Όταν μεγαλώσω θα σπουδάσω…!!!

Τελειώνω το δημοτικό, τελειώνω το γυμνάσιο, πάω στο λύκειο μετά τι κάνω; Μια ερώτηση, που η απάντηση θέλει ψάξιμο βασισμένο στη λογική και στα θέλω του καθενός!!!!

Μια απάντηση εύκολη είναι να δώσω πανελλήνιες και να περάσω σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που να ευελπιστώ να είναι της επιλογής μου. Εάν όμως δεν περάσω ή δεν μου αρέσει η σχολή, τότε τι κάνω; Υπάρχουν και τα ιδιωτικά κολλέγια που πλέον είναι ισότιμα (σύμφωνα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής ένωσης) με τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η πρώτη διαφοροποίηση είναι στην διάρκεια της φοίτησης αφού τα τέσσερα χρόνια γίνονται τρία. Η δεύτερη είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τα κολλέγια συνεργάζονται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού άρα η αναγνώριση του πτυχίου εκτός Ελλάδας είναι πιο άμεση.

Όμως μπορώ να επιλέξω φοίτηση στην μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα γνωστά σε όλους μας Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Καταρχάς πρέπει να γνωρίζω ότι υπάρχουν τα Ιδιωτικά ΙΕΚ και τα Δημόσια. Τα ιδιωτικά πολλές φορές ανήκουν σε έναν εκπαιδευτικό όμιλο που κάτω από την ομπρέλα του είναι και τα κολλέγια. Ενδιαφέρον είναι σε αυτήν την πληροφορία είναι όταν τελειώσω την δίχρονη εκπαίδευση μπορώ να μεταπηδήσω στο δεύτερο χρόνο του κολλεγίου σε αντίστοιχη ειδικότητα. Τώρα για τα δημόσια μπορώ να δώσω κατακτήτριες εξετάσεις για να εισέλθω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολύ σημαντικό είναι ότι όποιο ΙΕΚ και εάν αποφοιτήσω ότι πρέπει να δώσω πιστοποίηση για να έχω το δίπλωμα στην ειδικότητα που έχω επιλέξει.

Τέλος, έχοντας ακούσει αρκετά «ακρωνύμια» όπως ΕΠΑΣ, ΚΕΚ, ΚΔΒΜ ή και απλώς σεμινάρια, πραγματικά δεν ξέρω τι είναι και τι να επιλέξω. Προφανώς το «χαρτί» που θα πάρω στο τέλος δεν έχει την ίδια βαρύτητα με τα παραπάνω αλλά πρέπει να ξέρω ότι μου προσφέρουν εξειδικευμένες γνώσεις όπου χάρη σε αυτές μπορούν να μου δώσουν πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Τώρα ΕΠΑΣ είναι οι επαγγελματικές σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ που είναι επιδοτούμενες και διαρκούν δύο χρόνια. Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κέντρα Δία Βίου Μάθησης είναι σχολές που δεν έχουν σαφή χρονική διάρκεια αλλά και ούτε σαφή ύλη μαθημάτων αφού ο διοργανωτής που συνήθως είναι ιδιώτης δεν έχει κατεύθυνση από έναν δημόσιο φορέα. Το καλό είναι όμως ότι μπορούν να σου εμπλουτίσουν το βιογραφικό και να σε ξεχωρίσουν από άλλους ανταγωνιστές σε μια θέση εργασίας. Επίσης τα σεμινάρια που και αυτά δεν έχουν αυστηρές προδιαγραφές ύλης μαθημάτων και χρόνου, μπορούν να δώσουν σαφή πλεονέκτημα γνώσης ιδιαίτερα εάν έχουν αναγνωρισμένη πιστοποίηση από γνωστό όμορο με την ειδικότητα ιδιωτικό φορέα.

Ότι και να επιλέξει κανείς σε οποιαδήποτε βαθμίδα, σε οποιαδήποτε ειδικότητα το κλειδί της επιτυχίας ανήκει σε αυτόν που τα θέλω του θα τα κάνει πραγματικότητα, που τα όνειρα του θα τα κάνει πράξη!!!

 

Καλή επιτυχία!!!

    

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.