Ο Σπύρος Γραμμένος, “Ο καλύτερος τραγουδιστής στην Ελλάδα(τουλάχιστον)”, όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος, έγινε “κυριλέ” και επιστρέφει για τρίτη φορά δισκογραφικά με το “16“. Έναν δίσκο γεμάτο σημερινά τραγούδια στο γνωστό ύφος που τον καταξίωσε ως έναν από του σημαντικότερους τραγουδοποιούς του 21ου αιώνα(τουλάχιστον). Δέχθηκε τελικά μετά από ασφυκτικό πρέσινγκ να μας συναντήσει σε ένα καφενείο για νεκροθάφτες κάπου στο κέντρο της Αθήνας, και να μας πει δυό λόγια για την νέα του δουλειά που κυκλοφορεί από χθες στα δισκοπωλεία από τη FEELGOOD RECORDS.
Σπύρο καλησπέρα, πες μας δυο πράγματα για σένα, πώς ξεκίνησες με τη μουσική;
Σ.Γ. : Να σου πω, αυτά τα έχω πει και σε άλλες συνεντεύξεις, μία αναζήτηση στο google να κάνει ο άλλος τα βρίσκει, ας κάνουν μια αναζήτηση να τα διαβάσουν από εκεί.
Πώς προέκυψε ο καινούριος δίσκος;
Σ.Γ. : Πώς προκύπτει ένας δίσκος; Γράφεις τραγούδια και κάποια στιγμή νομίζεις ότι έχει ολοκληρωθεί μια συλλογή και βάζεις μπροστά για να..
Είναι ο πρώτος σου δίσκος;
Σ.Γ. : Ο τρίτος είναι ρε. Ντροπή σου να μην το ξέρεις. Ο πρώτος λεγόταν “Λίγο πριν τα τιράντα” και ο δεύτερος είχε τίτλο “Σιντί”. Ο πρώτος κυκλοφόρησε από ένα lable και ο δεύτερος αποκλειστικά μέσω ίντερνετ, είχα βάλει και ένα “καπέλο” pay pal και πραγματικά ήταν πάρα πολύ συγκινητικό το πόσα χρήματα μαζεύτηκαν.
Ε πόσα χρήματα μαζεύτηκαν δηλαδή;
Σ.Γ. : Δεν μπορώ να σου πω.
Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ;
Σ.Γ. : Λίγο πιο πάνω.
Ποιο ήταν οι μουσικοί σου “ήρωες”; Από ποιους πιστεύεις πως έχεις επηρεαστεί;
Σ.Γ. : Γενικά μου άρεσαν και μου αρέσουν πολύ οι τραγουδοποιοί. Άκουγα πάρα πολύ Έλληνες που γράφανε τραγούδια πιο σκωπτικά, τον Γιάννη Λογοθέτη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη …
Αυτούς όμως τους έχεις πει και σε άλλες συνεντεύξεις. Πες μου κάποιον που δεν έχεις πει, πες μου για τον Βασίλη Νικολαϊδη ας πούμε.
Σ.Γ. : Μα σε κάθε συνέντευξή μου τον αναφέρω τον Βασίλη Νικολαϊδη για είναι από του αγαπημένους μου. Επίσης ο Περικλής Χαρβάς με τα τραγούδια του οποίου έχω πάθει μια “σύγχυση” τελευταία όπως και ο Γιώργος ο Μακρής.
Τον ξέρεις προσωπικά;
Σ.Γ. : Όχι.
Θα ήθελες να τον γνωρίσεις και να συνεργαστείς;
Σ.Γ. : Όχι απαραίτητα, αν τύχαινε.
Με ποιον θα ήθελες να συνεργαστείς;
Σ.Γ. : Α, αυτή είναι μια ερώτηση που μου την κάνουν πολύ συχνά και δεν την απαντάω ποτέ. Δεν νιώθω ανάγκη να συνεργαστώ με κάποιον. Έκανα άλλωστε μια τεράστια συνεργασία σε αυτόν τον δίσκο με μία μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια την Ρίτα την Αντωνοπούλου σε ένα πολύ ωραίο λαϊκό τραγούδι το “Για Download Είμαι Free”.
