Η «Μαρί Skłodowska Κιουρί» των Θέμη Μουμουλίδη και Παναγιώτας Πανταζή στο Σύγχρονο Θέατρο

Εμπνευσμένη από τη συγκλονιστική ζωή μιας από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές του σύγχρονου κόσμου, η παράσταση «Μαρί Skłodowska Κιουρί», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, παρουσιάζεται από τις 10 Φεβρουαρίου στο Σύγχρονο Θέατρο. Η παραγωγή είναι της Ars Aeterna και του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου – ΔΕΠΑΝΑΛ.

Γεννημένη στη ρωσοκρατούμενη Βαρσοβία, η Μαρία Σκλοντόφσκα, η γυναίκα που έγινε αργότερα γνωστή ως Μαρί Κιουρί, χάραξε με ακατάβλητη θέληση την πορεία της, ανατρέποντας κάθε στερεότυπο. Η Μαρί Κιουρί φλέγεται από «την ποίηση της επιστήμης» • το πάθος της και το ανυπέρβλητο ερευνητικό της πνεύμα έγιναν τα όπλα για να αναμετρηθεί με το ρατσισμό και την προκατάληψη που αντιμετώπισε ως γυναίκα και ως μετανάστρια. Σημάδεψε την εποχή της, στο γύρισμα του σύντομου 20ου αιώνα αναπροσδιορίζοντας τα όρια της επιστήμης.

ΜΑΡΙ Sklodowska ΚΙΟΥΡΙ 1

Το θεατρικό έργο, που υπογράφουν ο Θέμης Μουμουλίδης και η Παναγιώτα Πανταζή, βασισμένο σε βιογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και μαρτυρίες, παρακολουθεί τη συναρπαστική περιπέτεια μιας ζωής που αγγίζει το μυθιστόρημα: τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόννη, ο αγώνας να αναγνωριστεί ως ισότιμο μέλος μιας ανδροκρατούμενης επιστημονικής κοινότητας, ο «απαράμιλλος σύντροφος» στη ζωή και στην επιστήμη Πιερ Κιουρί, οι πολλαπλοί ρόλοι, τα χημικά στοιχεία που την «στοίχειωσαν», η ραδιενέργεια, η «Κιουριθεραπεία» ενάντια στον καρκίνο, τα δύο Νόμπελ, η απώλεια, η δόξα και η κατακραυγή, οι ασυμβίβαστοι αγώνες για μια επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου. Η τραγικότητα αλλά και η ειρωνεία που της επιφύλαξε η Ιστορία με την μετέπειτα ολέθρια χρήση των ανακαλύψεών της.

Ο Θέμης Μουμουλίδης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο μνήμης, εικόνων και ήχων με κινηματογραφικούς όρους, θέλοντας να αναδείξει την ποίηση, τον παλμό, τη συγκίνηση και τον αδιάκοπο αγώνα μιας θρυλικής ζωής• μιας ζωής που χάρισε πολλά στην επιστήμη και στην ανθρωπότητα καθώς και στον αγώνα των γυναικών για δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση. Μια παράσταση που μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής της Μαρί Κιουρί, συνομιλώντας με κλασικά συμφωνικά έργα αλλά και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και ηχοτοπία της Αλεξάνδρας Μικρούτσικου.

ΜΑΡΙ Sklodowska ΚΙΟΥΡΙ 3

Ταυτότητα παράστασης:
Κείμενο: Θέμης Μουμουλίδης, Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνοθεσία, Μουσική επιμέλεια: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Μουσική: Αλεξάνδρα Μικρούτσικου
Video – Art work: Θωμάς Παλυβός
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανοιξιά Μπουντζιούκα
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Διεύθυνση παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Μπάλλα

Ερμηνεύουν:
Κωνσταντίνα Τάκαλου: Μαρί Κιουρί
Ιφιγένεια Καραμήτρου: Ιρέν Κιουρί
Κατερίνα Λυπηρίδου: Μπρόνια Σκλοντόφσκα
Γιάννης Παπαδόπουλος: Πιερ Κιουρί

Παραγωγή:
Ars Aeterna
ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ | Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
5η Εποχή Τέχνης
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

Πρώτη παράσταση: Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 21:00

Τιμές εισιτηρίων:
18€, μειωμένο: 14€ (φοιτητικό, άνω των 65), ανέργων: 12€, ατέλειες: 7€
Ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια

Παραστάσεις: Τετάρτη 17:30, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 21:00

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Προσφορά προπώλησης: 10€ για τις πρώτες 10 παραστάσεις έως 31 Ιανουαρίου.

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.