνεται και από το γενικότερο στυλ του “Telepherique”, αλλά και από την αφαίρεση των φωνητικών και την αντικατάσταση τους από μια ενδιαφέρουσα χρήση αναλογικών synthesizers. Το μεγάλο στοίχημα; Το ότι παίζουν με τις εικόνες. Για πάμε να δούμε όμως τη συνέντευξη που ακολουθεί, για να τα μάθουμε και από πρώτο χέρι, από τους ίδιους.

 

Το μεγάλο θέμα είναι το 6ο κατά σειρά άλμπουμ σας με τίτλο «Telepherique». Σε αυτό το άλμπουμ, ξεχνάμε ότι ξέραμε και μας παρουσιάζεται μια νέα και ανανεωμένη version των Μέντα. Τι σας οδήγησε σε μια τέτοια κίνηση;

Η αλήθεια είναι, πως ξεκινώντας τη δημιουργία του 6ου μας άλμπουμ, δεν είχαμε ιδέα σε τι μονοπάτια θα μας οδηγούσε η νέα αναζήτηση. Αυτό συμβαίνει σε κάθε δίσκο και είναι μονόδρομος για κάθε απόπειρα ειλικρινούς δημιουργίας. Αφεθήκαμε ολοκληρωτικά στις προσωπικές εμπειρίες και εικόνες της πρόσφατης καθημερινότητάς μας. Σίγουρα έπαιξε ρόλο, το γεγονός, πως έχουμε αποκτήσει μια μικρή συλλογή από αναλογικά synthesizers. Το μόνο ίσως που είχαμε προσυμφωνήσει μεταξύ μας, είναι το γεγονός, πως θέλαμε -αν μας έβγαινε- να είχαμε ένα δίσκο χωρίς στίχους.

Πώς ένα σύστημα μεταφοράς όπως το «Telepherique», έγινε τίτλος άλμπουμ;

Το τελεφερίκ κάνει μια μικρή διαδρομή σαν μια μικρή ιστορία. Υπάρχει αρχή-μέση-τέλος. Έχει σκαμπανευάσματα, και επίσης σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις από ψηλά, χωρίς να πετάς στα σύννεφα. Μας το πρότεινε ο Δημήτρης Μπόρσης (μακετίστας του δίσκου) που συνήθως μας αρέσουν οι ιδέες του και το κρατήσαμε.

Το video clip του κομματιού «01» από το νέο σας άλμπουμ υπογράφει ο Φωκίων Μπόγρης. Ένα εντυπωσιακό εγχείρημα, αν θέλετε τη γνώμη μου. Ήταν εύκολο να μετατραπεί ο ήχος σας σε εικόνα, ώστε να γίνεται ξεκάθαρο το μήνυμα στο κοινό;

Ο πιο κατάλληλος να απαντήσει εδώ είναι ο σκηνοθέτης, αλλά, ξέρω ότι δεν δυσκολεύτηκε να φανταστεί την ιστορία. Ήθελε από την αρχή να φτιάξει κάτι σκληρό αλλά ρεαλιστικό και γι’ αυτό άμεσο. Ο Φωκίων άλλωστε, είναι φαν του ρεαλισμού και αυτός είναι και ένας λόγος που απευθυνθήκαμε σε αυτόν. Το μόνο που χρειάστηκε να του πούμε, είναι πως ακούμε το άλμπουμ μας, ως ένα OST μιας ταινίας, που δεν έχει γυριστεί ακόμα και πως πρόκειται για μια ιστορία που το σενάριο της περιέχει μια μεγάλη απόφαση. Πιστεύω ότι πήρε το μήνυμα αυτού που φτιάξαμε πολύ καλά. Ο ίδιος δηλώνει πως θα μπορούσε να είναι η καινούργια του ταινία μικρού μήκους και εμείς είμαστε ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα.

Menta 2015 322Ποιες οι μουσικές επιρροές σας; Πείτε μας για τη μουσική που παίζουν οι Μέντα.

Eίναι γνωστό ότι το γκρουπ αγαπάει την ποπ σε πολλές εναλλακτικές μορφές της. Τώρα δε θέλω να σε κουράσω αναφέροντας συγκροτήματα λίγο ως πολύ κλασικά.

