Βασίλης Τραϊφόρος: «Θέλω τα νέα παιδιά να γίνουν “της Ελλάδος Παιδιά”»

Είναι Μέλος της “Ουνέσκο” Πειραιώς και νήσων, του Ελληνικού, Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, του Συλλόγου συγγραφέων Αργολίδας, της Ένωσης Πολιτισμού και Ανάπτυξης, του Διεθνούς κέντρου θεάτρου. Ι.Τ.Ι. συντελεί ως Διευθυντής της Θεατρικής Δομής International Action Art, καθώς είναι και μέλος του Ελληνικού, Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου. Για να μπορέσουμε να απαριθμήσουμε το βιογραφικό του Βασίλη Τραϊφόρου, λίγες γραμμές δεν είναι αρκετές. Είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος, συγγραφέας, ηθοποιός, με πολλά θεατρικά έργα και βιβλία στο ενεργητικό του όπως: “Το Ροκέ της Λύτρωσης”, την πετυχημένη διασκευή του θείου του Μίμη Τραϊφόρου “Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια” και ” Ο 13ος Θεός”, καθώς και μια νέα ποιητική συλλογή με αδημοσίευτα ποιήματα του Μίμη Τραϊφόρου, δικά του και των γιών του, το «Τρείς Γενιές Ποιητών”. Έγραψε το βιογραφικό βιβλίο “Μίμης Τραϊφόρος-Σοφία Βέμπο της Ελλάδος παιδιά”, ένα βιβλίο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Ένα βιβλίο που εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια την ζωή της Εθνικής μας τραγουδίστριας, την προσφορά, την ανιδιοτέλεια και υμνεί το πάθος της για το τραγούδι και την Ελλάδα. Ο Βασίλης Τραϊφόρος, κουβαλάει ένα όνομα βαρύ, καλλιτεχνικό, γεμάτο από τιμές, περηφάνια, και ωραίες αναμνήσεις μια αλλοτινής εποχής γεμάτη χρώμα, αξίες και Ελλάδα. O σπουδαίος Βασίλης Τραϊφόρος, μίλησε στο mikrofwno για την υποκριτική, τα έργα του, τον Μίμη Τραϊφόρο και την Σοφία Βέμπο, το κίνημα #metoo, την Ελλάδα και τα επικείμενα σχέδια του.

Υποκριτική ή συγγραφή, ποιο από τα δύο αγαπάτε περισσότερο;

Υποκριτική αναμφισβήτητα. Δεν τα συγκρίνω όμως μεταξύ τους. Είναι τελείως ανεξάρτητες εμπνεύσεις.

Ποιο από τα έργα σας, έχετε ξεχωρίσει και γιατί;

Μια δύσκολη ερώτηση… Τα βιβλία μου είναι λίγα. Δεν μου αρέσει η υπερπαραγωγή κειμένων. Και είναι διαφορετικά. Βιογραφίες, Θεατρικά, μυθιστορήματα, παραμύθια. Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω συγκρίνοντας τα. Είναι όλα πνευματικά μου παιδιά.

Τι μηνύματα θέλετε να μεταφέρετε στον αναγνώστη με το “Ροκέ της Λύτρωσης”;

Αυτό το βιβλίο γεννήθηκε από την αγάπη μου για την περιοχή του Μπέλες, αλλά και από την πεποίθηση μου πως όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε αυτό ή αυτά που θα μας λυτρώσουν. Έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και ο αναγνώστης δεν μπορεί να ξεχωρίσει τον μύθο από την πραγματικότητα. Τα μηνύματα που δέχομαι από τους αναγνώστες είναι πάρα πάνω από ικανοποιητικά.

Με ποιόν ήρωα ταυτιστήκατε ή συγκινηθήκατε στην συγγραφή του 13ου Θεού;

«Ο 13ος Θεός» δεν είναι εντελώς δικό μου. Βρήκα σε παλαιά αρχεία τα πρωτόλεια κείμενα του θείου μου σε τσαλακωμένες δακτυλογραφημένες σελίδες . Και έλειπαν πολλές. Τα τακτοποίησα και το δημοσίευσα για να μείνει στην ιστορία του Ελληνικού θέατρου. Ταυτίστηκα με τους ήρωες που ανακαλύπτουν πως μέσα τους έχουμε όλοι μας έναν 13ο Θεό… Τον δυνατό χαρακτήρα μας… Είχε ‘’ανέβει’’ το 1960 και από τότε είχε χαθεί.

Ποια ήταν η κινητήριος δύναμη που σας έκανε, να γράψετε το Μίμης Τραϊφόρος-Σοφία Βέμπο- Της Ελλάδος Παιδιά;

Ψάχνοντας να βρω έργα πεζά του θείου μου για να τα ανεβάσω σε παραστάσεις, διαπίστωσα πως ελάχιστα έχουν γραφτεί για εκείνον, σε αντίθεση με την Σ. Βέμπο. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα μια έρευνα που κράτησε πολλά χρόνια συλλέγοντας στοιχεία από την ζωή τους με μαρτυρίες από συγγενείς αλλά και δικές μου εμπειρίες, αφού είχα την τύχη να τους έχω γνωρίσει πολύ καλά. Σκοπός μου είναι με αυτό το βιβλίο να μάθουν οι νεότερες γενιές την ιστορία αυτών των ανθρώπων και τι προσέφεραν στο τραγούδι, το θέατρο αλλά ιδιαίτερα στην Πατρίδα μας. Θέλω και τα νέα παιδιά να γίνουν «της Ελλάδος παιδιά». Και νοιώθω πως έτσι γίνεται από την ανταπόκριση που έχει το βιβλίο στις εκδηλώσεις που καλούμαι να κάνω σε φορείς από όλη την Ελλάδα και όλο τον χρόνο.

Θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε την ζωή της Σοφίας και του Μίμη σε ταινία ή σε κάποια θεατρική παράσταση;

Άλλος ένας στόχος ζωής μου… Έχουν γίνει στο παρελθόν μερικές προσπάθειες αλλά δεν ήταν πλήρεις κατά την γνώμη μου. Ναι. Προσπαθώ για κάτι πολύ μεγάλο… Δεν μπορώ όμως να το ανακοινώσω!

Έχετε ποτέ μετανιώσει που δεν ακολουθήσατε εξ ολοκλήρου την υποκριτική τέχνη;

Τώρα όχι. Δεν θα μπορούσα να ζήσω όπως έζησα από την εργασία μου. Τώρα όμως απολαμβάνω αυτό που μου στέρησαν όταν ήμουν μικρός χωρίς να έχω την ανάγκη να συμβιβαστώ με προτάσεις που δεν είναι του ήθους και του χαρακτήρα μου.

Τι αξία έχει για εσάς η ιστορία και το μεγάλο όνομα των θείων σας της Σοφίας και το Μίμη, είναι ευθύνη ή προίκα;

Είναι και προίκα αλλά και μεγάλη ευθύνη. Ξέρετε πως από όλα τα παιδιά, εγγόνια, ανίψια κλπ της οικογένειας, μονό εγώ έχω αυτή την ‘’πετριά’’ .Και δεν είναι εγωιστικό αλλά πραγματικότητα να έχω αναλάβει την ευθύνη να διατηρήσω το όνομά τους στο καλλιτεχνικό πάνθεο της Ελλάδας.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας, μια αγαπημένη στιγμή ή θύμηση που έχει μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό σας, από τους θείους σας;

Είναι πολλές οι αναμνήσεις μου μαζί τους. Αλλά εκείνη που σημάδεψε την ζωή μου ήταν η άρνησή τους να μου επιτρέψουν να ακολουθήσω το επάγγελμά τους. Με διαφορετικό όμως τρόπο και οι δύο. Ο Μίμης με άγριο «Πειραιώτικό» τρόπο και η Σοφία με την φράση « όσο ταλέντο και να έχεις παιδί μου δεν μπορείς να γίνεις ηθοποιός γιατί είσαι…καλό παιδί…». Το τι ήθελε να μου πει, το κατάλαβα πολλά χρόνια αργότερα.

Πως πιστεύετε ότι θα αντιδρούσε η Βέμπο, βλέποντας την Ελλάδα του σήμερα;

Αυτή την απάντηση την αναφέρω στο βιβλίο μου δείχνοντας το ανυπότακτο της Βέμπο. Είμαι υπέρ βέβαιος πως θα χαστούκιζε πολλούς πολιτικούς όταν θα ένοιωθε πως αυτά που κάνουν είναι κατά της πατρίδας μας. Σημειώστε, πως αν και λέγονται πολλές ανακρίβειες, η Βέμπο δεν ανήκε ποτέ σε κανένα πολιτικό κόμμα. Ανήκε μόνο στην Ελλάδα.

Πιστεύετε ότι, η Σοφία Βέμπο και Μίμης Τραϊφόρος έχουν τιμηθεί από την πολιτεία όπως τους αξίζει;

Χμ… Πιστεύω πως όχι. Μεμονωμένοι φορείς και δήμοι έχουν δημιουργήσει προτομές και ονομάσει δρόμους, αλλά μόνο της Βέμπο. Ο δήμος Πειραιά εκτός από μια επιγραφή στο σπίτι που γεννήθηκε ο Μίμης δεν έχει κάνει καμία άλλη προβολή του ονόματός του. Με την ευκαιρία να σας αναφέρω πως ο δήμος Βόλου είχε μεταλλική προτομή της Βέμπο έξω από το δημαρχείο. Το 2015 την προτομή την έκλεψαν και από τότε δεν έχει αντικατασταθεί…

Θα μπορούσατε να πείτε ότι είστε χορτασμένος από την ζωή;

Ναι. Όχι οικονομικά, αλλά ηθικά ναι, είμαι πλήρης. Ευγνωμονώ τον Θεό που με αξίωσε να έχω δύο υπέροχους γιους και υπέροχα εγγόνια. Εύχομαι να κρατήσουν την παράδοση και να ασχοληθούν με την συντήρηση αυτών που έχω δημιουργήσει.

Ποια θέση παίρνετε σχετικά με το κίνημα #metoo;

Μα φυσικά συμμετέχω με όσες δυνατότητες μπορώ. Προσοχή όμως γιατί δημιουργούνται και υπερβολές.

Με μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι ξαναφτιάχνεις την Ελλάδα;

Την ξαναφτιάχνεις! Αλλά πρέπει να ξαναβρείς Έλληνες που να την ξανά αγαπήσουν…. Σπάνιο και ακριβοθώρητο…

Πείτε μας τα επικείμενα σχέδια σας;

Πολλοί οι στόχοι μου και ευελπιστώ να υλοποιηθούν ελάχιστοι. Συνεχίζω να έχω την ευθύνη της θεατρικής ομάδας του ομίλου για την Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων. Συμμετοχή μου στην τηλεόραση και το ανέβασμα ενός θεατρικού… Επίσης να βρεθούν παραγωγοί να ξανά ανεβάσουν τα έργα του θείου μου. Εκτός από τον «13ο Θεό» είναι και το «Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια» με ομώνυμο τραγούδι.

Σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δώσατε σήμερα.

Εύχομαι τα καλύτερα σε εσάς και τους αναγνώστες σας.

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.