Έλσα Αγοραστού: «Η ελεύθερη δημοσιογραφία βάλλεται από κακές πρακτικές κρατικών λειτουργών»

Η Έλσα Αγοραστού γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. 

Σπούδασε δημοσιογραφία στο Δημόσιο ΙΕΚ Επανομής όπου και αρίστευσε. Πλέον είναι μια από τις πιο έγκυρες δημοσιογράφους στη Βόρεια Ελλάδα.

Έχει εργαστεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα και διαδικτυακά πόρταλ. Έχει περάσει από την θέση συντάκτριας και παρουσιάστριας δελτίου ειδήσεων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ράδιο Παρατηρητής» και «Μουσικός Γαλαξίας».

Η Έλσα Αγοραστού το 2011 μας κρατούσε συντροφιά κάθε πρωί στις 10:00 στην εκπομπή του «DeepRadio» με τίτλο «Ξυπνήσαμε Αργά». Επίσης, έχει ασχοληθεί με πολιτικό, οικονομικό και ελεύθερο ρεπορτάζ για τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος», «Κεντρί» και «Καρφίτσα».

Η πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση έγινε πριν από δεκαέξι χρόνια στο τηλεοπτικό σταθμό «Ωμέγα» όπου και παρουσίασε την εκπομπή «Όψεις και Απόψεις», παράλληλα εργάστηκε ως ρεπόρτερ και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Από το 2009 μέχρι το 2012 βρέθηκε στη θέση της διευθύντριας ενημέρωσης του σταθμού.

Η Έλσα Αγοραστού έχει ασχοληθεί και με την διαδικτυακή δημοσιογραφία καθώς έχει συνεργαστεί με το ειδησεογραφικό site «Thestival.gr». Από το 2007 είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ).

Τον Δεκέμβριο του 2012 βρέθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό «Βεργίνα» ως παρουσιάστρια της ενημερωτικής εκπομπής «Όψεις και Απόψεις» και ως διευθύντρια ενημέρωσης του σταθμού μέχρι το 2015.

Εδώ και εννέα χρόνια ασχολείται με την διδασκαλία του επαγγέλματος σε τμήματα Δημοσιογραφίας και Αθλητικής Δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Θεσσαλονίκης, ενώ διατελεί και μία εκ των διορθωτών στις εξετάσεις πιστοποίησης των παραπάνω ειδικοτήτων. Είναι υπεύθυνη του τομέα Δημοσιογραφίας Συντακτών – Ρεπόρτερ και υπεύθυνη γραφείου τύπου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα η έγκριτη δημοσιογράφος βρίσκεται στην παρουσίαση της εκπομπής «Όψεις και Απόψεις» στην «Εγνατία Τηλεόραση».

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της νέας τηλεοπτικής σεζόν, η Έλσα Αγοραστού παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο mikrofwno.gr

Η δημοσιογραφία ήταν αρχικός σας στόχος;

Από μικρή διάβαζα πολλές εφημερίδες και περιοδικά, μου άρεσαν πάντα οι ενημερωτικές – ερευνητικές τηλεοπτικές εκπομπές, παρακολουθούσα καθημερινά δελτία ειδήσεων. Ωστόσο, δεν είχα ταυτίσει τον εαυτό μου με κάποιο δημοσιογράφο, ούτε σκεφτόμουν πως ήθελα να γίνω δημοσιογράφος, καθώς ντρεπόμουν πολύ. Και ήξερα πως το συγκεκριμένο επάγγελμα θέλει τόλμη. Όταν μεγάλωσα και έπρεπε να αποφασίσω ποιον επαγγελματικό τομέα θα ακολουθήσω, με φαντάστηκα ως ρεπόρτερ και συντάκτρια σε εφημερίδα. Τότε, λοιπόν συνειδητοποίησα πως η δημοσιογραφία είναι όνειρο ζωής! Αψήφησα τις αναστολές που είχα παλιότερα και το τόλμησα!

Τι σας ώθησε στο να γίνεται δημοσιογράφος;

Μου άρεσε πολύ να γράφω. Και πάντα έγραφα πολλά… όταν οι καθηγητές της Έκθεσης, περίμεναν δικό μου γραπτό, ήταν προετοιμασμένοι για ένα μικρό μυθιστόρημα. Ήμουν και παραμένω περίεργη και μου αρέσει να ψάχνω όλες τις πτυχές ενός θέματος και να το υπεραναλύω. Για αυτό και όπως προανέφερα, έγραφα πολλές πληροφορίες στην έκθεση… Γενικότερα, ήθελα μέσα από τη δουλειά μου να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο. Θεωρώ λοιπόν πως μέσα από τη δημοσιογραφία αναδεικνύω ζητήματα, στα οποία πρέπει να βρεθεί λύση. Δίνω βήμα σε ανθρώπους να διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής ή καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Με αφορμή την μήνυση που υπέβαλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε δημοσιογράφους της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι στις μέρες μας η δημοσιογραφία είναι ελεύθερη και αντικειμενική.