Μη θέλοντας να γίνω γραφική αλλά θα γίνω. Ποιος ο λόγος, για τον οποίο παίζετε μουσική; Γιατί υπάρχουν οι Μέντα;

Κυνηγάμε ένα όραμα: να διαγράψουμε μια σημαντική πορεία παραγωγής δίσκων, που θέλουμε να έχουν λόγο ύπαρξης. Όταν πάψει μέσα μας η επιθυμία να το κυνηγάμε, θα σταματήσουμε.

Όλα αυτά τα χρόνια, η ηχητική σας ποιότητα παραμένει άψογη, και το δημιουργικό παιχνίδι σας με τον ήχο, σας κατατάσσει δικαιολογημένα στα πιο «συνεπή» και αξιόλογα συγκροτήματα της εγχώριας μουσικής βιομηχανίας. Αποδεικνύετε με τον πιο ιδανικό τρόπο, πως ένας καλλιτέχνης πρέπει να μην επαναπαύεται ποτέ. Πώς το καταφέρνετε αυτό; Καθώς, αρκετοί καλλιτέχνες παρασύρονται, από την εφήμερη ακόμα, επιτυχία.

Δεν πιστέψαμε ποτέ στην επιτυχία όπως την εννοούν οι περισσότεροι σαν κι εμάς. Ο στόχος κάθε φορά είναι μια τίμια προσπάθεια με την περισσότερη δυνατή έμπνευση και πάντα χωρίς εξαρτήσεις από δισκογραφικές εταιρείες.

Η υπάρχουσα κρίση, σας έχει επηρεάσει σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο;

Όλοι επηρεαστήκαμε από αυτή είτε χάνοντας τη δουλειά που είχαμε, είτε παρατώντας την προηγούμενη δουλειά και αλλάζοντας επαγγελματικό δρόμο. Η κρίση όμως, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Τelepherique αφού τα έντονα συναισθήματα που μας δημιούργησε αποτυπώθηκαν στη μουσική του.

Εμένα προσωπικά, εκτός από τη μουσική με εντυπωσίασαν και τα εξώφυλλα όλων των δίσκων σας. Πολύ ευρηματικά και έξυπνα. Έχετε συμβάλλει και εσείς στην διαμόρφωση τους ή τα credits ανήκουν αλλού;

Τα εξώφυλλα των τεσσάρων τελευταίων άλμπουμ είναι πνευματική δουλειά του Δημήτρη Μπόρση που έχει κάνει και τις περισσότερες από τις αφίσες για τις συναυλίες μας. Στο ‘’Telepherique’’ o Δημήτρης χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες που μας χάρισε ο Χρήστος Λαϊνάς και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Το νέο άλμπουμ κυκλοφορεί αποκλειστικά σε 250 αριθμημένα αντίτυπα βινυλίου των 180 γραμμαρίων, και σε digital download. Πώς και έτσι; Θεωρείτε πως η αγορά CD στη χώρα μας, έχει αρχίσει και ξεθωριάζει; Ή αυτό το βήμα αποτελεί, «πολιτική» , του συγκροτήματος;


Ξεκάθαρα το cd μας έχει αφήσει χρόνους και το βινύλιο ξαναζεί και ξανά αγαπιέται από τους απανταχού φίλους της μουσικής. Ξέρεις και το προηγούμενο άλμπουμ μας («Μέντα») βγήκε σε βινύλιο και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το καταφέραμε δυο φορές. Γιατί για να παραχθεί το στέλνουμε σε εργοστάσιο του εξωτερικού (αφού δεν υπάρχει πλέον εργοστάσιο παραγωγής στην Ελλάδα) και παρόλο που πάει σε επαγγελματίες, επειδή είναι αναλογικό μέσο, ώσπου να φτάσει στα χέρια μας, έχουμε αρκετή αγωνία για το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Αυτή η συνθήκη κάνει την εμπειρία παραγωγής του δίσκου ιδιαίτερη.

