Κ. Νικολαϊδη – Θ. Κουρλαμπάς: «Ο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς, ένα έργο που μας δείχνει την αξία της ζωής και της ύπαρξης.»

«Σκοπός της ζωής δεν είναι να εξυπηρετεί την κατώτερη ζωική φύση, αλλά τη φωτεινή δύναμη, που βρίσκεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και η οποία βοηθάει τον άνθρωπο να αναγνωρίζει το αγαθό.» Leo Tolstoy

Η εταιρία θεατρικών παραγωγών A PRIORI παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη και για 2η συνεχή χρονιά μετά από τη μεγάλη απήχηση και τις εξαιρετικές κριτικές, τη φιλοσοφική νουβέλα του Λέοντος Τολστόι «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

Με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης και  με την βοήθεια της φίλης – πλέον – Άντζυς Νομικού, το mikrofwno.gr συνάντησε τους συντελεστές της παράστασης  «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ» που φέτος κάνει κάτι διαφορετικό….. ξεκινάει με περιοδεία!!!

Ένα μεσημέρι του Σεπτέμβρη, λοιπόν, σε κάποιο τσιπουράδικο του Βόλου, μία θεατρική παρέα και εγώ συναντηθήκαμε με πολύ καλή διάθεση  και ανάμεσα σε τσίπουρα και μεζεδάκια  καταφέραμε και κάναμε αυτή την πολύ όμορφη κουβέντα!

Κυρία Νικολαΐδη καλώς ήρθατε στο Βόλο, στη πόλη που  επιλέξατε για την πρεμιέρα της 2ης  χρονιάς; Τι σας οδήγησε σε αυτό;

Ήθελα από χρόνια να παρουσιάσω παράσταση μου στον Βόλο αλλά δυστυχώς δεν τα είχα καταφέρει, θεώρησα ιδανική περίπτωση την παράσταση “Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ”. Την πρότεινα στον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Γρηγόρη Γαλάτη, τον οποίο και ευχαριστώ γι’ αυτή την συνεργασία μας, και να΄μαστε τώρα εδώ στο Βόλο, έτοιμοι για την πρεμιέρα της 2ης χρονιάς.

Τι σας γοήτευσε στο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς και επιλέξατε να το ανεβάσετε;

Είναι ένα πραγματικά υπέροχο έργο του Τολστόι, από τα σημαντικότερα του, που μας δείχνει μέσα από κωμικές και δραματικές σκηνές την αξία της ζωής. Την αξία της ύπαρξης και την αναγκαία καταπάτηση του «εγώ». Το είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια και ήθελα από τότε να το μεταφέρω στο θέατρο. Ευτυχώς ευοδώθηκε και με το παραπάνω.

Κύριε  Κουρλαμπά να καλωσορίσω και εσάς  στη πόλη μας!!! Τι ήταν αυτό που γοήτευσε εσάς στο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς και δεχτήκατε να παίξετε στη παράσταση αυτή;

Είναι πραγματική θεατρική ευτυχία να δουλεύεις με ανθρώπους όπως η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη -με την οποία έχω τη χαρά να συνεργάζομαι κάποια χρόνια τώρα έχοντας συμμετάσχει σε παραγωγές της όπως οι 12 ΈΝΟΡΚΟΙ, το AT HOME AT THE ZOO, την ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΆΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΊΑ- αλλά και τον Γιώργο  Γαλίτη. Πόσο μάλλον όταν η πρόταση αφορά ένα εμβληματικό έργο για την ζωή και τον θάνατο όπως η καταπληκτική ιστορία του Ιβάν Ίλιτς. Είναι δώρα τέτοιες προτάσεις!

Κυρία Νικολαΐδη, ο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς είναι μία περίεργη και ιδιαίτερη διασκευή.. πήρατε μεγάλο ρίσκο…..

Δεν ήταν ρίσκο. Δεν το βλέπω ποτέ έτσι. Πριν καταπιαστώ με τη διασκευή ενός κειμένου προσπαθώ να απομονώσω τη σκέψη μου και να αφουγκραστώ την ουσία του ώστε να μην «απογοητεύσω» τον συγγραφέα. Κάτι σαν προσευχή θα λέγαμε. Δεν θέλει τόσο προσοχή όσο αγάπη γι’ αυτό που ετοιμάζεσαι να κάνεις, σεβασμός στον συγγραφέα και ισοπέδωση του εγωισμού. Δεν χωράει ο εγωισμός όταν αγγίζεις ένα κείμενο. Είναι κάτι τόσο μικρό κι όμως δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτό στην Τέχνη. Πάνω απ’ όλα είναι το κείμενο κι αυτό καλούμαστε όλοι -ηθοποιοί και λοιποί συντελεστές- να υπηρετήσουμε με άνοιγμα ψυχής.

Είστε πιο σίγουρη για την επιτυχία της φετινής χρονιάς, δεδομένου ότι η παράσταση είναι «χτισμένη» και πατάει γερά στα πόδια της;

Δεν είμαι ποτέ σίγουρη για τέτοια θέματα. «Οι 12 ένορκοι» για παράδειγμα συνεχίζουν για 6η χρονιά, είναι ήδη 5 χρόνια sold-out καθημερινά κι όμως ακόμη ανησυχώ για την συνέχιση αυτού. Δεν έχει να κάνει όμως με την επιτυχία. Επιτυχία για μένα είναι άλλο πράγμα και την έχει κατακτήσει ο Ιβάν Ιλίτς ήδη από τις πρόβες. Για μένα επιτυχία είναι να καταφέρω να αποδώσω αυτό που έχω στο μυαλό μου, μέσα από μία όμορφη και αγαπητική διαδικασία με τους συντελεστές μου.

Πόσο σας δυσκόλεψε να ταιριάξετε δύο ηθοποιούς σε 19 ρόλους;

Με τους συγκεκριμένους ηθοποιούς δεν ήταν απλά εύκολο. Ήταν χαρά μου! Είναι υπέροχοι άνθρωποι και ταλαντούχοι ηθοποιοί και είδαμε και οι τρεις το έργο κάτω από την ίδια οπτική γωνία. Χαίρομαι πολύ που ο κόσμος το αγκάλιασε και μας κάνει να συνεχίζουμε για 2η χρονιά.

Κύριε Κουρλαμπά, δύο άντρες πάνω στη σκηνή που υποδύονται δεκαεννέα ρόλους. Σας αγχώνει αυτή η εναλλαγή των ρόλων;

Στην παράσταση μας, όπως την οραματίστηκε και την συνέθεσε η Κωνσταντίνα, η εναλλαγή ανάμεσα στους ρόλους είναι καταιγιστική, αστραπιαία, πολλές φορές ακόμα και στη μέση της ίδιας της πρότασης. Με πολλές πρόβες και σωστή προετοιμασία και με το απαραίτητο πάθος και την εξαιρετική συνεργασία το όποιο άγχος υπήρχε έδωσε τη θέση του στην χαρά της θεατρικής ερμηνείας και της συνύπαρξης με τον Γιώργο.

Περνάτε και οι δύο από όλους τους ρόλους, Πόσο καλή χημεία πρέπει να υπάρχει μεταξύ σας για να πετύχει όλο αυτό;

Ο Γιώργος είναι ένας καταπληκτικός ηθοποιός, πολύ ταλαντούχος και διαθέτει μια μοναδική ικανότητα να μεταπηδά από το κωμικό στο δραματικό μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αλλά πάνω από όλα είναι ένας υπέροχος  συνάδελφος και άνθρωπος. Συνεπώς η χημεία μεταξύ μας ήταν ζήτημα…δευτερολέπτων!! Και είναι χημεία πολλή δυνατή.

Ήταν εύκολη η συνεργασία αυτή;

Ήταν ονειρεμένη. Κύλησε -και εξακολουθεί να κυλάει- σαν νερό!!

Ένα θεατρικό με τίτλο θάνατο αλλά μιλάει αποκλειστικά για τη ζωή…

Πράγματι πρόκειται για έναν ύμνο στην ζωή. Ένας ύμνος όμως που πραγματώνεται μέσα από τον μοναχικό και πολλές φορές ζοφερό δρόμο του ήρωα προς το τέλος του. Μέσα από το  “σκοτεινό μονοπάτι” του θανάτου όπως ο ίδιος το αποκαλεί. Λίγο πριν το τέλος θα συναντήσει την τελική συμφιλίωση του με την ζωή και θα αναφωνήσει “συγνώμη”. Μια συγχώρεση που ζητά από την οικογένειά του αλλά πρωτίστως από τον ίδιο του τον εαυτό που το μόνο που του επέτρεψε ήταν το άσκοπο κυνήγι μιας αδιάφορης ζωής.

Έχετε ένα γεμάτο βιογραφικό, έχετε ζηλέψει κάποιο ρόλο;

Είναι αστείρευτος ο πλούτος των έργων, των ρόλων και των κόσμων που ξεπηδάν μέσα από αυτούς, στην παγκόσμια δραματουργία. Ζηλεύω πάντα μια καλή συνεργασία. Μια καλή συνάντηση πάνω στην σκηνή. Ναι υπάρχουν ρόλοι που λαχταρώ και περιμένω την ευκαιρία να τους συναντήσω. Αλλά περισσότερο ανυπομονώ για κάθε καινούργια αρχή.

Τι σας ενθουσιάζει στο θέατρο; Τι είναι αυτό που σας απογοητεύει;

Ξεπερνάει τον ενθουσιασμό, είναι αγάπη. Αγάπη για τις ώρες της πρόβας μέσα στην ψυχή ενός ρόλου, διαφορετικού κάθε φορά, δίπλα σε άλλους τόσους συναδέλφους. Αγάπη για αυτό που κάνω που δεν είναι τίποτα παραπάνω από την εσωτερική ανάγκη να δώσεις και να δοθείς όσο περισσότερο, όσο βαθύτερα και σε όσους περισσότερους μπορείς, στο μικρό σύμπαν της δουλειάς αυτής.

Απογοήτευση νοιώθω ελάχιστες φορές. Και κυρίως όταν εμφανίζεται γύρω μου η ασυνέπεια σε όποια της μορφή.

Κυρία  Νικολαΐδη, εκτός από τον Θάνατο του Ιβάν Ιλίτς θα δούμε κάτι άλλο από εσάς;

Φέτος συνεχίζουν τρεις περσινές μου παραστάσεις «Οι 12 ένορκοι» και «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» στο θέατρο Αλκμήνη και «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία» στο θέατρο Διάνα-Ελένης Ράντου. Προστίθενται ο «Όλιβερ Τουίστ» στο θέατρο του Ελληνικού Κόσμου και το «sunset limited» στην αμαξοστοιχία τρένο στο Ρουφ. Εύχομαι σε όλες τους καλή πορεία και σε όλους τους θεατές να ζήσουν μοναδικές θεατρικές εμπειρίες. Γι’ αυτό προσπαθούμε εξάλλου. Ευχαριστώ όλους τους υπευθύνους των θεάτρων αυτών για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Μου ανοίγουν τα σπίτια τους και το σέβομαι αυτό.

Από εσάς κύριε Κουρλαμπά τι άλλο να περιμένουμε;

Για μία ακόμη χρονιά έχω τη χαρά να συμμετέχω στους 12 ΕΝΟΡΚΟΥΣ, μία μεγάλη θεατρική επιτυχία των τελευταίων έξι ετών της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και εκτός από το ΘΆΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΒΆΝ ΊΛΙΤΣ κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Αλκμήνη συμμετέχω στη ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΆΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΊΑ στο θέατρο Διάνα πάλι σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη στο ρόλο του Εμπενίζερ Σκρούτζ. Τέλος, συμμετέχω σε μία εξαιρετική τηλεοπτική δουλειά, τις ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ του ΑΝΤ1

Ποιοι θα είναι οι επόμενοι σταθμοί της παράστασης;

Μετά από τον Βόλο πάμε  στα Ιωάννινα, στις 29 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο Έκφραση και 30 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Στην Αθήνα θα ξεκινήσουμε Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και θα πάμε μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.

 


«Ο Θάνατος του Ιβάν Ίλιτς» στο Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας στο Βόλο (περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ!)

 

More Stories
“Στη μέση” | Ακούστε το νέο τραγούδι της Κωνσταντίνας