Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Chóres ταξιδεύουν με τα «Περάσματα» στην Πάρο και στη Νάξο

Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την παράδοση, τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και τον αυτοσχεδιασμό σε αξεδιάλυτο σύνολο, με βασικό όχημα την ανθρώπινη φωνή.

Μετά τις δύο sold out συναυλίες στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Σαβίνα Γιαννάτου και οι CHÓRES συνεχίζουν το απροσδόκητο μουσικό ταξίδι τους και παρουσιάζουν τα «Περάσματα» στις 25 Ιουλίου στο Θέατρο Αρχίλοχος στην Πάρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στο Πάρκο 2022, και στις 26 Ιουλίου στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου 2022.

Το πρόγραμμα «Περάσματα», σε επιμέλεια του Κορνήλιου Σελαμσή, συνδυάζει την παράδοση, τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και τον αυτοσχεδιασμό σε αξεδιάλυτο σύνολο, με βασικό όχημα την ανθρώπινη φωνή.

Τα «Περάσματα» αποτελούν ένα ανθολόγιο έργων που γράφτηκαν ειδικά για τις συναυλίες αυτές από τέσσερις διαφορετικούς συνθέτες, τους Γρηγόρη Ελευθερίου, Γιάννη Μαραμαθά, Φίλιππο Σακαγιάν και Γκάρυ Σάλομον, χρησιμοποιώντας όμως ως βάση για το καθένα ένα τραγούδι που προϋπήρχε.

Διατρέχοντας τους μουσικούς τόπους και την ιστορία της Μεσογείου, αυτά τα αρχικά τραγούδια, άλλοτε παραδοσιακά, άλλοτε γραμμένα από επώνυμους συνθέτες, γίνονται, στα χέρια μιας νεότερης γενιάς συνθετών που ζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υλικό για έρευνα και δημιουργία καινούριων μουσικών εμπειριών και απροσδόκητων εκπλήξεων.

Έτσι, μεταξύ άλλων, η κορσικανική πολυφωνία, ο μουσικός πολιτισμός των Ισπανοεβραίων προσφύγων Σεφαρντίμ, η τραγουδοποιία της Λένας Πλάτωνος, η παράδοση της Σμύρνης των αρχών του 20ού αιώνα και η αρχαιότερη πλήρως σωζόμενη μουσική σύνθεση, ο αρχετυπικός Επιτάφιος του Σεικίλου, διασταυρώνονται με υλικά και μέσα που οι συνθέτες του σήμερα οραματίζονται και εφευρίσκουν.

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από δύο ιστορικές χορωδιακές μεταγραφές παραδοσιακών ελληνικών τραγουδιών από τους συνθέτες Άλκη Μπαλτά και Χρήστο Σαμαρά.

Αυτός ο αναπάντεχος συνδυασμός υλικών παράγει έναν πρωτότυπο ηχητικό κόσμο στο μεταίχμιο της νεωτερικότητας και της παράδοσης

Συντελεστές:

Σαβίνα Γιαννάτου

Γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES

Μαρία Δελαπόρτα, Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Ειρήνη Ζούτσου, Ναταλία Κατσιμάνη, Σοφία Κατσιούρη, Νάνσυ Κλαμπάτσα, Αλκμήνη Μπασακάρου, Ινώ Πικιώνη, Ναταλία Ρουτσολιά, Μαρίνα Σκούρα

Νάνσυ Κλαμπάτσα: Αρχαία λύρα
Μαρία Δελαπόρτα: Κανονάκι
Ειρήνη Ζούτσου: Σαντούρι
Σοφία Κατσιούρη: Βιολοντσέλο

Επιμέλεια: Κορνήλιος Σελαμσής
Καλλιτεχνική διεύθυνση φωνητικού συνόλου CHÓRES: Μαρίνα Σάττι
Μουσική διεύθυνση και διδασκαλία φωνητικού συνόλου CHÓRES: Σιμέλα Εμμανουηλίδου
Οργάνωση παραγωγής φωνητικού συνόλου CHÓRES: Νάντια Σαμαρά

Εισιτήρια:

Για τη συναυλία στην Πάρο:

Τιμή: 15€

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

Για τη συναυλία στη Νάξο η είσοδος είναι ελεύθερη

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.