«Στο Παρά 5» : Όταν οι παρέες γράφουν ιστορία!

Έχουν περάσει σχεδόν δεκαέξι χρόνια από τότε που γνωρίσαμε για πρώτη φορά μια από τις πιο διασκεδαστικές παρέες της ελληνικής τηλεόρασης. Μιας παρέας τόσο διαφορετικής αλλά συγχρόνως με τόσα κοινά χαρακτηριστικά. Τους απολαύσαμε δυο χρόνια παρακολουθώντας τις περιπέτειές τους και πάντα με μεγάλη αγωνία μη γνωρίζοντας τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Γενικότερα, η σειρά, μάς «προσέφερε» άπειρες στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι συγκαταλέγεται στις καλύτερες σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης και αυτό είναι κάτι που είναι προφανές από τα μεγάλα νούμερα τηλεθέασης που σημειώνει μέχρι και σήμερα.

Λίγα λόγια για τη σειρά

Οι βασικοί πρωταγωνιστές της σειράς είναι η Ντάλια, η Ζουμπουλία, ο Σπύρος, ο Φώτης και η Αγγέλα.

Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου (Σμαράγδα Καρύδη)

Αρχικά, η Ντάλια είναι κληρονόμος τεράστιας περιουσίας και μια απο τις πιο πλούσιες γυναίκες παγκοσμίως. Είναι μια γυναίκα εκτός πραγματικότητας και παρά το γεγονός ότι έχει τεράστια οικονομική ευμάρεια, εκείνη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τα χρήματά της καθώς τα αναγνωρίζει μόνο βάσει χρώματος και οχι βάσει της αξίας που έχουν. Σε αυτό τη βοηθάει ο οικονομικός της σύμβουλος, ο Αλέξης ο οποίος είναι και κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Η Ντάλια ζει την ζωή σαν να είναι μια μεγάλη πλάκα, είναι εθισμένη στις καθημερινές σειρές και μάλιστα έχει αγοράσει ένα κανάλι του εξωτερικού προκειμένου να γράφει εκείνη το σενάριο της αγαπημένης της νουβέλας, «Τα δάκρυα της Κονσουέλα».

Ζουμπουλία (Ελισσάβετ Κωνσταντινίδη)

Η Ζουμπουλία, είναι μια γυναίκα του χωριού, χήρα και κατάγεται από το Αχλαδοχώρι Σερρών. Ντύνεται παλιομοδίτικα και γενικά δεν φαίνεται να μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα της πόλης. Έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να μεγαλώσει το εγγόνι της, καθώς η κόρη της με τον γαμπρό της πηγαίνουν για δουλειές στην Αμερική. Η Ζουμπουλία μένει στο σπίτι της συμπεθέρας της, Μαριλένας με την οποία εκτός ότι είναι εντελώς αντίθετες, έχουν μια σχέση μίσους και αγάπης. Ερωτεύονται τον ίδιο άνδρα, τον Θωμά (πατέρας του Φώτη) ο οποίος τελικά παντρεύεται τη Μαριλένα.

Σπύρος Δελόγλου (Γιώργος Καπουτζίδης)

Ο Σπύρος είναι ο πιο λογικός της παρέας. Είναι ένα παιδί πολύ ήρεμο και συνεσταλμένο. Οι γονείς του σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα όταν ήταν μόλις έντεκα ετών και από τότε ζει με τη γιαγιά του τη Σόφη στα Πατήσια. Μόνιμος επισκέπτης στο σπίτι τους είναι η Θεοπούλα , κολλητή φίλη της γιαγιάς του , οι οποίες μαζί κάνουν ένα απίστευτο δίδυμο που μόνο ηλικιωμένες γυναίκες δεν θυμίζουν.

Φώτης Βουλινός (Αργύρης Αγγέλου)

Ο Φώτης, είναι δημοσιογράφος στο κανάλι του πατέρα του, τον “Τηλεβόα” , ένα κανάλι το οποίο δεν το ξέρει σχεδόν κανείς, όμως καθημερινά ετοιμάζουν εκπομπές μαζί με την ξαδέρφη του την Φρίντα, με την οποία τσακώνονται συνεχώς. Ο αγαπημένος του ήρωας είναι ο MacGyver και θέλει να του μοιάσει. Τέλος, η μητέρα του και η αδερφή του σκοτώθηκαν κι εκείνες σε αεροπορικό δυστύχημα.

Αγγέλα Ιωακειμίδου (Αγγελική Λάμπρη)

Η Αγγέλα είναι ένας οξύθυμος χαρακτήρας. Έφυγε από τα Γιάννενα όπου κατοικούσε, στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών, καθώς συνελήφθη επειδή οδηγούσε χωρίς δίπλωμα. Στον πρώτο κύκλο ασχολείται με την ηθοποιία , όμως στη συνέχεια την εγκαταλείπει.