Πες μου για τον καινούριο σου δίσκο.
Σ.Γ. : Κυκλοφορεί στις 14 του Απρίλη. Έχει 11 τραγούδια που είναι όλα βασισμένα σε αληθινά γεγονότα και οποιαδήποτε ομοιότητα με καταστάσεις και πρόσωπα δεν είναι καθόλου συμπτωματική. Κανένα ζώο δεν βασανίστηκε κατά την ηχογράφηση του δίσκου από τον οποίο έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο single το “Οι Φίλοι” και το “Τύπος Αθλητικός”.
Τι διαφορετικό θα ακούσουμε σε αυτόν το δίσκο;
Σ.Γ. : Διαφορετικά τραγούδια γιατί είμαι κι εγώ διαφορετικός, και ο τρόπος που δουλεύω. Άλλαξαν και οι μουσικοί που δούλεψαν στον δίσκο. Ο μόνος που έμεινε είναι ο κιθαρίστας ο Βασίλης Λαγδάς που ήταν και στον πρώτο μου δίσκο και παίζουμε μαζί και στις ζωντανές εμφανίσεις. Ο Χηστος Καλκάνης έγραψε Κλαρινέτα και πλήκτρα, Ο Σάμυ Χάσμε έπαιξε τύμπανα, ο Μιχάλης Καλκάνης κοντραμπάσο και ο Ηλίας Βαμβακούσης μπουζούκι.
Επίσης η διαφορά του με τους άλλους δίσκους είναι ότι αυτός θα κυκλοφορήσει από δισκογραφική εταιρία.
Σε βοήθησε καθόλου το ότι πλέον είσαι σε εταιρία;
Σ.Γ. : Ναι. Έχουν φύγει πολλά πράγματα από πάνω μου τα οποία έχει αναλάβει η εταιρία και έχω έτσι χρόνο να κάνω και άλλα πράγματα. Φτιάχνω τα βίντεο για τα τραγούδια μου και ασχολούμαι και με διάφορα άλλα πράγματα, γράφω ιστορίες, θεατρικά, ασχολούμαι με το κουκλοθέατρο, φτιάχνω κούκλες από χαρτί, ζωγραφίζω.
Ποια διαδικασία ακολουθείς για να γράψεις;
Σ.Γ. : Συνήθως ο στίχος προηγείται. Γράφω κάθε μέρα, κάθομαι με την κιθάρα ή με το πιάνο και είτε ντύνω έναν στίχο που έχω γράψει είτε τα γράφω ταυτόχρονα.
Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου έντεχνο;
Σ.Γ. : Ναι.
Πως είναι ένας έντεχνος δηλαδή;
Σ.Γ. : Σαν εμένα.
Το μούσι είναι απαραίτητο;
Σ.Γ. : Στους άντρες, ναι.
Μήπως είσαι και χίπης ελευθεροκαμπίτης Σπύρο;
Σ.Γ. : Μου αρέσει το ελεύθερο κάμπινγκ. Και μάλιστα πιστεύω ότι η απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ είναι σχιζοφρενική. Το να μην επιτρέπεις σε έναν άνθρωπο να κοιμηθεί όπου θέλει πάνω σε αυτήν την γη, να περπατήσει και να πάει όπου θέλει πάνω σε αυτήν την γη και να χρησιμοποιήσει ό,τι βγαίνει από την γη και να μπορεί να την καλλιεργήσει. Αυτές είναι οι τρεις ηλίθιες απαγορεύσεις.
Για το μεταναστευτικό τι γνώμη έχεις;
Σ.Γ. : Δεν έχω να πω κάτι, πέρα από αυτά που λέω στο τραγούδι “Τι με Κοιτάς” με το οποίο ανοίγει ο δίσκος μου. Ότι τον πρόσφυγα που κάποιοι τον κοιτάνε περίεργα, ξεχνάνε ότι κάποτε ήταν στην θέση του και ότι μπορεί να ξαναβρεθούν σε αυτήν. Και να Ανοίξουνε τα σύνορα να πάει ο κόσμος εκεί που θέλει.
