Νέες κυκλοφορίες βιβλίων

«Γυναίκες στο ντιβάνι» της Βούλας Αργυροπούλου από τις εκδόσεις Κάκτος (Περισσότερα ΕΔΩ)

Το βιβλίο πραγματεύεται ιστορίες γυναικών που μια φορά κι έναν καιρό έτυχε να βρεθούν στο ντιβάνι της ψυχολόγου. Εκεί άνοιξαν την καρδιά τους και εξομολογήθηκαν μυστικά, καημούς και πίκρες:• γιατί ο άντρας ήταν παιδεραστής, ο γιος βιαστής, η κόρη θύμα του πατέρα της, ο γιος ομοφυλόφιλος, το παιδί ανάπηρο, η μάνα καταπιεστική, ο πατέρας μπεκρής και απών·• γιατί η αγάπη ήρθε από εκεί που δεν την περίμεναν, από τον πεθερό, τον προγονό, τον πατριό, το αφεντικό·• γιατί το φονικό ήρθε σαν λύση στην απανθρωπιά του άντρα, την εκμετάλλευση του θεατρώνη, το ψέμα του πολιτικού·• γιατί ο γάμος ήταν αταίριαστος, χωρίς αγάπη, μια λύση στη φτώχεια·• γιατί τα χρήματα ήταν λίγα, κλεμμένα, ουρανοκατέβατα·• γιατί τα παιδιά ήταν πολλά, αχάριστα, αδελφοκτόνα·• γιατί ο θάνατος δίνει λύση στα προβλήματα, διορθώνει πολλά.Μια σειρά από είκοσι τέσσερις –όσα και τα γράμματα της αλφαβήτου– μονολόγους γυναικών, που η ζωή τους δεν ήταν συνηθισμένη.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βούλα Αργυροπούλου γεννήθηκε στο Ναύπλιο και ζει στην Αθήνα, όμως αγαπά για πατρίδα της τη Μάδαινα Μεσσηνίας, την πατρίδα της μητέρας της. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με το μάρκετινγκ και ειδικότερα με την έρευνα αγοράς και τη διαφήμιση. Έχει γράψει και εκδώσει τα παρακάτω βιβλία:• … Ήταν ένα πιτσιρίκι, μυθιστόρημα (Ελληνική Ευρωεκδοτική 1991)• Αχ, μωρέ πατρίδα, μυθιστόρημα (Ελληνική Ευρωεκδοτική 1992)• Ο βαρκάρης και τ’ απόνερα, μυθιστόρημα (Ιωλκός 2012)• Οδός Τρυφωνίτσα – Ένας μονόλογος χωριάτικος (Ιωλκός 2014)• Το ψέμα της νηνεμίας, μυθιστόρημα (Ιωλκός 2015)• Κρησαρίσματα – Μια χούφτα σκέψεις από τον σωρό (Ιωλκός 2018)


«Το κορίτσι με το φλάουτο» του Βασίλη Τερζόπουλου από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο (Περισσότερα ΕΔΩ)

Πολύχρωμες μελωδικές νότες κυλούν στον αέρα και ταξιδεύουν. Έρχονται από το πυκνό δάσος, περνούν πάνω από τη λίμνη και φτάνουν ως την κοντινή πόλη. Πετούν πάνω από τον δρόμο της κεντρικής αγοράς, τον λόφο με τα ηλιοτρόπια, μέχρι το παράθυρο του γραφείου του Ηγεμόνα, στο μέγαρο με τα χίλια δωμάτια. Ξεπηδούν από το φλάουτο ενός νεαρού κοριτσιού. Και κρύβουν ένα μυστικό… Μα όλοι τις προσπερνούν. Οι κάτοικοι της πόλης βιάζονται να φτάσουν στις δουλειές τους. Ο Ηγεμόνας θέτει σε εφαρμογή τον νέο του νόμο για την ασφάλεια και την ευημερία. Δύο σύμβουλοί του ανησυχούν και αποφασίζουν ν’ αναλάβουν δράση. Ο μικρός Ορέστης κάνει μια καινούργια φίλη, ενάντια στις οδηγίες και τους κανόνες που έχει επιβάλει ο πατέρας του. Ενώ οι νότες του φλάουτου ακούγονται ξανά και ξανά… Εκείνος που θα τις αφήσει να φτάσουν ως την καρδιά του, θα μάθει το μυστικό τους. Μια ιστορία για την αλαζονεία της εξουσίας, τη θέση του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο, τη λειτουργία της δημοκρατίας και τους κινδύνους διάβρωσής της.

