O Alexander Rybak…επιστρέφει στο διαγωνισμό μετά τη θριαμβευτική νίκη του το 2009 στη Μόσχα με ρεκόρ πόντων (387, με το παλαίο-πλέον-σύστημα) φιλοδοξώντας να γίνει ο δεύτερος καλλιτέχνης μετά τον Johhny Logan , που θα κερδίσει για δεύτερη φορά ως ερμηνευτής το θεσμό.
Ήταν στις 15 Ιανουαρίου όταν ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Νορβηγίας (NRK) έδωσε στη δημοσιότητα τα όνοματα των δέκα συμμετοχών που θα λάμβαναν μέρος στον νορβηγικό τελικό στις 10 του Μάρτη. Ανάμεσά τους και αυτό του προηγούμενου νικήτη, Alexander Rybak , επιβεβαιώνοντας έτσι τις φήμες που τον ήθελαν να επιστρέφει.
Αν και στα στοιχήματα για την εκπροσώπηση της Νορβηγίας ερχόταν δεύτερος , κατάφερε τη βραδιά του τελικού να “εξοστρακίσει” το φαβορί Rebecca και με ποσοστό 71% να κερδίσει το εισιτήριο για τη Λισαβόνα ικανοποιώντας μεγάλο μέρος των eurofan που θεωρούσαν δεδομένη τη νίκη του .
Ο 32χρονος πλέον Alexander, γεννημένος στο Μινσκ της Λευκορωσίας , θα ερμηνεύσει το τραγούδι που υπογράφει ο ίδιος με τίτλο “That’s how you write a song” . Εκτός από τίτλος-σιδηρόδρομος προσωπικά τον βρίσκω και λίγο αλαζονικό (θα καταλάβετε…) . Το τραγούδι δε, άχρωμο, άοσμο, ανέμπνευστο (boring, next!) , γενικά κακό, σε αντιδιαστολή με το εξαιρετικό “Fairytale” . Mόνο με το χαμόγελό σου Alexander μου δε σώζεται η κατάσταση…
Αυτή θα είναι η 57η συμμετοχή της Νορβηγίας στο διαγωνισμό , η οποία μετρά 3 νίκες , το 1985 με τις Bobbysocks – La det Swinge , το 1995 με τους Secret Garden και το θρυλικό “Nocturne” 2009 και το 2009 με τον φετινό εκπρόσωπο. Συνολικά από το 1960 , που συμμετείχε για πρώτη φορά , έχει 23 συμμετοχές στο Τοπ 10 και 11 τελευταίες θέσεις, ενώ 4 φορές έφυγε από το διαγωνισμό χωρίς ούτε έναν βαθμό!
Εκτός των 3 βραβείων ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του 1993 (Silje Vige , 5η θέση και μπουζούκι επι σκηνής) , του 1996 ( Elisabeth Andreassen , 2η θέση) , του 2003 (Jostein Hasselgård , 4η θέση) και του 2013 (Μargaret Berger, 4η θέση).
Ανήκει στο σκανδιναβικό μπλόκ που σημαίνει ότι δίνει και παίρνει τις περισσότερες ψήφους από τη Σουηδία , τη Δανία , την Ισλανδία και τη Φινλανδία (λιγότερο) . Στατιστικά και η Ιρλανδία παίρνει υψηλούς βαθμούς από τη Νορβηγία (όταν οι ιρλανδικές συμμετοχές ήταν της προκοπής) όπως και το Βέλγιο.
Φέτος, συμμετέχει στο δεύτερο ημιτελικό της 10ης Μαίου και μάλιστα θα ανοίξει το διαγωνιστικό κομμάτι. Η Νορβηγία έχει αποτύχει μόλις τρεις φορές να περάσει στον τελικό από τότε που εισήχθησαν οι ημιτελικοί (10/13 , 77% επιτυχία), ενώ πέρσι κατέληξε -απρόσμενα για κάποιους- στη 10η θέση.
Όσο και να αντιπαθώ τη φετινή τους συμμετοχή ,ο Alexander δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει στον τελικό στον οποίο προβλέπω μεγάλη βοήθεια από τις επιτροπές . Μάλιστα , αξίζει να αναφερθεί πως τις τρεις τελευταίες φορές που η Νορβηγία βρέθηκε στον τελικό , οι επιτροπές την “βοήθησαν”…πολύ για να φτάσει στη δεκάδα. Αυτό ας το έχουμε υπόψιν μιας και ο Alexander είναι και προηγούμενος νικητής.
Παρολ’αυτά, θα κάνω την καρδιά μου πέτρα και θα ευχηθώ καλή επιτυχία στη Νορβηγία και αυτό γιατί είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που μας αποκαλεί Ηellas!
Lykke til , Norge!