Ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο ο κύκλος παραστάσεων της «Αντιγόνης» σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη μετά από τέσσερα χρόνια.

Η «Αντιγόνη» ξεκίνησε το δύσκολο καλοκαίρι του 2015, συνεχίστηκε το καλοκαίρι του 2016. Στη συνέχεια επαναλήφθηκε σε νέα επεξεργασία και νέα διανομή, το καλοκαίρι του 2020.

Στο διάστημα των τεσσάρων ετών, έδωσε 125 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και την παρακολούθησαν περισσότεροι  από 70.000 θεατές. Απέσπασε τα καλύτερα σχόλια από θεατές και κριτικούς.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων που ακολουθούν είναι:

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου: Βεάκειο Θέατρο, Πειραιάς – ώρα 21:00

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου: Ρωμαϊκό Ωδείο, Πάτρα – ώρα 21:00

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου: Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, Βόλος – ώρα 21:00

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου: Δημοτικό Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα – ώρα 21:00

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου: Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου – ώρα 21:00

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου: Θέατρο Νταμάρι «Αλίκη Βουγιουκλάκη», Βριλήσσια – ώρα 20:30

«Σ’ αυτό το νέο και αναθεωρημένο ταξίδι της «Αντιγόνης», έχουμε την τύχη να συνυπάρχουμε με ένα κορυφαίο Έλληνα ηθοποιό, το Θανάση Παπαγεωργίου», αναφέρει στο σημείωμά του για την παράσταση ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, στο ρόλο του Κρέοντα, και μια σειρά σημαντικών ηθοποιών, εκπροσώπων της νεότερης γενιάς, με τη Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, στο ρόλο της Αντιγόνης, τη Ντόρα Μακρυγιάννη (Ισμήνη), το Μάνο Καρατζογιάννη (Φύλακας, Άγγελος), το Δημήτρη Σαμόλη (Αίμων), το Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη (Τειρεσίας), αναμετρώνται με το αιώνιο κείμενο του Σοφοκλή.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης με τη συνεργασία του Μάνου Καρατζογιάννη.

Το έργο

Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δύο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δύο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η υπόθεση

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέων έχει αναλάβει τώρα την εξουσία, ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα. Διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης ως προδότης της πατρίδας του. Ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του. Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης. Αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, δίκαιου και νόμιμου, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται. Καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στο δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Θέμης Μουμουλίδης

Συνεργάτης σκηνοθέτης: Μάνος Καρατζογιάννης

Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Κινησιολογική επεξεργασία: Χριστίνα Χειλά Φαμέλη

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβε

Φωτογραφίες παράστασης στο Θέατρο Βράχων: Γιάννης Κανελλόπουλος

Δ/νση παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης, Χριστίνα Μπάλλα

Artwork: Πέτρος Παράσχης

Παραγωγή: Ars Aeterna, 5η Εποχή Τέχνης

 

Ερμηνεύουν:

Θανάσης Παπαγεωργίου

Χριστίνα Χειλά Φαμέλη

Ντόρα Μακρυγιάννη

Δημήτρης Σαμόλης

Μάνος Καρατζογιάννης

Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης

 

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Ώρα έναρξης: 21:00