Οι πέντε ήρωες βρίσκονται τυχαία όλοι μαζί στο ασανσέρ ενός ξενοδοχείου όπου ο καθένας τους πήγε για διαφορετικούς λόγους. Στο ίδιο ασανσέρ βρίσκεται και ο υπουργός Ευάγγελος Σταυριανίδης για τον οποίο έχει δοθεί εντολή να τον σκοτώσουν. Έτσι και γίνεται. Βάζουν δηλητήριο στο ποτό του περιμένοντας ό,τι θα πεθάνει στο σπίτι του. Όμως, το ασανσέρ, έπαθε βλάβη και σταμάτησε. Ο Σταυριανίδης άρχισε να μην νιώθει καλά και αναφέρει στους πέντε ένα έγκλημα που είχε διαπραχθεί στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα μιας εικοσιτετράχρονης κοπέλας της Ελευθερίας Ασλάνογλου από μια συμμορία. Στη δίκη ήταν συνήγορος πολιτικής αγωγής και είχε ένα αρχείο με έγγραφα που αποδεικνυόταν η ενοχή των δολοφόνων της κοπέλας. Ο Άρης Παυρινός, ο οποίος ήταν ένας από τους πέντε δολοφόνους είναι ένας αδίστακτος άνθρωπος της εξουσίας και μετέπειτα Πρωθυπουργός. Δίνει εντολή σ’ ένα πληρωμένο δολοφόνο, τον Ανδρέα Καλογήρου ή αλλιώς τον “τύπο με τα μαύρα” να εξοντώσει τον Σταυριανίδη κάτι το οποίο πετυχαίνει μαζί με τον βοηθό του, Νίκο.

Η πεντάδα ξεκινά τη δράση της και παρά το γεγονός ότι είναι εντελώς αντίθετοι, κάποιο δυνατό χαρακτηριστικό του ενός που χωλαίνει στον άλλον, βοηθάει πολύ στο να πετύχουν τον σκοπό τους. Στην προσπάθειά τους έχουν πολλούς συμμάχους. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τις οικογένειές τους και κυρίως το μπαμπά του Φώτη, Θωμά καθώς και τις υπέροχες γιαγιάδες που γνωρίζουν την κατάσταση. Ο “τύπος με τα μαύρα” είναι ο άνθρωπος που τους κάνει τη ζωή δύσκολη με μοναδικό του σκοπό να τους σκοτώσει. Πολλές φορές σε όλες τους τις περιπέτειες εκείνος και ο βοηθός του ο Νίκος τελικά τους έχουν στήσει ενέδρα όμως κυριολεκτικά στο παρά πέντε καταφέρνουν και ξεγλιστρούν.

Κομβικό ρόλο στη σωτηρία τους, παίζει η Αμαλία η οποία λειτουργεί ως απο μηχανής θεός. Η Αμαλία συστήνεται ως εγγονή της διαχειρίστριας στην πολυκατοικία που μένει ο Σπύρος. Ο ρόλος της είναι κωμικός, μιλάει με Λι και Νι και προκαλεί διασκέδαση στο κοινό με τις ατάκες της. Η Αμαλία είναι ένας πολύ αινιγματικός χαρακτήρας γενικότερα.

Με τσακωμούς, χαρές , λύπες αλλά και πολλή τόλμη οι χαρακτήρες ποτέ δεν εγκατέλειψαν ούτε ο ένας τον άλλον αλλά ούτε και την προσπάθειά τους καθώς έψαξαν και βρήκαν όλους όσοι είχαν συμπλοκή στη δολοφονία της Ελευθερίας Ασλάνογλου με κάθε κόστος.

Όπως προαναφέρθηκε η μητέρα του Φώτη, ο άνδρας της Ζουμπουλίας και οι γονείς του Σπύρου δεν ζουν. Έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα το 1991, στο οποίο μάλιστα όπως ανακαλύπτουν, βρίσκονταν, ο πατέρας της Αγγέλας και ο σοφέρ της Ντάλιας που είχαν σχέση. Μάλιστα εκτός από δικός της σοφέρ, ήταν και ο πατέρας του Αλέξη. Ο Αλέξης, ο οικονομικός σύμβουλος της Ντάλιας, μαθαίνει πως για τον θάνατό τους ευθυνόταν ο πατέρας της Ντάλιας. Μόλις οι υπόλοιποι τέσσερις ακούν αυτά τα νέα την απομακρύνουν από την παρέα τους κάτι το οποίο δεν κρατάει για πολύ και ξαναγίνονται πάλι όλοι μαζί μία παρέα.

Στο τέλος, οι δολοφόνοι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται, ο Άρης Παυρινός αυτοκτονεί και οι δυο κακοί βοηθοί του μπαίνουν στη φυλακή.

Το τέλος θα χαρακτηριζόταν γλυκόπικρο καθώς η αγαπητή σε όλους γιαγιά του Σπύρου, Σόφη πεθαίνει έπειτα από μάχη με τον καρκίνο την οποία δεν είχε ομολογήσει σε κανέναν. Η φίλη της η Θεοπούλα δεν αντέχει τον θάνατο της κολλητής της φίλης και πεθαίνει κι εκείνη.  Η Ντάλια, αποκτά δυο παιδιά με τον Αλέξη και η Αγγέλα δουλεύει σε εταιρία της Ντάλιας.

