Η ΕΡΤ2 γιορτάζει τις γυναίκες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022,  η ΕΡΤ2 μεταδίδει ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ με γυναίκες στην… πρώτη γραμμή.

Γυναίκες στον αγώνα για την προστασία των ζώων, γυναίκες που έδωσαν την προσωπική μάχη τους ενάντια στις κοινωνικές συμβάσεις, στους εργοδότες, και στην καταπίεση, μέσα και έξω από την οικογένεια. Γυναίκες που αγωνίστηκαν για ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση. Γυναίκες που διακρίθηκαν στον εργασιακό στίβο παρά τις αντιξοότητες που συνάντησαν. Γυναίκες που φωτίζουν το δρόμο και για τις υπόλοιπες.

 «Μπριζίτ Μπαρντό – Ο όρκος στα ζώα»
(Bardot, rebel with a cause)
Α΄ τηλεοπτική μετάδοση
Ώρα μετάδοσης: 08:30

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2019
Το 1973, στο απόγειο της δόξας της, η Μπριζίτ Μπαρντό εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σε έναν αγώνα: την προστασία των ζώων. Ένα ντοκιμαντέρ που  ανατρέχει στην καριέρα της διάσημης ηθοποιού η οποία έφερε επανάσταση στην εικόνα της γυναίκας  και μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα της μέσα από αποκλειστικές συνεντεύξεις.

 

«Οι μάχες της Κοκό Σανέλ»
(Les guerres de Coco Chanel / The wars of Coco Chanel)

Α΄τηλεοπτική μετάδοση

Ώρα μετάδοσης: 09:30

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2018
Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το πορτρέτο μίας από τις πιο εμβληματικές μορφές του 20ού αιώνα: της Κοκό Σανέλ.
Χρειάστηκε να δώσει πολλές μάχες για να γίνει, από μικρή ορφανή υπηρέτρια, η διάσημη σχεδιάστρια μόδας που τιμούν παγκοσμίως. Μάχη ενάντια στην κοινωνική τάξη, ενάντια στις συμβάσεις, ενάντια στους άνδρες, ενάντια στους τραπεζίτες, αλλά και ενάντια στους συγχρόνους της. Μάχη ενάντια σε ολόκληρο τον κόσμο. Δανείστηκε από τους άνδρες χρήματα, αλλά και το στυλ τους και αγωνίστηκε σκληρά για να δημιουργήσει κάτι που θα ήταν μόνο δικό της, τον Οίκο Chanel, αλλά και για να μείνει στην Ιστορία.

«Φάκελος: Διατροφή με τη Νίκι Μάλερ»
(The Food Files)

Ώρα μετάδοσης: 10:30

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΗΠΑ (National Geographic) 2012-2015
Η λάτρις του φαγητού και γκουρού της υγείας Νίκι Μάλερ διερευνά τα πραγματικά οφέλη για την υγεία, αλλά και τους κινδύνους από τις αγαπημένες μας τροφές, αναζητώντας τις ρίζες κάθε τροφίμου και διαλύοντας πολλούς μύθους γύρω από τη διατροφή.

«Κυψέλη»

Ώρα μετάδοσης: 13:00

Η δίωρη καθημερινή εκπομπή της ΕΡΤ2 με τις Δάφνη ΚαραβοκύρηΤζένη Μελιτά και Ξένια Ντάνια θα είναι προσαρμοσμένη στο πνεύμα της ημέρας.

 

 «Διασχίζοντας τους αιθέρες»
(From one sky to another /  Dorine, d’un ciel à l’autre)

Ώρα μετάδοσης: 16:00

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2018
Η πρώτη στον κόσμο γυναίκα πιλότος με αναπηρία, η Dorine Bourneton, πετά σε περιοχές όπου το αεροπλάνο είναι συνώνυμο με διαδρομές πέρα της πεπατημένης.

 

 «Η Μαρία Κάλλας εξομολογείται»
(Maria by Callas)

Ώρα μετάδοσης: 17:00

Βιογραφικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2017
Μια παντοδύναμη γυναίκα, με πειθαρχία στην καριέρα της, πάθος στη ζωή της και μια καλά κρυμμένη ευάλωτη πλευρά. Σαράντα χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό της, η Μαρία Κάλλας μιλάει για τον εαυτό της μέσα από συνεντεύξεις της και αποκαλύπτεται μέσα από σπάνιες επιστολές που είχε στείλει στην οικογένεια, στους φίλους της, στον πρώτο της σύζυγο και στον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Τομ Βολφ, αξιοποιεί επιστολές της Κάλλας, με τη φωνή μιας ηθοποιού που όχι μόνο την έχει υποδυθεί, αλλά έχει και το σθένος να την ενσαρκώσει, τη Φανί Αρντάν.

