Το 5G είναι σχεδόν εδώ και πλέον όλοι αναζητούν τις δυνατότητες του.
Το 5G λοιπόν, προσφέρει μια πληθώρα δυνατοτήτων που υπόσχονται να αλλάξουν την καθημερινότητα μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.
Αρχικά, δεν είναι μόνο το ζήτημα της ταχύτητας που αναφέρουν οι περισσότεροι πάροχοι και εν μέρη έχουν δίκιο, καθώς είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G, είναι και άλλα πράγματα μεγαλύτερης σημασίας τα οποία θα αναφερθούν παρακάτω.
Πρώτο και κύριο, το χαμηλότερο μέγεθος της καθυστέρησης, το λεγόμενο δηλαδή low latency. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του 5G είναι πολύ σημαντικό διότι παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα στο δίκτυο και μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή απόκριση μεταξύ μιας εντολής ενός χρήστη και της εκπλήρωσης της εντολής. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε πληθώρα εφαρμογών σε εργασιακά και επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ίσως οι χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες χρειάζονται τη μέγιστη σταθερότητα στις υψηλότερες συχνότητες για την όσο το δυνατόν την πιο “real-time” ενημέρωση.
Το δεύτερο σημαντικότερο χαρακτηριστικό του δικτύου 5ης γενιάς είναι το μεγαλύτερο εύρος σήματος. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα δίκτυο που μπορεί να λύσει διάφορα προβλήματα στο εύρος σήματος και την αξιοπιστία του. To 5G προσφέρει επιδόσεις μέχρι και 20 gigabits το δευτερόλεπτο (28 – 39 GHz) την ώρα που οι συχνότητες του 4G είναι κάτω από τα 6 GHz.
Που χρησιμεύουν αυτά;
Τα τρία αυτά λοιπόν χαρακτηριστικά του νέου αυτού δικτύου οδηγούν τον κόσμο μας σε μία νέα πραγματικότητα. Το δίκτυο αυτό μας φέρνει μία ανάσα από μία εποχή πιο αυτοματοποιημένη και εύκολη. Οδεύουμε ολοταχώς σε μία πιο IoT (Internet of Things) κοινωνία όπου τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, οι συσκευές και οι επιχειρήσεις θα βρίσκονται σε μία διαρκή επικοινωνία και σύνδεση μεταξύ τους. Φανταστείτε λοιπόν να δουλεύετε σε εργοστάσιο και να μπορούσατε την ίδια στιγμή να μπορείτε να ξέρετε αν στο επόμενο διάδρομο του εργοστασίου υπάρχει κάποια προβληματική κατάσταση όπως μία βλάβη μίας μηχανής ή το ιδιωτικό αυτοκίνητο σας να χαλάσει ξαφνικά και την ίδια ώρα να μπορεί το συνεργαζόμενο συνεργείο να έχει μία πρώτη εικόνα. Πρόκειται για δυνατότητες που θα άλλαζαν και τον χρόνο και τον τρόπο αντίδρασης και στις 2 περιπτώσεις. Πρόκειται όμως για 2 μόνο από τα παραδείγματα από τις χιλιάδες εφαρμογές που μπορεί να προσφέρει το δίκτυο.
5G και Industry 4.0
Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι το κομβικό εκείνο σημείο της ιστορίας που φέρνει την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των πόρων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών. Έτσι λοιπόν μετά την 1η Βιομηχανική επανάστασή που με την εισαγωγή της ατμομηχανής ήρθε στην επιφάνεια η εκβιομηχανοποίηση της παραγωγής, 2η βιομηχανική επανάσταση όπου με την τις μηχανές εσωτερικής καύσης έχουμε πιο αυτοματοποιημένα και γρήγορα συστήματα και τέλος την 3η Βιομηχανική επανάσταση που αφορά κυρίως την ανάπτυξη στις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα, βρισκόμαστε στο κατώφλι της 4ης. Μια εποχή πλέον που περιλαμβάνει συστήματα πληροφορικής με προηγμένες ικανότητες και συστήματα όπως κυβερνοφυσικά σύστηματα, το Διαδίκτυο των πραγμάτων, το cloud computing και την γνωστική υπολογιστική.
Αρωγός σε όλο αυτό τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι το δίκτυο 5ης γενιάς 5G. Αυτό συμβαίνει για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. Η υψηλότερες ταχύτητες, το low latency και το μεγαλύτερο και αποδοτικότερο bandwidth, δίνει την ευκαιρία σε προηγμένα συστήματα να υπάρξουν αλλά και το βασικότερο να είναι και αξιόπιστα. Με απλούστερα λόγια για αν υπάρχει ένα οικοσύστημα IoT δεν αρκεί μόνο η ταχύτητα αλλά η ασφάλεια και η αξιοπιστία.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την νέα αυτή συνθήκη που παρουσιάζεται στην κοινωνία θα δανειστούμε το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Έργου EVOLVED-5G. Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό Έργο του Ορίζοντα 2020 (Horizon 2020) που μελετάει την σύνδεση του 5G με την 4η βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0) και τα εργοστάσια του μέλλοντος (FoF: Factories of Future). Πρόκειται για ένα έργο, όπου ξεκίνησε το 2021 και βασίζεται σε 12 διαδικτυακές εφαρμογές (Network Applications) που εκμεταλλεύονται το 5G δίκτυο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ενός εργοστασίου.
Κάποιες από τις εφαρμογές αυτές προσφέρουν υπηρεσίες όπως: AI βίντεο για την ασφάλεια του προσωπικού αλλά και τον συστημάτων, ανάλυση δεδομένων και απομακρυσμένη διαχείριση, humanoid ρομποτάκια, αυτοματοποιημένοι στόλοι για τις υπηρεσίες logistics, chatbot για επικοινωνία του εργαζόμενου με τα συστήματα αλλά μέχρι και αυτόματα συστήματα ποτίσματος. Όλα αυτά βέβαια θα εξεταστούν και θα γίνουν πράξη στις δύο 5G πλατφόρμες του έργου που βρίσκονται στην Αθήνα και την Μάλαγα.
Σε περίπτωση που αυτό μοιάζει κάτι απροσδιόριστο και ξένο προς το ευρύ κοινό μπορούμε να λάβουμε υπόψιν μας και πιο πρακτικές λύσεις που υπάρχουν στο έργο Smart5Grid. Μιλάμε για ένα έργο το οποίο είναι στον ίδιο κύκλο χρηματοδότησης (Η2020) και έχει ως σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογών που θα αντιμετωπίσουν υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος. Τέτοιες εφαρμογές υπόσχονται την αυτόματη ανίχνευση βλαβών στο δίκτυο, τον εξ’ αποστάσεως έλεγχο του δικτύου σε απομακρυσμένες περιοχές, τον ακριβή έλεγχο της ροής του δικτύου και την real time επίβλεψη όλου του δικτύου. Δυνατότητες που μόνο το δίκτυο 5G μπορεί να διασφαλίσει πως θα πετύχουν.
Αν μη τι άλλο γίνεται κατανοητό πως το 5G είναι χρήσιμο στους περισσότερους τομείς του κοινωνικού γίγνεσθαι. Μπορεί να προσφέρεις εύκολες και έτοιμες λύσεις τόσο στο ιδιωτικό όσο και στο επιχειρησιακό τομέα του κάθε ανθρώπου, αρκεί βέβαια να υπάρχει και αντίστοιχη υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς και οι κατάλληλες υποδομές.