«Χειροπαλαιστής»: Η νέα ταινία του Γιώργου Γούση μετά τα «Μαγνητικά Πεδία»

Ο Γιώργος Γούσης στρέφει την κάμερα στη ζωή του αδερφού του, μας συστήνει στον αθέατο κόσμο του μπρα ντε φερ και μας προσκαλεί σε ένα αγώνα για ένα.

Ο «Χειροπαλαιστής» αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του κομίστα Γιώργου Γούση μετά τα Μαγνητικά Πεδία, τα οποία θριάμβευσαν στους κινηματογράφους και αποτελούν την επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Όσκαρ.

Η μεγάλου μήκους ταινία Χειροπαλαιστής, τιμήθηκε με τρία βραβεία στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχοντας προκύψει ως συνέχεια του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκε το 2019 στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. Από 15 Δεκεμβρίου ο Χειροπαλαιστής θα προβάλλεται στους κινηματογράφους της χώρας από το Cinobo.

Xeiropalestis Still 1.90.1 1.jpg

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιώργου Γούση με τίτλο Χειροπαλαιστής, στον κινηματογράφο Γαλαξίας. Παρόντες ο σκηνοθέτης, ο πρωταγωνιστής και αδερφός του Παναγιώτης Γούσης και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας, η ομάδα παραγωγής της ταινίας Ohmydog Productions, αλλά και κόσμος από τον καλλιτεχνικό χώρο. Πριν την προβολή, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα σύντομο αγώνα μπρά ντε φερ ανάμεσα στον Παναγιώτη Γούση και συναθλητές του.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιώργος Γούσης, δήλωσε: «Φτιάξαμε αυτή την ταινία με πολλή τρυφερότητα και εύχομαι να περάσει αυτό στο κοινό, να την απολαύσει και να κουβαλήσουν κάτι από αυτή μαζί τους όταν φύγουν από το σινεμά. Αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη χαρά για εμάς».

T759869.jpg
Premiere Cinobo Gousis Bros Documentary Bradefer At Galaxias Cinema / Thalia Galanopoulou

Λίγα λόγια για την ταινία

Μετά το θρίαμβο της χρονιάς με τα Μαγνητικά Πεδία, ο Γιώργος Γούσης στρέφει την κάμερα στη ζωή του αδερφού του, μας συστήνει στον αθέατο κόσμο του μπρα ντε φερ και μας προσκαλεί σε ένα αγώνα για ένα.

Xeiropalestis Still 1.173.1.jpg

Ο Παναγιώτης, ένας χειροπαλαιστής που ζει στην επαρχία, δεν αντέχει άλλο τη νοοτροπία της μικρής κοινωνίας και αποφασίζει να μετακομίσει στην Αθήνα για να κυνηγήσει τα όνειρά του και να ασχοληθεί πιο επαγγελματικά με το άθλημα της χειροπάλης. Εκεί, οι επιλογές του και τα νέα προβλήματα που θα συναντήσει, θα το φέρουν αντιμετωπο σε αγώνα μπρα ντε φερ με τον πιο δύσκολο αντίπαλό, τον εαυτό του.

Βραβεία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το πορτρέτο ενός ονειροπόλου ταξιδευτή της ζωής που μοιάζει να έχει κολλήσει προσωρινά στην ίδια στάση.

Xeiropalestis Still 1.165.1

Σημείωμα σκηνοθέτη Γιώργου Γούση

Μιας και ο Χειροπαλαιστής είναι μια ταινία που επικεντρώνεται στις αντιφάσεις, θα ξεκινήσω κι εγώ το σημείωμά μου με την αντίφαση πως άρχισα να παρατηρώ πιο προσεκτικά τη ζωή του αδερφού μου μέσα στην πενταετία 2012-2017 που, λόγω της οικονομικής κρίσης, πίστεψε στο όνειρο μιας καλύτερης ζωής στην επαρχία, και από την Αθήνα μετακόμισε στην Ήπειρο, στο χωριό του πατέρα μου, όπου και άνοιξε ένα καφενείο. Δηλαδή, άρχισα να τον παρατηρώ από τη στιγμή που χάνεται από το ορατό μου πεδίο και μετά.

