«Rara avis in terris, nigroque simillima cygno», σε αυτόν τον στίχο (ένα σπάνιο πουλί στη γη, τόσο σπάνιο όπως ένας μαύρος κύκνος) στο έργο «Satires» του Ρωμαίου ποιητή Decimus Iunius Iuvenalis περίπου 55-135 μ.Χ. κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο «μαύρος κύκνος» ως κάτι το απίθανο να υπάρχει. Αρκετούς αιώνες αργότερα ανακαλύφθηκαν στην Αυστραλία το 1697, ενώ το 19ο αιώνα μέσα από τη φιλοσοφική αναζήτηση η ύπαρξη του «μαύρου κύκνου» μπορεί να ανατρέψει ακόμη και επιβεβαιωμένες παρατηρήσεις αιώνων.
Φέτος, στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Ζούμε στις φαντασιώσεις μας;», στον Τόπο Συνάντησης Ανατολής-Δύσης Αγγέλων Βήμα, έρχεται ο «Κύκνος» της Elizabeth Egloff να ταρακουνήσει τη μοναχική ζωή της Ντόρας και όχι μόνο.
Η Ντόρα, εργάζεται περιστασιακά ως νοσοκόμα και περιφέρεται γύρω από τον καναπέ της βαριεστημένα, χωρίς καμία όρεξη για ζωή, αναπολώντας το παρελθόν, που την έχει σημαδέψει βαθιά, νιώθει πως είναι μία αποτυχημένη, αλλά, διατηρεί δεσμό με τον Κέβιν, οικογενειάρχη γαλακτοπαραγωγό, έναν δεσμό που θεωρεί «καταστροφικό».
Εκείνος πιστεύει πως είναι αξιοπρεπής άνθρωπος, που έχει δουλειά, που φροντίζει τη γυναίκα και την κόρη του και ζητά βοήθεια από ειδικό για τη σχέση πάθους που έχει με τη Ντόρα.
Φαίνονται και οι δύο εγκλωβισμένοι. Εκείνη στις κακές εμπειρίες του παρελθόντος με τους αποτυχημένους γάμους, εκείνος σε έναν γάμο που υπάρχει για να υπάρχει, αφού και ο ίδιος δεν ξέρει γιατί δεν δίνει ένα τέλος.
Την καθημερινότητά τους έρχεται να ταράξει ένας κύκνος. Σιγά σιγά όλα αλλάζουν. Η Ντόρα ξαναβρίσκει ενδιαφέρον για τη ζωή, ο Κέβιν αλλάζει συμπεριφορά απέναντί της. Το παράξενο τρίγωνο που βλέπουμε επί σκηνής, μπορεί να προκαλεί έντονες εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις, αλλά οδηγείται, τελικά, στην κάθαρση. Ο κύκνος σιγά σιγά μεταμορφώνεται σε άνθρωπο, όπως συμβαίνει στα παιδικά παραμύθια, η Ντόρα τον αποκαλεί Μπιλ, δένεται μαζί του, βλέπει σε αυτόν τον ιδανικό σύντροφο. Αυτή την αλλαγή την αντιλαμβάνεται και ο Κέβιν, που αναγκάζεται να διεκδικήσει ότι θεωρούσε μέχρι τότε δεδομένο.
Ο καθένας μόνος του βιώνει την εσωτερική του ερημιά και σε μας φτάνει ξεκάθαρα η έντονη επιθυμία τους για ελευθερία, συντροφικότητα.
Η μετάφραση της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου αποδίδει το κοινωνικό έργο της Egloff που ισορροπεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία με ανεπαίσθητες πινελιές πικρού χιούμορ και ρομαντισμού.
Ο Σταύρος Στάγκος κινήθηκε όπως ήθελε το κείμενο. Έφερε στην επιφάνεια όλα εκείνα που ήταν καλά κρυμμένα ή έμεναν επίτηδες στο σκοτάδι. Κρατά τον θεατή σε εγρήγορση, σε κατάσταση αναμονής ότι κάτι όχι και τόσο καλό θα συμβεί.
Οι πρωταγωνιστές του τριγώνου μας προσφέρουν πραγματικά αξιόλογες ερμηνείες. Η Υρώ Λούπη (Ντόρα) έχει τόσο εκφραστικό πρόσωπο που βιώνεις μαζί της τον πόνο και τη μοναξιά της. Ο Κώστας Ανταλόπουλος (Κέβιν) καταφέρνει να δείξει επί σκηνής την εσωτερική πάλη που βιώνει μέσα του για την οικογένεια και το πάθος. Ο Συμεών Κωστάκογλου είναι ιδανικός κύκνος. Έχει δουλέψει τη φωνή του και αποδίδει το κρώξιμο, καθώς και την κίνηση του κύκνου πολύ καλά. Σημαντική η βοήθεια της Στέλλας Κρούσκα που έχει την επιμέλεια της κίνησης. Η μουσική της Violet Louise μέσα από επιλεγμένες ατμοσφαιρικές συνθέσεις ενισχύουν τα κρυφά πάθη των πρωταγωνιστών. Η Κατερίνα Χατζοπούλου, η οποία φροντίζει για τα σκηνικά και τα κοστούμια, στήνει από μία άποψη ένα ρεαλιστικό σκηνικό, αλλά αφήνει και τη ψευδαίσθηση να πλανιέται στον αέρα. Αρωγός σε αυτό το παιχνίδι της φαντασίας με την πραγματικότητα, οι φωτισμοί του Γιώργου Αγιαννίτη. Αν ο μαύρος κύκνος κατάφερε να ελευθερώσει τη Ντόρα και τον Κέβιν, αλλά και τον εαυτό του, αυτό θα το δείτε στη σκηνή του θεάτρου. Καλή σας θέαση!
Ταυτότητα παράστασης:
Ο Κύκνος
Συγγραφέας: Elizabeth Egloff
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Σκηνικά / Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μουσική : Violet Louise
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Κίνηση: Στέλλα Κρούσκα
βοηθός σκηνοθέτη : Αιμιλιάνα Σοφιά
Παίζουν: Υρώ Λούπη, Κώστας Ανταλόπουλος, Συμεών Κωστάκογλου
Χώρος: Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
Πρεμιέρα: 10 Νοεμβρίου 2019
Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 18.30
Διάρκεια: 90’
Εισιτήρια: 14 ευρώ ( 10 ευρώ φοιτητικό, ανέργων- 5 ευρώ ατέλειες)
Κρατήσεις: Τηλ. 210 5242211και http://www.aggelonvima.gr/