«Identity in Between» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη: Ένα project γύρω από την πολυπρισματικότητα του είναι

Πέντε Ελληνίδες καλλιτέχνιδες δημιουργούν νέα έργα περφόρμανς διερευνώντας τους πολλαπλούς όρους με βάση τους οποίους διαμορφώνονται οι ταυτότητες.

Ο όρος «ταυτότητα» χρησιμοποιείται αυτονόητα σήμερα προκειμένου να περιγράψει χαρακτηριστικά, επιλογές και δραστηριότητες, οι οποίες μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, άλλοτε ενώνοντας κι άλλοτε διαχωρίζοντάς τον από τους άλλους. Ταυτόχρονα, σήμερα περισσότερο από ποτέ, ζούμε στην εποχή των ταυτοτήτων, με την αποδοχή του ότι δεν υπάρχει ένας μοναδικός εαυτός και ότι η ταυτότητα δεν αφορά κάτι ενικό, αδιαπέραστο και σταθερό, αλλά κάτι πολύσημο, πολυφωνικό και ρέον, να διανοίγει ένα ευρύ πεδίο συζητήσεων, αναθεωρήσεων και καινούργιων αφηγήσεων.

Επιχειρώντας να διερευνήσει τους πολλαπλούς όρους (κοινωνικούς, πολιτισμικούς, ψυχολογικούς) με βάση τους οποίους διαμορφώνονται οι ταυτότητες, το project-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα» οργανώνεται από τη RUNONART και παρουσιάζεται στο MOMusΜουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη σε μορφή εγκατάστασης, από τις 24 Ιουνίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, προσκαλώντας πέντε Ελληνίδες καλλιτέχνιδες να δημιουργήσουν νέα έργα περφόρμανς και να μοιραστούν την καλλιτεχνική έκφραση και τις ιδέες τους σχετικά με την ιδέα της πολυπρισματικότητας του είναι.

Ελίζα Σόρογκα, Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα, 2020

Στα έργα αυτά, η Τζένη Αργυρίου διαπραγματεύεται τη σχέση με την τεχνολογία και την ανθρώπινη υπόσταση στον ψηφιακό κόσμο, η Μαριάννα Καβαλλιεράτου δοκιμάζει τα παπούτσια των άλλων σε πληθυντικές διαδρομές της καθημερινότητας, η Βιργινία Μαστρογιαννάκη αγγίζει το θέμα της διαφορετικής εικόνας ανά ηλικία και επιχειρεί την επιστροφή στη νεότητα, η Μαρία Σιδέρη διερευνά τα όρια ευεργετικότητας και τοξικότητας, με γνώμονα τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης και η Ελίζα Σόρογκα ενδύεται πολλαπλές επαγγελματικές ταυτότητες σε συνεντεύξεις εργασίας.

Οι περφόρμανς πραγματοποιήθηκαν και κινηματογραφήθηκαν από την ομάδα της RUNONART στο Πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού τον Οκτώβριο του 2020, και πλαισιώθηκαν από συνεντεύξεις των καλλιτέχνιδων.

Μαρία Σιδέρη, Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα, 2020
Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα, 2020

Η RUNONART είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει ως σκοπό να υποστηρίζει την παραγωγή του σύγχρονου ελληνοκυπριακού καλλιτεχνικού έργου, να προάγει τις διεπιστημονικές και διασυνοριακές συνεργασίες και να προωθεί με καινοτόμους τρόπους το ελληνοκυπριακό καλλιτεχνικό έργο σε νέα ακροατήρια παγκοσμίως, προσκαλώντας τους καλλιτέχνες και θεατές να συμμετέχουν ενεργά στη συνδιαμόρφωση ενός διαφορετικού δημιουργικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Τζένη Αργυρίου, Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα, 2020

Ξεναγήσεις

Την Κυριακή 27 Ιουνίου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τους επιμελητές του Μουσείου, στις περιοδικές εκθέσεις που MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής και επικοινωνία στο τηλέφωνο 2310 240002 και το reception.contemporary@momus.gr, με στόχο να τηρηθεί ο αριθμός max 8-10 ατόμων. Στον χώρο τηρούνται όλες οι συνθήκες  ασφάλειας της δημόσιας υγείας. H χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Το πρότζεκτ «Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα» πραγματοποιείται από τη RUNONART ΑΜΚΕ, σε συνδιοργάνωση με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

* Cover photo: Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα, 2020

 

Συντελεστές:

Παραγωγή – Οργάνωση: RUNONART
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Έφη Σπύρου
Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες: Τζένη Αργυρίου, Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Μαρία Σιδέρη, Ελίζα Σόρογκα
Κείμενα – Συνεντεύξεις: Χάρις Κανελλοπούλου, Παρασκευή Τεκτονίδου
Συντονισμός έκθεσης MOMus: Αρετή Λεοπούλου

Δημιουργική Ομάδα:
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Έφη Σπύρου
Boηθός σκηνοθέτη: Σωκράτης Μορφονιός
Κινηματογράφηση: Παύλος Μαυρικίδης
Κάμερα: Τζω Καπράλου, Κώστας Γούλας
Φωτογραφία: Έμμα Λουίζ Χαραλάμπους
Ήχος: Ιάσων Θεοφάνου
Drone: Aντρέας Παπανικόλας
Διεύθυνση παραγωγής: Χάρης Μιχαλογιαννάκης
Επιμέλεια αντικειμένων: Μιλένα Παναγιώτοβα
Μake-up: Amanda
Make-up & Hair: Beehive artists | Άννα Μπακατσάκη
Επεξεργασία – Μοντάζ: Γιώργος Αλεφάντης
Coloring: Μάριος Στυλιανού
Mουσική σύνθεση και σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Τσούκας
Υπότιτλοι | Αudiovisual translation: Μυρτώ Κορομάντζου
Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Μάντζαρης
Αrt-intervention στη Tζένη Αργυρίου: Βασίλης Γεροδήμος
Make up στη Μαρία Σιδέρη: Βασιλική Κήτα
Props master στη Mαρία Σιδέρη: Σωκράτης Παπαδόπουλος
Costume design στη Μαρία Σιδέρη: Χριστίνα Λαρδίκου
Συνεντεύξεις στην Ελίζα Σόρογκα: Ρόζα Αλχανάτη

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιουνίου 26 Σεπτεμβρίου 2021

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη: 12:00-20:00

Τιμή εισιτηρίου: Είσοδος 4 ευρώ

Τοποθεσία: MOMus – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

ΔΕΘ – Εγνατίας 154, Θεσσαλονίκη, 231 0240002, www.mmca.org.gr

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.