Ο Παναγιώτης, είναι ένας από τη φύση του αντιφατικός χαρακτήρας, τρομερά δραστήριος, καλόκαρδος και αγνά κωμικός τύπος, με το εξωτερικό περίβλημα ενός μυώδους αρσενικού. Τα στενά όρια ενός μικρού χωριού με κατοίκους κυρίως τρίτης ηλικίας και το γυναικείο φύλο σε εξαφάνιση, θα αποτελούσαν τροχοπέδη για τα όνειρα ενός 26χρονου με το ταμπεραμέντο του.

Xeiropalestis Still 1.80.1

Έτσι λοιπόν ένιωσα πως, με αφορμή την ενασχόλησή του αδερφού μου με το άθλημα του bras de fer και ένα επικείμενο αγώνα του στην Αθήνα, το να παρατηρήσουμε με μια κάμερα τη ρουτίνα του, πιθανόν να αποτελούσε ικανό υλικό για μια κινηματογραφική ταινία. Το αποτέλεσμα αυτών των γυρισμάτων ήταν μια μικρού μήκους, η οποία έγινε το σκηνοθετικό μου ντεμπούτο και βραβεύτηκε ως το καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το 2020, από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να ολοκληρωθεί η μικρού μήκους ταινία, ο αδερφός μου πήρε την απόφαση και το ρίσκο να κλείσει την κερδοφόρα επιχείρηση του χωριού και να επιστρέψει στην Αθήνα. Για την ακρίβεια, στον Ασπρόπυργο. Δηλαδή ένα μη-τόπο, σε ένα βιομηχανικό προάστιο εκτός αστικού ιστού, όπου άνοιξε ένα καφέ-ταχυφαγείο, αλλά θα βρισκόταν κοντά σε ένα γυμναστήριο όπου θα προπονούνταν πιο επισταμένα και επαγγελματικά στη χειροπάλη.

Xeiropalestis Still 1.180.1.jpg

1. YORGOS GOUSSIS ARM WRESTLER 2021 80 MINUTES 1.jpg

Με λίγα λόγια, μας είχε χαρίσει μια νέα συνθήκη, τη φυσική συνέχεια της ιστορίας του ανθρώπου που κυνηγάει τα όνειρα του. Γνωρίζοντας και το ψυχολογικό κομμάτι της απόφασης αυτής του αδερφού μου, που είχε να κάνει κατά πολύ με την ασφυξία και την καταπίεση που ένιωθε από τη συντηρητική κοινωνία του χωριού, την αδυναμία του να συνάψει σχέση με γυναίκα, αλλά και το ότι ζούσε και δούλευε μαζί με τους γονείς μας, μια κατάσταση που δε θα τον άφηνε να ενηλικιωθεί ποτέ, μας έκαναν να πάρουμε την απόφαση για την επέκταση του Χειροπαλαιστή στη μεγάλου μήκους εκδοχή του.

Τώρα πια, είναι έντονη η πεποίθησή μας πως θα παρουσιάσουμε στο κοινό ένα ολοκληρωμένο πορτραίτο-ψυχογράφημα, για το άγχος και την κρίση ταυτότητας σε ένα σύστημα που προβάλλει την ευτυχία μέσα από την οικονομική καταξίωση και την επιτυχία μέσα από την απόλυτη νίκη εναντίων όλων. Ο Παναγιώτης πάσχει από τη δηλητηριώδη νοοτροπία του πρωταθλητή και του πετυχημένου ανδρικού πρότυπου, ενώ από μέσα του, όποτε βρεθεί μια ρωγμή, ξεπροβάλει η αληθινή του φύση, αυτή του παιδιού που χαίρεται το παιχνίδι και τη ζωή χωρίς κέρδη και απώλειες.

Πάνω σε αυτή του την αντίφαση, ο Χειροπαλαιστής μας διερωτάται συμβολικά, μήπως τελικά η ευτυχία βρίσκεται μέσα στην ταλάντωση των δυο αθλητών που προσπαθούν, και όχι στην ενδεχόμενη νίκη ή ήττα τους;

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 και σπούδασε γραφιστική. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες κομίστες, και πολλά από τα graphic novels του έχουν βραβευτεί κι έχουν γίνει μπεστ σέλερ.

Το 2019 έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Ο Χειροπαλαιστής, το οποίο βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Μαγνητικά Πεδία, τιμήθηκε με 6 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2021 (ανάμεσά τους και ο Χρυσός Αλέξανδρος) και με 5 βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2022 (ανάμεσά τους κι αυτό Καλύτερης Ταινίας). Το ντοκιμαντέρ Χειροπαλαιστής είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.