Μια ιστορία για τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής, που μοιάζει με αλληγορικό παραμύθι. Όμως, είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Για παιδιά 8 ετών και άνω.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βασίλης Τερζόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει ζήσει επίσης στη Δράμα, την Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Πέρασε από διάφορα σχολεία και πανεπιστήμια παίρνοντας απ’ το καθένα σημαντικά εφόδια και κάνοντας αγαπημένους φίλους. Αγαπάει πολύ τη θάλασσα, το παγωτό, τα κεράσια, τη μουσική, τις εκδρομές στη φύση και τα βιβλία. Η ζωή του είναι γεμάτη από ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, που τις παρουσιάζει στους θεατές στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές γιορτές της Ελλάδας. Έχει γράψει τέσσερα ακόμη βιβλία για παιδιά, κάποια από τα οποία έχουν διακριθεί και βραβευτεί, αλλά και μερικές ιστορίες για μεγάλους.


«Πέντε σημειώματα» του Χ. Λυπιρίδη από τις εκδόσεις Θερμαϊκός (Περισσότερα ΕΔΩ)

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός η ποιητική συλλογή «Πέντε σημειώματα». Ο Χ. Λυπιρίδης, με τη διεισδυτική ματιά του μηχανικού, «χτίζει» μια «σχηματική» συλλογή από ποιήματα θεμελιώνοντάς τη σε Πέντε Σημειώματα, που ξετυλίγονται σαν μια ρέουσα θεατρική παράσταση και που ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερο τρόπο αποτύπωσης εμπειριών, σκέψεων και ερωτημάτων για τη ζωή, χαρίζοντάς μας έντονα εναλλασσόμενες εικόνες χρωματισμένες με βαθιά νοήματα.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Πέντε οι Φίλοι,

όσα και τα εντευκτήριά τους

η Cosmopolis, η Σταυροβελονιά,

η Βεντέτα, o Ιανός, το Εμιγκρέ

 

Η Μοίρα που γελά

Η Πίστη που γεννά

Η Μνήμη που και αυτή γεννά, ενώ νομίζουν πως ξεχνά

Ο Τζόυ που ξέρει καλύτερα από όλους να μετρά

και το Παρόν που πάντα κρίνουν

πολλοί, χωρίς να έχουν αισθανθεί

 

[…]

 

Θυμάμαι ότι σ’ εκείνη την πρώτη συνάντηση

 

Πρώτα ήρθε η Πίστη

ύστερα ήρθε η Μοίρα

με μια φωτογραφία της Μνήμης

με ελπίδα να θυμηθεί ο Τζόυ

τι αισθάνθηκε το Παρόν

μη με ρωτάς

 

Το παράθυρο άνοιξε η Μνήμη

τη μυρωδιά του ανέμου άρπαξε η Μοίρα

στο μπαλκόνι βγήκε το Παρόν

άκουσε την Πίστη

και σάλταρε ο Τζόυ

από πόσο ψηλά

μη με ρωτάς

 

[…]

 

Πώς περπατούν μαζί οι φίλοι

τον άπιστο μην τον ρωτάς

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χ. Λυπιρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 1982. Ζει και εργάζεται στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των σπουδών και της εργασίας του, έχει ζήσει στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Ρώμη και στο Τόκιο. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφίες στη Δημόσια Διοίκηση και στην Περιβαλλοντική Πολιτική, στο Columbia University. Πριν από τις μεταπτυχιακές σπουδές του, διετέλεσε υπεύθυνος για τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς.


«Ναι» του Στέφανου Ξενάκη από τις εκδόσεις Keybooks (Περισσότερα ΕΔΩ)

– Γιατί ΝΑΙ;

– Γιατί ΝΑΙ είναι η πιο σύντομη και δυνατή λέξη.

ΝΑΙ είναι η μητέρα κάθε Δημιουργίας.

Όλα ξεκινούν με ένα ΝΑΙ.

ΝΑΙ είπε ο Θεός πριν δημιουργήσει τον κόσμο.

ΝΑΙ είπαν οι γονείς σου πριν σε φέρουν στη ζωή.

ΝΑΙ είπαν οι πρόγονοί μας το ’21 πριν ξεκινήσουν την Επανάσταση.

ΝΑΙ είπε η Ελλάδα την 28η Οκτωβρίου πριν αγωνιστεί για την ελευθερία της.

– Το 1940 η Ελλάδα είπε ΟΧΙ.

– Είπε ΟΧΙ στους Ιταλούς, αλλά ΝΑΙ στην ελευθερία της.

Πίσω από ένα μεγάλο ΟΧΙ υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο ΝΑΙ.

Ένα ΟΧΙ είναι αρκετό για να μη χάσεις.

Μόνο με ένα δυνατό ΝΑΙ θα κερδίσεις.

Όταν είσαι ανάμεσα σε ΝΑΙ και ΟΧΙ, πες ΝΑΙ.

Και πες το σήμερα.