Ο δίσκος κλείνει με ένα πολύ τρυφερό τραγούδι που αναφέρεται, όπως καταλαβαίνω, στον θάνατο του πατέρα σου.
Σ.Γ. : Αυτό το τραγούδι το έγραψα λίγες μέρες μετά τον θάνατο του πατέρα μου, όταν άρχισα να συνειδητοποιώ όχι το ίδιο το γεγονός αλλά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μετά από το γεγονός. Όταν το έγραψα το έπαιξα στον αδερφό μου και του είπα ότι “αυτό το τραγούδι είναι δικό μας, είναι μόνο για εμάς”. Μου λέει “γιατί;”. Του λέω επειδή είναι πολύ προσωπικό. Και μου λέει “Και τι είναι αυτό που κάνεις αν όχι αυτό ακριβώς. Παίρνεις προσωπικές στιγμές και τις δίνεις στον κόσμο, δεν νομίζεις ότι θα μπορούσε κάποιος άλλος να το ακούσει και να το νιώσει αυτό το κομμάτι;” Και με έπεισε έτσι ο αδερφός μου και το έβγαλα.
Πες μου ένα τραγούδι που ακούς πολύ αυτόν τον καιρό.
Σ.Γ. : Αυτή την εποχή ακούω μια διασκευή που κάναν κάποιοι φίλοι από τα Γιάννενα οι “Folk and Roll” σε ένα παραδοσιακό τραγούδι με τίτλο “Ο Χάρος”.
Αγαπημένο Τραγούδι;
Σ.Γ. : Η Ιστορία τις Μαρίας του Βασίλη Νικολαϊδη.
Αγαπημένο δικό σου τραγούδι;
Σ.Γ. : Το “16” που είναι και ο τίτλος του δίσκου.
Πες μου κάτι που ξέχασα να σε ρωτήσω;
Σ.Γ. : Δεν με ρώτησες για την σχέση μου με το ραπ. Έχω πολύ καλούς φίλους ράπερ, ακούω πολύ Σεξπυρ με τον οποίο έχουμε κάνει και ένα τραγούδι μαζί και επίσης μου αρέσουν και οι ΤΡ.Ι.ΠΑ Κρου, οι Βίοι Παράλληλοι, οι ΝΤΠ, οι Στοίχημα…
Σπύρο στείλε τα φιλιά σου και την αγάπη σου στην μανούλα σου που σε αγαπάει και σε στηρίζει.
Σ.Γ. : Πάντα της τα στέλνω, το ξέρει.
Πες μου κάτι που θέλεις να πεις στον κόσμο για να κλείσουμε
Σ.Γ. : Να προσέχουν σε ποια site μπαίνουν και τι συνεντεύξεις διαβάζουνε.
Το «16» (δεκάξι) παρουσιάζει 10 τραγούδια σε μουσική και στίχους του ίδιου, καθώς και τη διασκευή του τραγουδιού του Μάνου Λοΐζου και του Νίκου Τσιπουρλιάνου, «Ο Κόκορας (Είπα στον κόκορά μου)». Η ενορχήστρωση αποτελεί ένα τόλμημα του ίδιου, αλλά χρειάστηκε και η συνδρομή του Βασίλη Λαγδά και του Μιχάλη Καλκάνη. Μέσα από τις εξωστρεφείς και ευφάνταστες μελωδίες του, καθώς και το δηκτικό, χιουμοριστικό και ταυτόχρονα ευαίσθητο στίχο του αποδεικνύει πως είναι ένας από τους πιο ψυχαγωγικούς και ουσιώδεις τραγουδοποιούς της γενιάς του.
To άλμπουμ «16» (δεκάξι) κυκλοφορεί από τη Feelgood Records.
Συνέντευξη / Απομαγνητοφώνηση: Σωτήρης Γεωργίου