Εσύ πώς θα γιορτάσεις την παγκόσμια ημέρα Batman;

Για την Ημέρα Ανεξαρτησίας ήξερες, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είχες προετοιμαστεί, ήξερες, όμως, για την Παγκόσμια Ημέρα Batman;

(Πηγή εικόνας: pinterest)

Τι είναι

Κι όμως, ο αγαπημένος και πασίγνωστος ήρωας comic, έχει τη δική του παγκόσμια ημέρα, η οποία ξεκίνησε να γιορτάζεται από τους fans των DC comics το 2014, με αφορμή τα 75 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του “Dark Knight”.  Μάλιστα, η ημερομηνία (18 Σεπτεμβρίου) επιλέχθηκε ώστε να συμπίπτει επίσης με το San Diego Comic-Con, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις comics που γίνεται κάθε χρόνο στην Καλιφόρνια, από το 1970.

Η DC Comics και η Warner, που κατέχουν τα δικαιώματα του Batman, οργανώνουν κάθε χρόνο πλήθος εκδηλώσεων για να τιμήσουν το super ήρωα, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής, ακόμα και 83 χρόνια από τότε που συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό.

Η «γέννηση» του Batman

Ο προστάτης της Gotham City, δημιουργήθηκε ως χαρακτήρας από τον Bob Kane και τον Bill Finger, το 1939, ως «απάντηση» στον εξαιρετικά δημοφιλή Superman. Μετά την επιτυχία του δεύτερου, η DC Comics θέλησε να εμπλουτίσει το «πάνθεον» των υπερηρώων της, με έναν νέο super ήρωα, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον “Dark Knight”, που αποτέλεσε κι αφορμή για τη δημιουργία κάποιων από τους ιστορικότερους «κακούς» που έχουμε συναντήσει σε comic, όπως ο Joker, η Catwoman και ο Penguin.

Σε αντίθεση με άλλους super ήρωες, ο Batman είναι ένας σκοτεινός ήρωας, με όψη και συμπεριφορά που θα ταίριαζε μάλλον σε έναν «κακό», παρά σε έναν «σωτήρα», και η αλήθεια είναι πως στην αρχή της εμφάνισής του, ήταν ένας ήρωας αρκετά εκδικητικός κι αδίστακτος απέναντι στο κακό. Στη δεκαετία του ’60 όμως, όταν άρχισε να εμφανίζεται και στην τηλεόραση, οι δημιουργοί του ήθελαν να παρουσιάσουν ένα λιγότερο βίαιο προφίλ, που θα ήταν καλύτερο πρότυπο για παιδιά.

(Πηγή εικόνας: polygon.gr)

Η χαρακτηριστική στολή του

Η γνωστή στολή του Batman, που έχει εμπνεύσει πολλούς fans να μεταμφιεστούν ή και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις τύπου cosplay, για να τιμήσουν τον αγαπημένο τους ήρωα, αποτελεί, ίσως, σήμα κατατεθέν του. Ωστόσο, ανά τα χρόνια υπέστη διάφορες μετατροπές κι αλλαγές· σε αντίθεση με τη σημερινή του εικόνα, η πρώτη στολή του Batman τον απεικόνιζε λιγότερο μυώδη, κάτι που άλλαξε στα επόμενα χρόνια, ενώ η πιο αναγνωρίσιμη και κλασική μορφή της στολής του, με το σήμα κατατεθέν του – τη μαύρη νυχτερίδα στο στήθος, μέσα ένα κίτρινο πλαίσιο – καθιερώθηκε στη δεκαετία του ΄60.

(Πηγή εικόνας: Nerd Robot)

Fun facts

  • Ο Batman, λόγω του ότι μικρός υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας των γονιών του, δε χρησιμοποιεί όπλα, και ειδικά πιστόλια.
  • Το όνομα της Gotham City, αποτελεί παραφθορά της φράσης “God Damned City” = «Καταραμένη Πόλη», κι ενώ μοιάζει οπτικά με τη Νέα Υόρκη, στην πραγματικότητα βρίσκεται στο New Jersey.
  • Οι δημιουργοί του Batman, άντλησαν έμπνευση για τον ήρωά τους, από τις ταινίες «Η μάσκα του Ζορό» και «The Bat Whispers», καθώς και από τις περιπέτειες του Sherlock Holmes.
  • Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του, που λίγοι γνωρίζουν, ήταν η ταινία “Batman, Dracula” του Andy Warhol, που κυκλοφόρησε το 1964.
  • Ο «μακροβιότερος» Batman, είναι ο ηθοποιός Kevin Conroy, τον οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν και ως «φωνή του Batman», καθώς έχει «δώσει φωνή» στο super ήρωα σε 7 σειρές cartoon, 6 video games και 5 ταινίες κινουμένων σχεδίων.
(Πηγή εικόνας: pinterest)
Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.