Ο IANOS και οι Εκδόσεις Μελάνι παρουσιάζουν το δίτομο έργο του Γιάννη Ευσταθιάδη «Διηγήματα 1993-2020» και «Πεζά 2002-2013»

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Μελάνι διοργανώνουν παρουσίαση του δίτομου έργου του Γιάννη Ευσταθιάδη, «Διηγήματα 1993-2020» και «Πεζά 2002-2013».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 Link βιβλίου «Διηγήματα 1993-2020»: https://bit.ly/3xCtCKs

Link βιβλίου «Πεζά 2002-2013»: https://bit.ly/3BCoNlL

 

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3R0XIhy

 

Λίγα λόγια για τα βιβλία

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ 1993-2020

Ο συγκεντρωτικός τόμος των διηγημάτων του Γιάννη Ευσταθιάδη μάς ταξιδεύει σε έναν ιδιότυπο και γοητευτικό αφηγηματικό κόσμο: έναν κόσμο γεμάτο λεπτότητα και ευαισθησία, νοσταλγία και ακριβή ειρωνεία. Στα διηγήμα-τα της συλλογής Δωμάτιο παντού καταγράφονται οι περιπέ-τειες της μνήμης και τα ημίφωτα ή διαυγή απομεινάρια της. Στο Άνθρωποι από λέξεις αφουγκραζόμαστε τις υγρές λέξεις ερωτικού παραληρήματος ή τις παγωμένες και σκληρές λέξεις για τη φθορά των ανθρωπίνων σχέσεων. Στο Μαύρο εκλεκτό εναλλάσσεται το κλασικότροπο με το αντισυμβατικό και ο ρεαλισμός με το παράλογο της ζωής. Στο Κλεινόν συντίθεται μια φανταστική μαρτυρία επιφανών Αθηναίων για την πόλη τους. Στο Ανοιχτό μικρόφωνο ο εξομολογητικός χαρακτήρας συνυπάρχει με την αποτίμηση της ζωής ζώντων και τεθνεώτων. Όποια κι αν είναι τα θέματα των διηγημάτων, ο Ευσταθιάδης δικαιώνει όσους τον έχουν χαρακτηρίσει «μάγο των λέξεων» και «ορκισμένο στιλίστα» της ελληνικής λογοτεχνίας.

 

ΜΙΚΡΑ ΠΕΖΑ 2002-2013

Ο συγκεντρωτικός τόμος μικρών πεζών του Γιάννη Ευσταθιάδη αποτελείται από γλωσσικές μινιατούρες που καταγράφουν σκηνές, πρόσωπα και σπαράγματα στοχαστικού απολογισμού. Στο βιβλίο Με γεμάτο στόμα οι μικρές διηγήσεις ημερολογιακού χαρακτήρα χρησιμο-ποιούν σαν πρόσχημα την ανάμνηση της τροφής και διανύουν εύγευστα τη ζωή του συγγραφέα. Στα Γραμμέ-να φιλιά τα πεζά ερωτοτροπούν με την επιστολική λογοτεχνία και αποτελούν «ασκήσεις μνημονικής για αγαπημένους απόντες». Στην Πορσελάνη τα αντικείμενα ή οι συνθέσεις αντικειμένων αφηγούνται ιστορίες και αποκωδικοποιούν τη ζωή.  Στον Καθρέφτη διακρίνουμε τους διαρκείς αντικατοπτρισμούς στιγμιότυπων, μονο-λόγων, παράξενων ιστοριών και σκοτεινών φλασμπάκ. Στο Εκατό ακολουθούμε τον αριθμό εκατό και όλες τις πιθανές εκφάνσεις του. Πάντοτε ο Γιάννης Ευσταθιάδης έχει το χάρισμα να βλέπει, να ακούει και να φωτίζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο την κοινή εμπειρία και την ανθρώπινη μοίρα.

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Ευσταθιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Έχει εκδώσει ποίηση, πεζά, μικρά δοκίμια για τη μουσική και, με το ψευδώνυμο Απίκιος, γαστρονομικά κείμενα. Το 2012, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, καθώς και με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για τα μουσικά και λογοτεχνικά του δοκίμια. Παράλληλα, είναι μουσικός παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος.

 

 

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.