IANOS: Σεμινάρια δημιουργικής γραφής | Θέατρο με τον Γιάννη Σκαραγκά

Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων και εικονογράφησης του φθινοπώρου (2022) ξεκίνησαν.

Τα σεμινάριά μας απευθύνονται σε όσους στοχεύουν να μυηθούν στα μυστικά της γραφής καλλιεργώντας τους τρόπους έκφρασής τους (νέοι συγγραφείς)·σε όσους προσβλέπουν σε υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, προκειμένου να συμβάλουν στην παραγωγή άρτιων λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων (διορθωτές-επιμελητές κειμένων)· και σε όσους επιθυμούν τη δυνατότητα επιμόρφωσης σε επιλεγμένες επιστημονικές θεματικές ενότητες.

 Η αλυσίδα πολιτισμού IANOS, δίνοντας τη μέγιστη σημασία στην προστασία της υγείας των συμμετεχόντων στα σεμινάριά της, καθώς και των διδασκόντων σε αυτά, θα πραγματοποιήσει και τα εαρινά μαθήματα των διά ζώσης σεμιναρίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέσω αντι-covid τμημάτων, όπου η διδασκαλία θα γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας zoom, τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες.

 Συνεπώς τα σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν «ζωντανά» (μέσω zoom) εκτός των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Η παρουσίαση των σεμιναρίων της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, στις 19:00 και της Θεσσαλονίκης την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, στις 18:00 και θα προβληθούν στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου. 

Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων ο Γιάννης Σκαραγκάς διδάσκει στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Θέατρο: Η γραφή στη σκηνή».

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης, μέσω zoom, 10:30-13:30 για δέκα (10) διαδοχικά Σάββατα, αρχής γενομένης από το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου.

 

Περιγραφή μαθήματος

Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός κύκλος έχει εργαστηριακό χαρακτήρα. Αποσκοπεί στην ανάλυση μιας σειράς δραματολογικών εργαλείων που έχουν να κάνουν με το θεατρικό κείμενο, αλλά συγχρόνως στοχεύει στη δημιουργία και συγγραφή κειμένων με την καθοδήγηση του καθηγητή.

 

Ορισμένα από τα θέματα που περιλαμβάνουν οι παραδόσεις:

 

– Το θεατρικό έργο ως είδος

– Θεατρικός και αφηγηματικός λόγος

– Οι συμβάσεις του θεατρικού κειμένου

– Θέματα δομής

– Ανάπτυξη χαρακτήρων και σχέσεων

– Μονόλογος

– Η σύγκρουση στη θεατρική δραματουργία

– Σύνδεση με το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο

– Σχέση κειμένου και παράστασης

– Πεζογραφία και θέατρο: θέματα μεταφοράς και διασκευής

– Τάσεις στο σύγχρονο θέατρο

– Ανάλυση σκηνών

– Ζητήματα φόρμας

 

Ο κύκλος απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να δουλέψουν πάνω σε δικά τους κείμενα, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τη θεωρητική ανάλυση και την εμβάθυνση στο πεδίο της μυθοπλασίας στο θέατρο. Το κάθε μάθημα θα συνδυάζει τη θεωρία και την ανάλυση των θεμάτων με την εφαρμογή τους, είτε με ασκήσεις είτε με καθοδήγηση στο εξατομικευμένο υλικό του κάθε συμμετέχοντα.

 

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ:

https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=5468   

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα πρωινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)

Ημέρα μαθημάτων: Σάββατο

Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]

 

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Σκαραγκά

Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος την τελευταία εικοσαετία, ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει γράψει έντεκα βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γράφοντας στα ελληνικά και στα αγγλικά, βραβεύτηκε το 2018 από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο με το βραβείο συντακτών στο περιοδικό Copper Nickel. Ως διηγηματογράφος συνεργάζεται την τελευταία δεκαετία με μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά της Αμερικής. Έχει επίσης γράψει εννιά θεατρικά έργα στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, μεταξύ των οποίων το Prime Numbers, που ανέβηκε στη Νέα Υόρκη το 2009, και το Courage στη Ζυρίχη το 2017. Έχει βραβευτεί ως συγγραφέας από κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Έχει εργαστεί στον χώρο της τηλεόρασης και σε εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών, υπογράφοντας πέντε τηλεοπτικές σειρές την προηγούμενη δεκαετία. Είναι υπότροφος του ιδρύματος Fulbright. Στη νέα του δουλειά υπογράφει το σενάριο της ξένης ταινίας «Road Narrows» σε σκηνοθεσία της Φαίη Λέλιος, που θα γυριστεί το 2021 με executive producers τον Τζορτζ Πελεκάνος και την Έμα Τόμσον. Το θεατρικό έργο του «Η κυρά της Ρω» συνεχίζει για τέταρτη χρονιά να περιοδεύει στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Μπαξεβάνη και σκηνοθέτη τον Σταύρο Λίτινα.

Link: https://www.ianos-seminaria.gr/el/users/view/50745

 

Αναλυτικές πληροφορίες στο www.ianos.gr και στο https://www.ianos-seminaria.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Σταμάτης Νικηταράς, T 210 3217929, F 210 3217686, E [email protected]

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.