 
 «Μια μέρα για όλο τον κόσμο  – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Ώρα μετάδοσης: 19:00

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2021
Το ντοκιμαντέρ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που σκηνοθετεί η Μαριάννα Οικονόμου, έρχεται να αναδείξει τους υγιείς κοινωνικούς αγώνες γυναικών, που διεκδικούν την ισοτιμία, τη χειραφέτηση, τον σεβασμό. Που έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Ενταγμένες σε ένα ανδροκρατούμενο, άκρως σεξιστικό πλαίσιο, αποφασίζουν να χαράξουν μία διαδρομή ζωής, μέσα από την οποία όχι μόνο θα εξελιχθούν οι ίδιες και θα σταθούν στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις αλλά θα καταστούν παράδειγμα και για όλες τις υπόλοιπες. Γυναίκες που φωτίζουν τον δρόμο και για τις υπόλοιπες. Που τους δείχνουν όχι μόνο πως τελικά υπάρχει τρόπος. Αλλά και πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

 

«Τα όνειρα που γίνανε ζωή»
Επεισόδιο: «Η γυναίκα πλάι μας»

Ώρα μετάδοσης: 20:00

Σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής 2003
Οι μακροχρόνιες προσπάθειες των γυναικών για ισότιμη κοινωνική και οικονομική μεταχείριση, συνάντησαν την αντίσταση του κράτους, των εργοδοτών, αλλά και των ανδρών συναδέλφων τους. Η καταπίεση της γυναίκας οδήγησε σε εξεγέρσεις εργατριών και στο δυναμικό φεμινιστικό κίνημα. Η σταδιακή ικανοποίηση βασικών αιτημάτων των εργαζομένων γυναικών έχει οδηγήσει στην κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας με μεγάλα οφέλη για την κοινωνία.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Διονύσης Γρηγοράτος

«Μονόγραμμα»
Κική Δημουλά (1931-2020)

Ώρα μετάδοσης: 20:30

Η Κική Δημουλά είναι από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Συγκινεί και απογειώνει με το ποιητικό της έργο, βασισμένο στην προσωπική της αισθητική για τη γλώσσα και την αντίληψή της για τη ζωή και τα πράγματα.

Η ποιητική διαδρομή της Κικής Δημουλά είναι πολυσήμαντη κι ασφαλώς μοναδική. Έχει τιμηθεί με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το Αριστείο Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (Prix Européen de Littérature), καθώς και με το μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Το 2002 εξελέγη Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Λογοτεχνίας / Ποίησης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχει ξεχωριστή θέση και το έργο της γίνεται κτήμα όλων των λαών με τις μεταφράσεις στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, πολωνικά, βουλγαρικά, γερμανικά και σουηδικά.

Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη

«Με τα μάτια της Τερέζας
(La otra Mirada)

Ώρα μετάδοσης: 21:00

Δραματική σειρά εποχής, παραγωγής Ισπανίας 2018
Γενική υπόθεση: Η σειρά αποτελεί φόρο τιμής στον θεσμό της εκπαίδευσης μέσα από τα μάτια γυναικών. Μας μεταφέρει στο κλίμα μιας άλλης εποχής, όπου ώριμες και αποφασιστικές γυναίκες βρίσκονται δίπλα σε κοπέλες γεμάτες αυταπάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και προκλήσεις πολύ σύγχρονες.

«Η αρχή της ισότητας»
(On the Basis of Sex)

Ώρα μετάδοσης: 22:15

Βιογραφικό κοινωνικό δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2018.

Σκηνοθεσία: Μίμι Λέντερ.

Πρωταγωνιστούν: Φελίσιτι Τζόουνς, Κάθι Μπέιτς, Άρμι Χάμερ, Τζάστιν Θερού, Σαμ Γουότερστοουν, Τζακ Ρέινορ.

Διάρκεια: 120΄
Πρόκειται για την πραγματική ιστορία της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μιας αγωνίστριας δικηγόρου και νέας μητέρας που αντιμετώπισε πολλές αντιξοότητες, αλλά και μια σειρά από εμπόδια στον αγώνα της για ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Από τα φοιτητικά της χρόνια στη νομική σχολή του Harvard μέχρι την περίφημη ρατσιστική υπόθεση – ορόσημο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ , υπερασπίστηκε τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τον εργασιακό στίβο.

Στο ρόλο της Ρουθ η αγγλίδα ηθοποιός Φελίσιτι Τζόουνς.

Σε περίοπτη θέση στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας  Σακελλαροπούλου βρίσκεται μια κούπα, που έχει τη φωτογραφία της Γκίνσμπεργκ.

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.