Ο Βαλεντίνος Τσίλογλου λίγες μέρες πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του νέου του θεατρικού έργου «Ύποπτη για τον φόνο μου» μας μιλάει για όλα!

Νέος και ταλαντούχος. Πληθωρικός, ευδιάθετος, πολυπράγμων και γεμάτος αγάπη για την τέχνη που υπηρετεί. Καθετί που δημιουργεί στο θέατρο, τραβά την προσοχή και κερδίζει τις εντυπώσεις. Ο Βαλεντίνος Τσίλογλου μετά το «Δείπνο Βασιλισσών» που μας σέρβιρε πέρυσι, επιστρέφει ανανεωμένος και δυναμικά με το αστυνομικό – θρίλερ «Ύποπτη για το Φόνο μου» στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής.

Πως σας ήρθε η ιδέα να ασχοληθείτε με ένα τέτοιο είδος θεάτρου;

Πέρυσι είχα παρακολουθήσει ένα σεμινάριο μέσω του erasmus+ με εισηγήτρια την αγαπημένη μου δασκάλα αλλά και φίλη Αθηνά Παππά. Ουσιαστικά, ήταν μια ειδίκευση πάνω στο film noir και την noir αισθητική όλων των παραστατικών τεχνών. Μου γεννήθηκε μια αγάπη για τη noir αισθητική και θέλησα να δημιουργήσω μια παράσταση που θα την μεταφέρει στο θέατρο και στους θεατές. Προσπάθησα να αποδώσω λοιπόν με κοστούμια, σκηνικά, μουσική , όλη αυτή την αίσθηση της δεκαετίας των 50’s συνδυαστικά με το κείμενο που έγραψα και πιστεύω ότι το πέτυχα. Θα ήταν κρίμα κάτι τόσο όμορφο και δουλειά τόσων μηνών να πάει χαμένη.

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε γράφοντας και σκηνοθετώντας αυτό το έργο;

Όταν έγραφα το « Ύποπτη για τον φόνο μου» προσπαθούσα να περιορίσω τα πρόσωπα του έργου, κάτι το οποίο μου άλλαζε την εξέλιξη της ιστορίας. Σεναριακά δεν υπάρχει καμία «τρύπα» καθώς έχει γίνει δεύτερη και τρίτη ανάγνωση για να καταλήξω στο τελική μορφή του κειμένου. Ο τίτλος με έβαλε σε σκέψεις επίσης. Δεν θα σας αναφέρω τις επιλογές μου, αλλά ελπίζω να σας αρέσει ο τελικός τίτλος που επέλεξα.

Σκηνοθετώντας το έργο δεν βρήκα πολλές δυσκολίες τολμώ να πω, καθώς είχα ήδη στο μυαλό μου εικόνες που ήθελα να δημιουργήσω και φωτογραφικά κάδρα. Είμαι φορμαλιστής, οπότε «φόρεσα» τους χαρακτήρες που ήθελα και κατόπιν συν-δημιουργίας με τους ηθοποιούς μου ζωντανέψαμε τους ανθρώπους που θα δείτε επί σκηνής. Είμαι τυχερός καθώς όλοι μου οι ηθοποιοί είναι άνθρωποι ταλαντούχοι και «καλά» παιδιά. Ο κάθε ένας απ’ αυτούς βάζει την δική του πινελιά, στο δικό μου όραμα.

Ποια ατάκα ενός ήρωα ή μιας ηρωίδας του έργου πιστεύετε πως σκιαγραφεί χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας;

«Νομίζω πως παίρνουμε τα πράγματα πολύ στα σοβαρά και χάνετε η μαγεία τους. Δεν μπορώ να μελαγχολώ χωρίς λόγο». Ταυτίζομαι απόλυτα.

Υπάρχει πιθανότητα παράσταση «Ύποπτη για το Φόνο μου» να «ταξιδέψει» αργότερα σε όλη την Ελλάδα;

Σε όλη την Ελλάδα δύσκολο καθώς είναι πολλά τα πρόσωπα του έργου και ακόμα περισσότερα τα έξοδα. Σκεφτόμαστε σίγουρα για Θεσσαλονίκη.

Ποια είναι τα μηνύματα του έργου, τι θα μένει στον θεατή, τι θα θέλατε εσείς να κρατήσει ο θεατής;

Το μήνυμα του έργου παρόλο που είναι αστυνομικό – θρίλερ είναι ο έρωτας. Ο έρωτας που σε μετατρέπει σε πιόνι του και σε ωθεί στο να έρθεις αντιμέτωπος με τα πάθη, τα λάθη, τους φόβους σου, τις αδυναμίες σου, τον ίδιο σου τον εαυτό και τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι. Αυτός κινεί τα νήματα και σε αφήνει γυμνό και εκτεθειμένο.

Θα ήθελα ο θεατής να απολαύσει τη παράσταση σαν να έβλεπε ένα κλασσικό film noir σε έναν παλιό cinema. Θέλω να κρατήσει φεύγοντας από το θέατρο την αίσθηση και να θυμάται τους χαρακτήρες που θα δει επί σκηνής. Τώρα τι θα θελήσει ο ίδιος πραγματικά να κρατήσει , μόνο αυτός το ξέρει.

Το έργο «Ύποπτη για το Φόνο μου» αρχίζει την πορεία του. Τώρα σκέπτεστε να γράψετε κάτι άλλο για μια μελλοντική παράσταση;

Προς το παρόν επιθυμώ να απολαύσω το ταξίδι που ξεκινάει σε λίγες μέρες. Ωστόσο, ήδη σκέφτομαι το επόμενο έργο που θέλω να γράψω και θα είναι εξίσου δυνατό. Σκέφτομαι ακόμα, να κάνω και μια διασκευή για τη δεύτερη θεατρική σεζόν, καλά να είμαστε και όλα θα γίνουνε.

Μια ευχή για το μέλλον;

Η λέξη άνθρωπος εύχομαι να αποκτήσει ξανά την πραγματική της αξία και σημασία.


Η παράσταση «Ύποπτη για τον φόνο μου» έχει προγραμματισμένη πρεμιέρα τη Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2018 και κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής στις 21:15. Τηλέφωνο κρατήσεων 21 0342 5637 – 697 4262708

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

twelve + 5 =