• Follow us
 • papaRinoλογίες

  20938899_10155611246003850_2100266917_n

 • Τα πάντα για τη Eurovision

  eurovisionistas_logo

 • Γίνε μέλος της συντακτικής μας ομάδας

  21427304_10210542500020534_5305682434521126079_o

 • Τα τελευταία νέα στο χάρτη της νυχτερινής διασκέδασης

  pistes2017_min

Survivor

Το φαινόμενο “Survivor”! (vid)

Κάνοντας λόγο για φαινόμενα στις μέρες μας, σας πάει πουθενά το μυαλό…;

Μα φυσικά στο απόλυτο φαινόμενο της εποχής… Το “Survivor”!

Survivor - Σάκης Τανιμανίδης

Θα με ρωτήσετε…, είναι η πρώτη saison του συγκεκριμένου παιχνιδιού δράσης και επιβίωσης που προβάλλεται από την Ελληνική τηλεόραση…;

Θα σας απαντήσω αρνητικά, μιας και στο παρελθόν έχουμε παρακολουθήσει αντίστοιχες παραγωγές, όχι όμως τόσο μεγάλης και ευρείας απήχησης, όσο η φετινή!

Πού οφείλεται όμως αυτή η απήχηση; Τι το ξεχωριστό έχει το τηλεοπτικό αυτό θέαμα, το οποίο κατορθώνει κατά τη διάρκεια των ωρών προβολής του να ερημώνει πόλεις, χώρους διασκέδασης και πολυσύχναστους δρόμους;

Καταρχάς, το συγκεκριμένο παιχνίδι, διότι περί παιχνιδιού πρόκειται, καλλιεργεί το έδαφος για διαμάχες, προστριβές και ίντριγκες μεταξύ των παικτών, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να διαμένουν σε ένα περιορισμένο χώρο, έχοντας μονάχα τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωσή τους και όχι με τη μορφή που ο καθένας μας τα αντιλαμβάνεται, εντός των εκσυγχρονισμένων κοινωνιών μας. Οι συγκεκριμένες άλλωστε καταστάσεις, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα ανάλυσης της καθημερινότητάς μας, πόσο μάλλον εάν λαμβάνουν χώρα μέσα σε μία κλειστή κοινότητα, όπως αυτή των ομάδων του “Survivor”.

Επιπροσθέτως, το αίσθημα της επιβίωσης των παικτών αυξάνει την αδρεναλίνη και την αγωνία των τηλεθεατών που τους παρακολουθούν να μάχονται για ένα έπαθλο άμεσα προσιτό για την πλειοψηφία μας.

Ας μην ξεχνάμε δε, ότι στη φετινή παραγωγή του παιχνιδιού δε συμμετέχουν μονάχα άτομα που τα γνωρίσαμε στο πρώτο επεισόδιο, αλλά και διασημότητες της εγχώριας showbiz, άνθρωποι, τους οποίους γνωρίζαμε καλά μέσα από πρότερες τηλεοπτικές τους εμφανίσεις. Μέσα από τα επεισόδια του φετινού “Survivor” επομένως, αποδεικνύεται στον τηλεθεατή κάτι που είχε στο βάθος του μυαλού του, όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε αναδυθεί μέσω της Ελληνικής τηλεόρασης. Σε τι αναφέρομαι; Μα φυσικά στο γεγονός ότι και οι διάσημοι είναι άνθρωποι και έχουν τα τρωτά τους σημεία και τα μειονεκτήματά τους, όπως όλοι μας. Επομένως, είναι φυσικό άλλοτε να υπερτερούν οι διάσημοι των άσημων και άλλοτε το αντίστροφο!

Ακόμη, μέσω του “Survivor”, ο Έλληνας ταξιδεύει με μαγευτικούς, εξωτικούς προορισμούς, που κατά πάσα πιθανότητα, δεν πρόκειται να δει ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής του, λόγω της μεγάλης απόστασής μας από αυτούς και του κόστους πραγματοποίησης ενός ταξιδιού τέτοιου βεληνεκούς.

Survivor - Δομινικανή Δημοκρατία

Ένα ακόμη βασικό στοιχείο, στο οποίο οφείλεται η υψηλή τηλεθέαση του φετινού “Survivor” είναι το γεγονός ότι ο σημερινός Έλληνας έχει την ανάγκη προσωρινής έστω, δραπέτευσης από τα καθημερινά του προβλήματα και τη πληκτική του ρουτίνα, η οποία καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τη σχεδόν καθημερινή προβολή του παιχνιδιού από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, από Κυριακή έως και Τετάρτη, στις 21:00.

Τέλος, ως κοινωνικά όντας, χαρακτηριζόμαστε κυρίως από την ανάγκη μας να ανήκουμε σε μία κοινότητα, ορισμένη από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως είναι αποδεδειγμένο πλέον, έχει υιοθετήσει τη συνήθεια παρακολούθησης του “Survivor”, είτε από περιέργεια, είτε για οποιονδήποτε από τους προαναφερθέντες λόγους. Όλοι αυτοί οι τηλεθεατές επομένως, δεν αρκούνται στην παρακολούθηση του προγράμματος, αλλά επεκτείνονται σε συζητήσεις και σχολιασμούς πάνω στα καθημερινά δρώμενα των παικτών, στις συμπεριφορές τους και στα κατορθώματά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται με τον τρόπο αυτό, κοινά ενδιαφέροντα μεταξύ των τηλεθεατών, τα οποία τους εντάσσουν, χωρίς οι περισσότεροι εξ αυτών να το αντιλαμβάνονται, σε μία ισχυρή κοινότητα. Βασικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν και μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Αυτό λοιπόν είναι το φαινόμενο του “Survivor” εν έτει 2017, το οποίο βέβαια δεν πρόκειται για κάτι άλλο, παρά για μία συνήθεια της εποχής, που όμως μας διασκεδάζει και μας ψυχαγωγεί, γι’ αυτό άλλωστε και μας αρέσει να το παρακολουθούμε και γιατί όχι, να το σχολιάζουμε και να ζούμε κι εμείς το παραμύθι μας, μέσω της μεγαλειώδους αυτής παραγωγής του ΣΚΑΪ.

Κλείνοντας λοιπόν, ας πάρουμε μία γεύση από τον τρόπο που ξεκίνησε η διαχέουσα αυτή συνήθεια του σήμερα…

Tags:

 • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

five × four =

Ads