Menta 2015 423Η δική σας συνεργασία, πίσω στη μακρινή δεκαετία των 90s, πώς ξεκίνησε; Με το πέρασμα των χρόνων, νιώθετε η μεταξύ σας σχέση, εντός και εκτός studio, να έχει αλλάξει;

Ο Κώστας και εγώ αρχίσαμε να παίζουμε μαζί από την τελευταία τάξη του σχολείου. Μετά από τέσσερα χρόνια ήρθε ο Πάνος και στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 μπήκε ο Δημήτρης στην μπάντα.
Όσο περνούν τα χρόνια ερχόμαστε και πιο κοντά, νομίζω, γιατί είμαστε μια παρέα που έχει μοιραστεί πολλές εμπειρίες και διαπιστώνουμε πως όσο φεύγει ο καιρός τόσο θέλουμε να συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο. Τι να σου πω, προφανώς κάτι μας δένει γερά τον ένα με τον άλλο, τώρα πια.

Στην όλη αυτή δισκογραφική σας πορεία, στο πλάι σας βρίσκεται ο Coti K. Μιλήστε μας λίγο για αυτή σας τη συνεργασία. Έχει μείνει ανεπηρέαστη μετά από τόσα χρόνια;

Ο Coti είναι σίγουρα ένα μεγάλο κεφάλαιο για τους ΜΕΝΤΑ, καθώς υπήρξε ηχολήπτης και παραγωγός για πολλά χρόνια στην ως τώρα πορεία μας. Θα μπορούσες να πεις πως είναι ο μέντορας της μπάντας. Επίσης, είναι από τους ανθρώπους που θαυμάζουμε ως μουσικό-δημιουργό. Στους δύο τελευταίους μας δίσκους δεν συνεργαστήκαμε, αλλά, θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν κατά μια έννοια παρών, αφού πάντα υπάρχει στο μυαλό μας η φράση που μας είχε πει πολύ παλιά: ‘’Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο, είναι να πιστέψεις πως ό,τι ξέρεις είναι λάθος’’. Εκτός από όλα αυτά, είναι και από τους καλύτερους φίλους μας.

Πολλοί λένε πως για να υπάρξει αναγνωρισιμότητα για έναν καλλιτέχνη, ή στην προκειμένη για ένα συγκρότημα, απαιτείται το εν λόγω «πακέτο». Ποια είναι η άποψη σας σχετικά; Εσείς τι πιστεύετε ότι χρειάζεται;

Το “πακέτο” όπως το εννοούν οι “πολλοί” ανήκει ίσως σε μια κουβέντα για τα talent shows. Η αναγνωρισιμότητα πρέπει να αφορά στην ύπαρξη προσωπικής μουσικής ταυτότητας και στο κατά πόσο έχεις επηρεάσει ένα σύνολο ακροατών με αυτή.

Υπάρχει «Stop» στη μουσική;

Ναι… για αυτούς που τη χρησιμοποιούν ως μέσο για την αναγνωρισιμότητα και μόνο.

Από όσο ξέρω, οι live εμφανίσεις έχουν κεντρίσει την προσοχή του κοινού, και κερδίσει τις εντυπώσεις. Τι θέλει ένα live, προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχημένο;

Καλή διάθεση, καλό ήχο και να εκμεταλλευτείς όσο γίνεται το σπουδαίο πλεονέκτημα που σου προσφέρει μια ζωντανή εμφάνιση: την αμεσότητα με το κοινό.

Υπάρχουν σχέδια στον ορίζοντα; Κάποιες εμφανίσεις ίσως;

Θα υπάρξουν αρκετές εμφανίσεις στα πλαίσια της προώθησης του “Telepherique”, ξεκινώντας με την παρουσίασή του στις 20 Μαρτίου στο six d.o.g.s.

Εγώ λοιπόν με τη σειρά μου, να ευχαριστήσω τους ΜΕΝΤΑ για αυτή τους την συνέντευξη και να τους ευχηθώ ό,τι καλύτερο για το μέλλον. Καλοτάξιδο το Telepherique!

 

Το νέο άλμπουμ των Μέντα “Telepherique” κυκλοφορεί!

Facebook: Menta

You Tube: Menta

Αγοράστε το: https://menta.bandcamp.com/

 

 

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.