Ήρα Κατσούδα: «Όταν ψάχνεις τον εαυτό σου, κανένας δεν σου εγγυάται ότι όταν τον βρεις θα είναι και ατομάρα!»

Η γνωστή  μας Stand Up Comedian Ήρα Κατσούδα επανέρχεται επί σκηνής με νέες πικάντικες ιδέες.  Έχει κερδίσει επάξια την θέση της στο καλλιτεχνικό στερέωμα από την πρώτη solo της παραγωγή «Χωρίς Γλουτένη» με τον επαγγελματισμό, την αυθεντικότητα και την ειλικρίνειά της.

Πριν την πρεμιέρα της νέας solo παραγωγή της, απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας έπεισε πως αξίζει να περάσουμε ένα καλοκαιρινό βράδυ με τα ολόδροσα κείμενά της.

«Για γυναίκα, καλή είναι». Πόσες φορές το άκουσες για να αναγκαστείς να το κάνεις παράσταση;

Η αλήθεια είναι ότι και μια φορά να το ακούσεις, κάνει τόσο αρνητική εντύπωση η εν λόγω φράση που σου μένει. Δυστυχώς όμως το έχω ακούσει στο παρελθόν σε διάφορες φάσεις και διαφορετικά πλαίσια π.χ. οδήγηση, γυμναστήρια, «βαριές» δουλειές και φυσικά σε παράσταση. Οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν δυσκολεύτηκα στην σύνδεση!

Όποιος έρθει να σε δει, τι να περιμένει να ακούσει; Ένα ίσως φεμινιστικό μανιφέστο σε μορφή stand up;

Φεμινιστικό μανιφέστο όχι. Stand up σίγουρα ναι! Προφανώς είναι μια παράσταση που την κάνει γυναίκα οπότε φυσικό επακόλουθο να έχει την δική μου οπτική, αλλά σε μια μεγάλη γκάμα θεματικών που δεν μένει μόνο στην ισότητα των φύλων και σε καμία περίπτωση δεν ασχολείται με στερεότυπα τύπου «κακοί» άντρες και οι γυναίκες είναι οι καλύτερες. Βασικά ξέρεις τι; Ελάτε να μάθετε, δεν spoil-αρω άλλο!

Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να κάνει stand up σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο;

Έχει τις δυσκολίες που έχει ένα οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον απέναντι στην γυναίκα. Δεν νομίζω παραπάνω. Ένα πάρα πολύ καλό δεδομένο είναι ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων μας μόνο σεξιστές δεν είναι, ίσα ίσα το αντίθετο! Οι υπόλοιποι είναι απλά μια στενάχωρη εξαίρεση.

Σου έχει τύχει ποτέ να έχεις ένα δύσκολο κοινό ή ένα δύσκολο θεατή; Πώς το χειρίστηκες;

Καλά προφανώς. Αυτό είναι κομμάτι της δουλειάς μας και με τον καιρό και την εμπειρία μαθαίνεις να το χειρίζεσαι και να το γυρνάς υπέρ της παράστασης. Βέβαια έχουν συμβεί και ακραία πράγματα στο παρελθόν, όπως ένας θεοπάλαβος τύπος πριν περίπου 6-7 χρόνια που ανέβηκε στην σκηνή και άρχισε να με κυνηγάει! Εκεί για να είμαι ειλικρινής  πρώτα άρχισα να τρέχω και εγώ (ο τύπος έτρεχε πραγματικά γρήγορα) και μετά σκέφτηκα το καλό της παράστασης…

Είναι εύκολο να βιοποριστεί κάποιος μόνο από το stand up στην Ελλάδα;

Ας ξεκινήσουμε με το ότι γενικά δεν είναι εύκολο να βιοποριστεί κάποιος στην Ελλάδα ανεξαρτήτου τομέα δραστηριότητας! Από εκεί και πέρα θέλει τρέξιμο, θέλει δουλειά, θέλει προσπάθεια αλλά ναι γίνεται.