 Ο συγγραφέας των bestsellers ΤΟ ΔΩΡΟ & ΤΟ ΔΩΡΟ 2 Στέφανος Ξενάκης επιστρέφει με ένα βιβλίο-έκπληξη. Μέσα από 20 διαλόγους πάνω σε έννοιες που δεν μας έμαθαν, ο συγγραφέας μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι αναζήτησης. Βαθύ, διεισδυτικό, απελευθερωτικό, το ΝΑΙ ξεκινάει σαν ψίθυρος και μεταμορφώνεται σε έναν ύμνο για τη ζωή. ΝΑΙ!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Στέφανος Ξενάκης ζει στην Αθήνα, είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο, ΤΟ ΔΩΡΟ, κυκλοφόρησε το 2018 και αφού έγινε #1 Bestseller στην Ελλάδα μεταφράστηκε σε 28 γλώσσες και κυκλοφορεί σε 35 χώρες.

Παράλληλα, εργάζεται εντατικά για το όνειρό του, το «ΝΑΙ, ΜΠΟΡΩ», ένα μάθημα αξιών κι αυτογνωσίας το οποίο φιλοδοξεί να μπει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, από την πρώτη δημοτικού κιόλας.

Είναι περήφανος πατέρας δύο κοριτσιών 11 και 13 χρονών, της Αύρας και της Αίνειας.


«Βιογραφία ενός χεριού» του Κωνσταντίνου Νικολάου από τις εκδόσεις Περισπωμένη 

O Κωνσταντίνου Νικολάου στην πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Βιογραφία ενός χεριού» παραθέτειτριάντα εννέα αντισυμβατικά ποιήματα που συνδιαλέγονται γόνιμα με την ιστορία, την τέχνη, τη λογοτεχνία και τις προκλήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας, χωρίς ωστόσο να πέφτουν στην παγίδα της σπουδαιοφάνειας. Με ανανεωτική διάθεση, ιδιαιτέρως κριτική προσέγγιση αλλά και χιούμορ, επανεξετάζει γνωστά θέματα και πρόσωπα δοκιμάζοντας ασυνήθιστα πρίσματα με αποτέλεσμα την απρόσμενη εξέλιξη στην τροπή των ποιημάτων και κατά συνέπεια στην αίσθηση που αποπνέει η ανάγνωσή τους.

Η ποίηση του Κωνσταντίνου Νικολάου αν και διατηρεί χαμηλούς τόνους δεν εξωραΐζει. Οπλισμένη με ειρωνεία κι έντονες εικόνες δε διστάζει ν’ αμφισβητήσει και εν τέλει ν’ ανατρέψει παγιωμένες πεποιθήσεις προτείνοντας εναλλακτικές ερμηνείες της ανθρώπινης συνθήκης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κωνσταντίνος Νικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο LaSapienza της Ρώμης. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο ηλεκτρονικό μουσικό περιοδικό Όγδοο. Ποιήματα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Ποιητική καθώς και στα ηλεκτρονικά περιοδικά Diastixo, Εξιτήριον και Χάρτης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ΟγκολόγοςΑκτινοθεραπευτής.


«Το πιάτο» της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου από τις εκδόσεις Υδροπλάνο (Περισσότερα ΕΔΩ)

Ο μικρός Γιώργος με μια βαλίτσα στο χέρι και τα παπούτσια του προπάππου του στα πόδια, μεταναστεύει με υπερωκεάνιο στην Αμερική του προηγούμενου… αιώνα; Μυστήρια πράγματα! Τεράστια μπέργκερ, ο Μίστερ Ναγκ που φωνάζει «τα πιάτα μουουου», χιλιάδες σαπουνόφουσκες που κρύβουν θησαυρούς, εκατομμύρια πιάτα με ζωγραφιές από σάλτσα και ένα πιάτο που σπάει επίτηδες. Ένα βιβλίο που σερβίρει στα παιδιά του σήμερα την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών του χθες. Με σύγχρονη γλώσσα, αστείρευτο χιούμορ και βαθιά ευαισθησία.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και έχει μεσσηνιακή και μανιάτικη καταγωγή. Σπούδασε Δημοσιογραφία και είναι κάτοχος πτυχίου Πιάνου και πτυχίου Θεωρητικών της Μουσικής.  Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.  Γράφει ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά και βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, Άπαρσις, Ίτανος, Οσελότος, Εντύποις, Αστερόπη, Otherwise. Με αυτό το φτερωτό βιβλίο, εγκαινιάζει μια «ιπτάμενη» συνεργασία με τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.