Όταν υπουργός μηνύει δημοσιογράφους για ανυπόστατο δημοσίευμα, τότε σίγουρα δεν μιλάμε για ελεύθερη δημοσιογραφία. Πολλές φορές γίνονται λάθη από δημοσιογράφους, είτε από κακό χειρισμό, είτε από δόλο. Ωστόσο, με μια εισήγηση και μια επαναδιατύπωση από πλευράς του θιγόμενου – εφόσον ευσταθούν τα λεγόμενά του – θεωρώ πως είναι αρκετή. Είμαι 16 χρόνια στην ενεργή δημοσιογραφία και είναι πρωτοφανή τα φαινόμενα πολιτικά κόμματα να απαγορεύουν στα στελέχη τους να επισκεφθούν συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Είναι αδιανόητο να κατατίθεται μήνυση σε δημοσιογράφους για ανυπόστατο δημοσίευμα. Θα δικαιολογούσα τέτοια κίνηση, αν υπήρχε δημοσίευμα συκοφαντικής δυσφήμησης της προσωπικότητας οποιουδήποτε ή του οικογενειακού περιβάλλοντός του. Η ελεύθερη δημοσιογραφία βάλλεται από κακές πρακτικές κρατικών λειτουργών. Ως προς την αντικειμενικότητα, είναι εμφανές πια πως δεν υπάρχει στο βαθμό που θα έπρεπε. Είναι πιο φανερό από ποτέ πως κάποιοι δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης εξυπηρετούν καθαρά κομματικά συμφέροντα. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως η πλειοψηφία των δημοσιογράφων είναι αντικειμενικοί, αμερόληπτοι και εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο.

Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο, η ενεργή δημοσιογραφία ή η διδασκαλία του επαγγέλματος;

Και τα δύο μου αρέσουν εξίσου. Ωστόσο, το ένα είναι απόρροια του άλλου. Δηλαδή, αν δεν συμμετέχω ενεργά στον χώρο της δημοσιογραφίας, δεν μπορώ να το διδάξω σε σπουδαστές. Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ και μου λείπει υπέρμετρα είναι το καθημερινό ρεπορτάζ. Ζηλεύω τους συναδέλφους που είναι καθημερινά στο δρόμο για το ρεπορτάζ. Είναι συγκλονιστική η καθημερινή εναλλαγή θεματολογίας και η διαδικασία του ρεπορτάζ.

Είναι πρωτίστως στις μέρες μας λειτούργημα η δημοσιογραφία ή είναι μόνο επάγγελμα;

Είναι λειτούργημα! Αν και ρεαλιστικά η δημοσιογραφία έχει χάσει την αθωότητα του παρελθόντος, παραμένει λειτούργημα για όσους σέβονται αυτόν τον χώρο. Μπορεί οι δημοσιογράφοι που εργάζονται με αμεροληψία, πλήρη αντικειμενικότητα, με ανθρωπισμό και ευαισθησία, να μην είναι οι πασίγνωστοι, είναι όμως πάρα πολλοί. Και όσοι ψάχνουν τους καλούς δημοσιογράφους, τους βρίσκουν και τους ακολουθούν.

Πιστεύετε ότι τα συλλαλητήρια για την συμφωνία των Πρεσπών μπορούν να επηρεάσουν την ήδη ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης;

Δεν είμαι πολύ αισιόδοξη ως προς το αποτέλεσμα! Ωστόσο, όποιος είναι αντίθετος με αυτή τη συμφωνία, δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει με ειρηνικά συλλαλητήρια. Τώρα αν το αίτημα θα εισακουστεί, αυτό εξαρτάται από τον αφουγκρασμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην κοινωνία.

Είναι ήδη γνωστή η θεματολογία στην οποία βασίζεται η εκπομπή σας, έχετε σκεφτεί ποτέ να στραφείτε προς την ψυχαγωγία;

Δεν το έχω σκεφτεί, γιατί δεν θεωρώ πως μου ταιριάζει τηλεοπτικά η ψυχαγωγία. Ίσως στο μέλλον να το τολμήσω.

Τι καινούργιο να περιμένουν οι τηλεθεατές της εκπομπής «Όψεις και Απόψεις»;

Περισσότερα νεανικά θέματα και δράσεις, ποικιλία θεμάτων σε κάθε εκπομπή, πολλά κοινωνικά θέματα, αλλά και πολιτιστικά.

«Όψεις και Απόψεις» με την Έλσα Αγοραστού.
Πρεμιέρα Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου στις 20:00 στην Εγνατία Τηλεόραση.

Συνέντευξη – Επιμέλεια: Λεοντής Μαχαιράς

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

two × 4 =