Τέλος, Σπύρος συναντά στο νεκροταφείο την Αμαλία η οποία τώρα του μιλάει με σοβαρότητα και χωρίς την προφορά της. Έπειτα, τού δείχνει τον τάφο της. Η Αμαλία ήταν τελικά το πνεύμα της αεροσυνοδού που βρισκόταν στο αεροπλάνο που σκοτώθηκαν οι συγγενείς της πεντάδας και εμφανίστηκε σαν άγγελος προκειμένου να τους βοηθήσει. Η παρέα, έμεινε μαζί δεμένη μέχρι το τέλος και δεν τους χώριζε πια τίποτα.

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Σμαράγδα Καρύδη [Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου]

Ελισάβετ Κωνσταντινίδου [Ζουμπουλία Αμπατζίδου]

Γιώργος Καπουτζίδης [Σπύρος Δελόγλου]

Αργύρης Αγγέλου [Φώτης Βουλινός]

Αγγελική Λάμπρη [Αγγελική Ιωακειμίδου]

Ζέτα Μακρυπούλια [Αμαλία Αντωνοπούλου]

Παύλος Ορκόπουλος [Θωμάς Βουλινός]

Ελένη Κρίτα [Μαριλένα Δορκοφίκη]

Ειρήνη Κουμαριανού [Σοφία Μπαξεβάνη]

Έφη Παπαθεοδώρου [Θεοπούλα Τζίνη]

Μιχάλης Μαρίνος [Αλέξης Στεργίου]

Μελίνα Κυριακοπούλου [Φρίντα Παπαπαρασκευά]

Δημήτρης Πετρόπουλος [Άρης Παυρινός]

Ανδρέας Καλογήρου [Γεράσιμος Μιχελής]

Πατρίκιος Κωστής [Νίκος Καλαθάς]

Άλκης Παναγιωτίδης [Ευάγγελος Σταυριανίδης]

 

 

TRIVIA

 

  • Η σειρά έκανε πρεμιέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 και ολοκληρώθηκε 18 Ιουνίου 2007
  • Σεναριογράφος της σειράς είναι ο Γιώργος Καπουτζίδης και σκηνοθέτης ο Αντώνης Αγγελόπουλος
  • Ο ρόλος της Ντάλιας αρχικά προοριζόταν για την Κάτια Δανδουλάκη, όμως λόγω υποχρεώσεων για τη «Βέρα στο Δεξί» τελικά δεν κατάφερε να αναλάβει τον ρόλο
  • Εσκεμμένα οι καλοί δεν κρατούσαν ποτέ όπλο, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Γιώργος Καπουτζίδης. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: “«Είδαμε πάρα πολλές δολοφονίες. Δεν υπάρχει σκηνή επεισοδίου όπου θα δούμε έναν ”καλό” να κρατάει όπλο. Αυτό ήταν αρχή μου από το ξεκίνημα. Δεν είδαμε ποτέ κάποιον από τους ”καλούς” με όπλο. Τα δικά μας όπλα ήταν κάτι σακούλες με ψώνια, κάτι τέτοια… Μία σκηνή υπάρχει μόνο, που κάνουμε τους Άγγελους του Τσάρλι, αλλά ήταν ονειρική. Κι εκεί ακόμα προβληματιζόμουν. Δεν ήθελα με τίποτα τα παιδιά να δουν τους ήρωες αυτούς να είναι οπλισμένοι»
  • Ο αρχικός τίτλος δεν ήταν “Στο παρά πέντε” αλλά, οι αρχικοί τίτλοι που είχαν προταθεί ήταν: «Και τώρα τρέξτε», «Που μπλέξαμε» και «Τα μάτια σας δεκατέσσερα».
  • Στο τέλος, η Ντάλια δεν θα έμενε με τον Αλέξη καθώς είχε διαφορετικό σενάριο στο μυαλό του ο Γιώργος Καπουτζίδης, όμως ύστερα από απαίτηση του κοινού, τελικά το σενάριο άλλαξε και το ζευγάρι έμεινε μαζί.
  • Το ρόλο του πνεύματος, δηλαδή τον ρόλο της Ζέτας Μακρυπούλια, θα ενσάρκωναν οι τρεις πρωταγωνίστριες των Σαββατογεννημένων, όμως η Ελένη Ράντου συμβούλευσε τον Γιώργο Καπουτζίδη να αναθέσει τον ρόλο σε άλλη πρωταγωνίστρια
  • Η Έφη Παπαθεόδωρου δεν θα συμμετείχε στο καστ της σειράς λόγω κούρασης όμως ευτυχώς την έπεισε η φίλης της, Ειρήνη Κουμαριανού.
  • Η Σμαράγδα Καρύδη, χρειαζόταν δυο ώρες πριν από κάθε γύρισμα προκειμένου να της φτιάξουν τα φανταχτερά μαλλιά της.
  • Τις σεζόν 2005-2006 και 2006-2007, η σειρά σε νούμερα τηλεθέασης, σημείωσε 60% τηλεθέαση και ξεπέρασε ακόμα και την πρόσφατη επυτυχία του Καφέ της Χαράς
Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.