«Ο λιποτάκτης της Σμύρνης» του Γιώργου Γιώτη από τις εκδόσεις Goldenbooks (Σε όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας)

Δυο ζωές που ενώθηκαν, όπως μόνο ο χρόνος ξέρει να κάνει…Ο Ορέστης Παπαγεωργίου είναι δάσκαλος σε ένα δημοτικό σχολείο του Βύρωνα. Το μοναδικό μάθημα που δε θέλει να διδάξει στους μικρούς μαθητές του είναι η Ιστορία. Το παρελθόν έχει γίνει για αυτόν ένα κοφτερό μαχαίρι με την αιχμή του να καταλήγει σε μία κρυμμένη πληγή. Το παρελθόν κάποτε κατάπιε τον πατέρα του και τώρα κρατά παγιδευμένη τη μητέρα του. Το μόνο που θέλει ο Ορέστης είναι να μην ασχοληθεί ποτέ ξανά με τη συγκεκριμένη διάσταση του χρόνου. Όλα όμως αλλάζουν, μόλις βρεθεί μπροστά σ’ ένα ξύλινο κουτί. Μέσα του υπάρχουν χαρτιά πυκνογραμμένα με την ιστορία του λιποτάκτη της Σμύρνης.Πειραιάς (1880)Ιωάννινα (1898)Θεσσαλονίκη (1908-1912)Αθήνα (1912-1921)Σμύρνη (1921-1922)

…………………………………………………………………………………………..Μερικούς ανθρώπους τους βάζει η Ιστορία στο σημάδι και τους αλλάζει τη ζωή με τα μεγάλα γεγονότα της. Η αρχή έγινε με το καμένο χωριό το 1898. Ένα καμένο χωριό της Θεσσαλίας από τους ίδιους τους κατοίκους του. Μια εξαμελής οικογένεια που αρνείται να ακολουθήσει την πορεία των υπολοίπων. Ένας κύκλος αίματος που ξεκινά. Το τέλος; Ένα καράβι που έπλεε στην καταχνιά κι άφηνε πίσω του τη Σμύρνη να καίγεται. Παντού φωτιά στη ζωή του Γιώργου Αλεξίου. Φωτιά και φονικά…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Γιώτης είναι εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδακτορικό Δίπλωμα στην κατεύθυνση «Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας».Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα («Το μυστήριο του κόκκινου Ford», «3 στο κόκκινο») και δύο ιστορικές μελέτες («Η ιστορία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση», «1821: Υπάρχουν ήρωες εδώ»).


«All you need is Greece» της Καρολίνας Ροβύθη από τις εκδόσεις Keybooks (Περισσότερα ΕΔΩ)

Ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που προάγει τον Ελληνισμό και την αγάπη για την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

H εικαστικός Καρολίνα Ροβύθη και η KeyBooks παρουσιάζουν το λεύκωμα All You Need is Greece, μία συλλογή πολύχρωμων, φωτεινών και ενδυναμωτικών έργων τέχνης που επιδεικνύουν την ομορφιά, το πνεύμα και τη δύναμη της χώρας μας, ακόμα και σε καιρούς ταραγμένους. Το All You Need is Greece αιχμαλωτίζει στις σελίδες του την ουσία της Ελλάδας. Διαχρονικά σύμβολα γεφυρώνουν την αρχαία ιστορία με τη σύγχρονη εποχή, συνδυάζοντας το ηρωικό παρελθόν της χώρας μας με έντονα χρώματα και μοντέρνα εικονογράφηση.

Η έκδοση τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. και προλογίζεται από την πρόεδρό του, κυρία Άντζελα Γκερέκου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Καρολίνα Ροβύθη γεννήθηκε στη Γερμανία και σπούδασε γραφιστική και διαφήμιση. Από το 2002 έχει εργαστεί ως δημιουργική διευθύντρια σε διαφημιστικές και εκδοτικές εταιρείες (Εκδόσεις Λυμπέρη, Εκδόσεις Λαμπράκη, Imako Media, Unlimited Creativity). Αυτό αποτέλεσε καθοριστική επιρροή στην καλλιτεχνική της έκφραση και εξέλιξη. Η πολυετής εμπειρία τηςστη δημιουργία κατά παραγγελία έργων και την εξεύρεση μοναδικών πρωτότυπων τρόπων να τα υλοποιήσει μέσω διαφόρων μέσων συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας μοναδικής ικανότητας να συνδυάζει την τέχνη με ιδέες, έννοιες και εικόνες. Ως παιδί της δεκαετίας του ’80, η τέχνη της είναι επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από την αισθητική εκείνης της δεκαετίας, καθώς και τα στυλ και τα κινήματα της σύγχρονης τέχνης.

Έργα της έχουν εκτεθεί σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 2002. Έχει επίσης συμμετάσχει σε δημόσια έργα τέχνης όπως το “Cowparade Athens” και “Hearts in Athens”. Επίσης, έχει σχεδιάσει και δημιουργήσει διάφορα έργα τέχνης για λογαριασμό ιδιωτών και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.