Είδαμε το “Lemon” στο ξενοδοχείο Μπάγκειον

Η πρώτη φορά που γνώρισα τον Danny Boodman T.D. Lemon “1900” ήταν στην κινηματογραφική μεταφορά του μονολόγου «Novecento» του Alessandro Baricco από τον Giuseppe Tornatore με τον Tim Roth στον ομώνυμο ρόλο και με τον Ennio Morricone να υπογράφει την υπέροχη μουσική του έργου, σχεδόν είκοσι χρόνια πριν.

Το ατμόπλοιο Virginian είναι αγκυροβολημένο στο Μπάγκειον αυτές τις μέρες και εκεί ξανασυνάντησα τον άνθρωπο που δεν υπήρξε καταχωρημένος σε κανένα δημοτολόγιο, δεν γνώρισε τη στεριά, μόνο ταξίδεψε σε διάφορα λιμάνια, παίζοντας πιάνο για τους ταξιδιώτες της Α’ θέσης, μαγεύοντας τους.

Η μετάφραση του Σταύρου Παπασταύρου αποδίδει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Lemon,που ανατράφηκε στην αγκαλιά της θάλασσας και δεν θέλησε να την αποχωριστεί παρά τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, με τρυφερότητα και δείχνει ότι έχει αντιληφθεί τον ψυχισμό του ήρωα.

Η Γεωργία Τσαγκαράκη, η οποία έχει αναλάβει τη διασκευή του έργου, τη σκηνοθεσία της παράστασης και την κίνηση των ηθοποιών, κερδίζει το στοίχημα να αποδώσει τη ζωή πάνω σε ένα πλοίο με νηνεμία, με φουρτούνα, όχι στη θάλασσα αλλά πάνω στη στεριά.
Καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο από την αρχή έως το τέλος, αφού οι δύο ηθοποιοί δεν μένουν ούτε λεπτό «ήσυχοι» επί σκηνής. Οι Βελέντζας και Δρίβας είχαν την κατάλληλη καθοδήγηση για να αξιοποιήσουν έως τελικής πτώσεως κάθε εκφραστικό τους μέσο, κάθε φυσική τους δύναμη. Χορεύουν, τραγουδούν, παίζουν πιάνο, εκμεταλλευόμενοι ολόκληρο το σκηνικό χώρο που έχουν στη διάθεσή τους. Παράλληλα, αφηγούνται τη ζωή του 1900, αν και δεν ακολουθούν την κλασική ροή ενός θεατρικού έργου, πετυχαίνουν να σκιαγραφήσουν τον όχι και τόσο κατανοητό εσωτερικό κόσμο του κεντρικού ήρωα.

Ο Μελαχρινός Βελέντζας φωτογράφιζε στο εκφραστικό του πρόσωπο τον εσωτερικό κόσμο του Lemonκαι έδειχνε το ίδιο πάθος με εκείνον όταν έπαιζε στο πιάνο.

Ο Γιώργος Δρίβας ήταν η κινητήρια δύναμη του έργου. Στάθηκε στο ύψος του κάθε ρόλου που ανέλαβε να ενσαρκώσει επί σκηνής και απολάμβανε και ο ίδιος αυτό που έκανε.

Η ομάδα Experimento έχει επιμεληθεί τον σκηνικό χώρο, και φέρνει στο προσκήνιο με διακριτικό τρόπο, έναν τρίτο πρωταγωνιστή, «το πιάνο», που μπορεί να μην έχει σάρκα και οστά, αλλά έχει ψυχή. Είναι ο πιστός σύντροφος του Lemon σε όλη του τη ζωή. Πάνω σε αυτό τον βρήκαν μωρό, εγκαταλειμμένο, μέσα από αυτό επιβίωσε, κέρδισε το στοίχημα της ζωής. Έχει 88 πλήκτρα, ξέρει που ξεκινά και που τελειώνει, πέρα από αυτό, το χάος. Προβληματίζεται ο φίλος του, Tim Tooney, γιατί δεν κατέβηκε από το πλοίο. Πολύ αργότερα, ο Lemon, μονολογεί : «Δεν πρέπει να νομίσεις πως είμαι δυστυχισμένος, δεν θα είμαι ποτέ πια». Ίσως και εμείς να έχουμε ένα καράβι, το οποίο δεν θέλουμε να αφήσουμε, μπορεί να σκέφτονται κάποιοι θεατές μετά το τέλος της παράστασης. Ο Lemon επέλεξε να μείνει στο πλοίο και να «φύγει» με μαζί του, δεν ήθελε να πάει κάπου αλλού.

Τα κοστούμια της Κέλλυς Σταματοπούλου πολύ εύστοχα επιλεγμένα, μας γυρίζουν πίσω στο χρόνο, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930.
Η αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκάλυψε ότι εκτός από παραστάσεις σε στεριά, υπήρξαν και άλλες εν πλω, όπως στα λιμάνια της Αντιπάρου, της Σαντορίνης, του Λαυρίου και του Πόρου.

Μπορείτε και εσείς να βιώσετε τον θρύλο του 1900 από κοντά, αφού έχει ρίξει άγκυρα στην καρδιά της Αθήνας, στο Μπάγκειον ξενοδοχείο. Ίσως και να δακρύσετε, αλλά περισσότερο θα διασκεδάσετε με τη μουσική παράσταση που θα παρακολουθήσετε.

Το πλήρωμα καταστρώματος είναι :

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη
Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου
Σχεδιασμός πιάνου : Νατάσα Τσιντικίδη
Κατασκευή πιάνου : Θωμάς Μαριάς
Σκηνική προσαρμογή : Experimento
Κοστούμια : Κέλλυ Σταματοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου
Ηχητικός σχεδιασμός – Stagemanager: Λευτέρης Δούρος
Φωτογραφίες : Γιώργος Καπλανίδης

Παίζουν:

Lemon :Μελαχρινός Βελέντζας
Tooney : Γιώργος Δρίβας

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή & Σάββατο 21:15 | Κυριακή 20:00

Εισιτήρια: 15 (κανονικό) | 12 (φοιτητές, άνεργοι, παιδιά κάτω των 18 ετών) | 10 (ατέλεια)

*Η τιμή περιλαμβάνει την παρακολούθηση της παράστασης, του live και όσο κρασί και χειροποίητη λεμονόπιτα αντέχετε!

Ομαδικό εισιτήριο (άνω των 10 ατόμων): 10 ευρώ | Τηλ. Επικοινωνίας: 6955005859

Πληροφορίες:

Μπάγκειον Ξενοδοχείο | Πλατεία Ομονοίας 18 | 105 52

Aκολουθήστε το ταξίδι αυτής της απίστευτης ιστορίας!
Facebook: Lemon | @experimento.gr
Instagram: lemon_experimento
Youtube: Experimento Productions
Contact: [email protected]
|Lemon – Μια παράσταση ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα|

More Stories
Here it is | Η συνεργασία του Flo Rida με τον Chris Brown