Ο IANOS και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν τα βιβλία της Νοέλ Μπάξερ «Από δρυ παλιά κι από πέτρα» & «Η επιστροφή της Πηνελόπης»

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο διοργανώνουν παρουσίαση της μυθιστορηματικής διλογίας «Η επιστροφή της Πηνελόπης. Οκτώ μέρες στη Σμύρνη» και «Από δρυ παλιά κι από πέτρα» της συγγραφέως της Νοέλ Μπάξερ.

 

Θα μιλήσουν οι:

Μανόλης Κούμας, συγγραφέας και Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων τιου Πανεπιστημίου Αθηνών και

Άγγελος Συρίγος, Αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής ΝΔ στην Α’ Αθηνών και υφυπουργός παιδείας

Ελένη Κ. Τσαμαδού, συγγραφέας

 

Αποσπάσματα από τα βιβλία θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ιωάννα Καλλιτσάντση και Χαρούλα Παναγοπούλου.

 

Η συγγραφέας θα μιλήσει για τη μυθιστορηματική διλογία της και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3b11jNX

Link βιβλίου «Η επιστροφή της Πηνελόπης»https://bit.ly/3RN2VLK

Link βιβλίου «Από δρυ παλιά κι από πέτρα»: https://bit.ly/3RG14rQ

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Η επιστροφή της Πηνελόπης. Οκτώ μέρες στη Σμύρνη»

Η Πένι (Πενέλοπε) Σάρεϊ, Ελληνοβρετανίδα που ζει στην Αθήνα, ταξιδεύει στη Σµύρνη έναν αιώνα μετά την Καταστροφή μεταφέροντας στις αποσκευές, και στην ψυχή της, οικογενειακές ιστορίες κι ενθύμια από τη ζωή των προγόνων της στη χαμένη πολιτεία: τα τρομακτικά γεγονότα του 1922 που της εξιστόρησαν η γιαγιά της Πηνελόπη και οι θείες της, αλλά και τις αναμνήσεις τους από τα προηγούμενα σμυρνέικα χρόνια της ακμής και της ξεγνοιασιάς. Μαζί, φέρνει μαρτυρίες προσφύγων, ιστορικές γνώσεις… και έναν σωρό παλιούς χάρτες! Επιστρέφει το κλειδί της κατοικίας Σάρεϊ που κάηκε το ’22. Δεν έχει πλέον πόρτα ν’ ανοίξει. Στο ταξίδι επιστροφής της αναζητεί παλιές πατημασιές, τα βλέμματα που ακούμπησαν σε τοίχους σµυρνέικων σπιτιών που ακόμη στέκουν, το όρος Σίπυλος τι θέλει να της μαρτυρήσει µε τις πνοές του αέρα, τους ήχους  που φέρνει η αύρα από τη θάλασσα! Θα αναδυθούν καινούργια συναισθήματα, θα έρθουν πολλές σκέψεις, θα συμβούν απρόσμενες αποκαλύψεις. […]

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Από δρυ παλιά κι από πέτρα»

Το πρώτο μέρος της διλογίας που ολοκληρώνεται µε την Επιστροφή της Πηνελόπης.

Από το Αϊδίνι και τη Σμύρνη ως την Κύπρο, την Αθήνα και την εξωτική Ινδία, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας σύγχρονης Πηνελόπης µε φόντο τις Χαμένες Πατρίδες. Γύρω από την Πηνελόπη, σαν γαϊτανάκι, πρόσωπα που τη σημάδεψαν: η Ζόι, ο Καλφατζής που «ξέρει να σώζει», ο Παρασκευάς µε το «παρασκευάκι» του, η Κατίνα που ο «Ιορδάνης της πέθανε», ο βροχερός Φίλιππος και ο φωτεινός Φώτης, η μαγείρισσα η Φραγκώ… Μια οικογένεια, τρεις γενιές ανθρώπων µε φόντο τις χαμένες πατρίδες. Ένα σαγηνευτικό, πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, μια εξαίσια τοιχογραφία του ελληνικού 20ού αιώνα, πλημμυρισμένο µε εικόνες και μυρωδιές εποχής.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Νοέλ Μπάξερ γεννήθηκε στην Αθήνα από Βρετανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε  στην Καβάλα. Σπούδασε στην Ελλάδα (Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων) και στην Αγγλία (μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαιολογία). Εργάστηκε στη διαφήμιση και, μετά, ως υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες.

 

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.