«Η Μητέρα του Σκύλου» του Παύλου Μάτεσι σε σκηνοθεσία Χριστίνας Ματθαίου στο Θέατρο Ιλίσια

Το βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα «Η Μητέρα του Σκύλου» του Παύλου Μάτεσι, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Ματθαίου και διασκευή Θεοδώρας Καπράλου από 12 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Ιλίσια. Το αριστούργημα συγκαταλέγεται στα 1001 βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που πρέπει να έχει διαβάσει κάποιος μέχρι το τέλος της ζωής του.

«Πατρίδα μου ήταν ένα κοριτσάκι ονόματι Ρουμπίνα. (…) Και τότε αμέσως κατάλαβα γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν σέβας και φιλία προς το χώμα, και επιθυμία για γη: επειδή η γη είναι φτιαγμένη από τάφους (…) έτσι είναι η ζωή: γεμάτη θανάτους (…) Ξεχνάω και να λυπηθώ. Αυτό, λιγάκι με μελαγχολεί. Που ξεβάφουνε οι λύπες μου. Τι να κάνουμε…»

Εικόνες μνήμης φτιαγμένες από χώμα και κομφετί. Μια γυναίκα μας μιλάει για τη ζωή της. Μια ζωή που έζησε, φαντάστηκε ή θέλησε να ζήσει. Πίσω της σα σκιά η εικόνα του πολέμου και οι άνθρωποι που πέρασαν από δίπλα της χωρίς να καταφέρουν να την ακούσουν ή να συνδεθούν μαζί της. Η ιστορία της έρχεται άλλοτε σαν εύθυμο τραγούδι και άλλοτε σαν κραυγή. Θέλει να την ακούσουν και να τη θυμούνται. Με λόγο συνειρμικό και σχεδόν παραληρηματικό, ακροβατώντας ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία φέρνει στο φως το τραύμα της, τραύμα που αδυνατεί να επουλώσει και να θυμηθεί την εμπειρία που το προκάλεσε.

Η μητέρα της. Μια γυναίκα που τιμωρείται άδικα και μετατρέπει μόνη της την τιμωρία σε ισόβια. Επιλέγει τη σιωπή. Η στιγμή της τιμωρίας κατακερματίζει τις ταυτότητες των δύο ηρωίδων. Τις αλλάζει για πάντα. Η Ραραού ενδύεται το προσωπείο πίσω από το οποίο θα ζήσει όλη της τη ζωή και η μητέρα της, η Ασημίνα, γίνεται “ Η μητέρα του σκύλου”. Η εξιστόρηση της ζωής αυτής και της μητέρας της είναι μια απόπειρα να παραμείνει δίπλα της το απόν.

Είναι η στιγμή της να λάμψει. Όχι μόνο να πει την ιστορία της αλλά και να την παίξει. Να γίνει για λίγο πρωταγωνίστρια. Απαιτεί τον πρώτο ρόλο στο έργο και τη δόξα, μα δόξα της είναι η θυσία. Τα όνειρά της, κατασκευασμένα από ύλη ζωής, δημιουργούν χώρους μετάλλαξης και αλλαγής. Σα μαγικά κατώφλια ανάμεσα στον κόσμο και τη φαντασία της ηρωίδας. Σε μια κυκλική πορεία ξανά προς το χώμα.

Δε ζητάει να την πιστέψουμε παρά μόνο να την συμπονέσουμε. Απλώς και μόνο “δυο στιγμές παρέα”.

Συντελεστές:

Κείμενο: Παύλος Μάτεσις

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ματθαίου

Διασκευή – Ελεύθερη απόδοση: Θεοδώρα Καπράλου

Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου

Φώτα: Λευτέρης Παυλόπουλος

Ειδικές κατασκευές: Δήμητρα Καίσαρη, Νικόλας Παπαδόπουλος, Βασιλική Τσιλιγκρού

Κατασκευή κοστουμιών: Atelier Tsiouni

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Ελένη Σκαρώνη

Βοηθός ενδυματολόγου: Λυδία Τράντα

Οργάνωση παραγωγής: Τάκης Γεώργας, Γιώργος Γεώργας

Εκτέλεση παραγωγής: Χρυσαντίνα Κούλουμπου, Χαρούλα Λώλη

Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη

Βίντεο promo: Θωμάς Παλυβός

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καβογιάννη, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Λεάκος, Ειρήνη Μπούνταλη, Κατερίνα Λάττα, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Μελίνα Βαμπούλα, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου

 

Πληροφορίες:

«Η Μητέρα του Σκύλου»

Από 12 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Ιλίσια

Διεύθυνση: Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασιλίσσης Σοφίας

 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα & Τρίτη 21:00

 

Τιμές εισιτηρίων:

Α’ ζώνη: 25€

Β’ ζώνη: 20€

Γ’ ζώνη: 15€

Πληροφορίες: 210 9213310

Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.