Στην 60η θέση ανάμεσα στις 75 καλύτερες πόλεις του κόσμου για νέους επιχειρηματίες η Αθήνα.
Το προφίλ μιας πόλης φιλικής προς το επιχειρείν και μάλιστα προς τη νεοφυή επιχειρηματικότητα χτίζει σταδιακά, αλλά σταθερά η Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα έχει αρχίσει να κατακτά την ψήφο εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών, που αναζητούν μια ασφαλή έδρα για τις νέες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Η Αθήνα καταφέρνει για το 2021 να συμπεριληφθεί στις λίστα με τις καλύτερες πόλεις του κόσμου για νέους επιχειρηματίες. Για την ακρίβεια, κατατάσσεται στην 60η θέση ανάμεσα στις 75 μητροπόλεις του πλανήτη, που προτιμούν οι ιδρυτές επιχειρήσεων για να εγκαταστήσουν την εταιρεία τους.
Αυτό αποκαλύπτει ο δείκτης “Top Cities For Entrepreneurial Success” της εταιρείας Oberlo, ο οποίος αξιολογεί τις πόλεις ως προς τη δυνατότητά τους να δημιουργούν υποστηρικτικό πλαίσιο λειτουργίας στις νέες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Αθήνα κατακτά την 60η θέση στον δείκτη “Top Cities For Entrepreneurial Success”, ανταγωνιζόμενη περισσότερες από 200 παγκόσμιες μητροπόλεις, που συμμετείχαν στην ίδια αξιολόγηση.
Η βαθμολογία, που συγκεντρώνει η χώρα μας στην εν λόγω αξιολόγηση, είναι 58 βαθμοί στην κλίμακα του 100. Την απόλυτη βαθμολογία, 100, πετυχαίνει μία πόλη, η οποία αναδεικνύεται ως η πιο φιλική πόλη για τους νέους επιχειρηματίες, παγκοσμίως, για το 2021 και είναι το Λονδίνο.
Στη δεύτερη θέση της διεθνούς κατάταξης των πιο ελκυστικών πόλεων για ιδρυτές εταιρειών βρίσκεται για το 2021 η Νέα Υόρκη, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί το Σαν Φρανσίσκο, με το Σίδνεϋ και τη Μελβούρνη να έπονται. Υψηλά στις προτιμήσεις των νέων επιχειρηματιών βρίσκεται και το Λος Άντζελες στην έκτη θέση, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Βοστώνη, το Βερολίνο και το Σικάγο.
Τι ψάχνουν οι startuppers
Οι άξονες πάνω στους οποίους αξιολογείται κάθε πόλη – και η Αθήνα – θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επιχειρηματική επιτυχία. Συγκεκριμένα, σε κάθε πόλη εξετάζεται το κατά πόσο υπάρχει ένα υγιές τεχνολογικό και ψηφιακό οικοσύστημα, αξιολογείται η διαθεσιμότητα ή μη ανθρώπινου ταλέντου, ο αριθμός των startupps, που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Επίσης, εξετάζονται τεχνικές δυνατότητας ίδρυσης μιας εταιρείας, όπως οι ημέρες και οι διαδικασίες, που απαιτούνται για να συσταθεί μια νέα εταιρεία. Επίσης, αξιολογούνται στοιχεία, όπως οι χρηματοοικονομικές πρωτοβουλίες στήριξης των startups, η κυβερνητική στρατηγική ενίσχυσης των εταιρειών στη διάρκεια της πανδημίας, η τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, η πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, το κόστος των ταχυδρομικών τελών, η φορολογία των νεοφυών εταιρειών.
Ο δείκτης “Top Cities For Entrepreneurial Success” αναδεικνύει τις πόλεις, που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να παρέχουν ό,τι χρειάζεται ένας επιχειρηματίας, ώστε να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια εταιρεία από την αρχή: από την πρώτη χρηματοδότηση μέχρι τις υλικοτεχνικές λεπτομέρειες της λειτουργίας της.
Πηγή: sepe.gr