Από πού αντλείς έμπνευση για τα κείμενά σου;

Από προσωπικά βιώματα, από την καθημερινότητα και την παρατήρηση. Ξέρεις, έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε πράγματα και καταστάσεις de facto σαν φυσιολογικές που αν τις παρατηρήσεις με το πρίσμα της κωμωδίας και τις αποδομήσεις θα δεις ότι μόνο οκ δεν είναι! Τώρα όσον αφορά στα προσωπικά βιώματα είναι αυτό το κλισέ που λένε ότι η ζωή ξεπερνάει την τέχνη. Πολλές φορές συμβαίνουν τόσο ακραίες σουρεάλ  καταστάσεις που λες «Εεε δεν παίζει τώρα, σίγουρα είναι υπερβολή λόγω παράστασης»

Τι θα δει όποιος έρθει στην παράσταση που θα δώσεις στο «Ελληνίς»;

Δεν έχεις διαβάσει το Δελτίο Τύπου; Μην με σκας! Σε σοβαρή βάση, θα δει μια solostandupcomedy παράσταση που δυστυχώς αν τα έλεγα όλα από εδώ δεν θα είχε νόημα να έρθετε!

Ποια άτομα σε έχουν εμπνεύσει από το χώρο;

Η πρώτη παράσταση που είδα ποτέ ήταν  το «Delirious» του Eddie Murphy. Τότε είδα για πρώτη φορά stand up και σκέφτηκα ότι και εγώ ήθελα να το κάνω. Έκτοτε με έχουν επηρεάσει και με επηρεάζουν πολλοί κωμικοί.

Έχεις τελειώσει το Οικονομικό της Νομικής και έχεις ασχοληθεί με το χώρο της διαφήμισης με ιδιαίτερη επιτυχία. Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις και να επιστρέψεις;

Κοίτα, αν μας πάει έτσι με τον κορονοϊό τι θα κάνω νομίζεις; Πλάκα κάνω. Μάλλον. Η αλήθεια είναι πως όχι δεν έχω σκεφτεί να επιστρέψω φουλ στην διαφήμιση. Ακόμα που και που αναλαμβάνω επιλεκτικά projects που μου αρέσουν σε δημιουργικό/καλλιτεχνικό πλαίσιο σε επίπεδο συμβουλευτικής αλλά ως εκεί.

Έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς με την κωμωδία σε ένα πλαίσιο εκτός stand up;

Ναι και το κάνω ανά διαστήματα. Έχω γράψει ένα θεατρικό (κωμωδία) και τώρα ετοιμάζω και κάτι άλλο αλλά δυστυχώς δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμο.

Πως βιώνεις όλη αυτή την κατάσταση με τον κορονοϊό που συμβαίνει γύρω μας;

Προσπαθώ με ψυχραιμία. Γενικά μου αρέσει να παρατηρώ. Άκουγα όλους αυτούς που μέσα στην καραντίνα «Βρήκαν τον εαυτό τους» και μετά που ξαναβγήκαμε είδα μια τρομερή αύξηση των κόπανων. Συμπέρασμα, όταν ψάχνεις τον εαυτό σου, κανένας δεν σου εγγυάται ότι όταν τον βρεις θα είναι και ατομάρα!

Ως ηθοποιός, πως σε έχει επηρεάσει όλο αυτό;

Ως κωμικός με επηρέασε όπως όλους τους καλλιτέχνες. Σε πρώτη ανάγνωση με ανεργία και ανασφάλεια. Βλέπεις, δεν ξέραμε πότε θα ξαναπαίξουμε, πως θα ξαναπαίξουμε και με τι συνθήκες και ψυχολογία κοινού. Τα πράγματα βέβαια όσον αφορά στην ψυχολογία του κοινού είναι καλύτερα από ότι πίστευα, μιας και ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τις παραστάσεις από τότε που ξαναρχίσαμε!

Ποια είναι η γνώμη σου για τη στάση του κράτους μας απέναντι στον πολιτισμό;

Με μεγάλη επιείκεια θα πω ότι η στάση του Κράτους είναι ανελλιπής. Είναι τραγικό εν έτη 2020 ο πολιτισμός να αντιμετωπίζεται σαν φρου φρου και αρώματα. Τα θέατρα σε αυτή την κατάσταση πανδημίας έκλεισαν πρώτα και θα ανοίξουν τελευταία. Και εννοείται ότι όταν είναι όλα κλειστά θα «κλείσει» και ο πολιτισμός, αλλά καλό είναι να τον έχουμε στο μυαλό μας πότε θα ανοίξει πάλι και να μην μένει στα αζήτητα.


INFO: Ενημερωθείτε για την παράσταση «Για γυναίκα, καλή είναι» στο «Ελληνίς» και προμηθευτείτε το εισιτήριο σας ηλεκτρονικά, από ΕΔΩ!

 

More Stories
Τελευταίες παραστάσεις για τον “Χορό της Φωτιάς” του Άρη Μπινιάρη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά