Έφυγε χθες (Δευτέρα 05/02) από τη ζωή ο λογοτέχνης, ποιητής, εικαστικός και ηθοποιός Μάκης Πανώριος σε ηλικία 88 ετών.
Την είδηση έκανε γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σπύρος Μπιμπίλας, γράφοντας:
Εφυγε χθες ένας αξιόλογος άνθρωπος του θεάτρου και των γραμμάτων. Ηθοποιος , συγγραφέας, εικονογράφος και κριτικος θεάτρου. Πολυσχιδης, υπηρέτησε το θέατρο, τον κινηματογραφο και την τηλεόραση πλαθοντας ποικίλους ρόλους! Γεννημενος το 1935 θα ταφεί στην πατρίδα του την Κεφαλλονιά.. Καλό ταξίδι αγαπημένε συναδελφε Μάκη Πανώριε
Ποιος ήταν ο Μάκης Πανώριος
Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1935. Σπούδασε ζωγραφική στη σχολή σχεδίου και ζωγραφικής ABC και θέατρο, υποκριτική και σκηνοθεσία στη Δραματική Σχολή Θεάτρου του Πέλου Κατσέλη. Εργάστηκε ως ηθοποιός για δεκαοχτώ χρόνια στο ελεύθερο θέατρο και δέκα στο Εθνικό, καθώς επίσης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» του Mίκη Θεοδωράκη, στο ρόλο του Χάρου (1962) με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη.
Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα το 1970 με το μυθιστόρημα Η κατάκτηση.
Έργα του επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού:
Η Διαδρομή – Η Καταδίκη (2005), νουβέλες, Αίολος
Το Καράβι στο Βουνό (2000), μυθιστόρημα, Καστανιώτης
Τα Ρομπότ μια Μέρα (1979), συλλογή διηγημάτων, Χρυσή Τομή
Έχει εικονογραφήσει, επιμεληθεί και προλογίσει εκατοντάδες βιβλία, πολλά από αυτά επιστημονικής φαντασίας. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Ανθολογία επιστημονικής φαντασίας, εκδ. Αίολος (2001)
Metal-ικές ιστορίες (ελληνικές) φαντασίας και τρόμου, Αίολος – Metal – Invader (1997)
Ελληνικά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας, Αίολος (1996)
Ξένος σε ξένη χώρα (1994), Ρόμπερτ Χενλάιν
Βραβευμένες ιστορίες με Νέμπιουλα (1993), Parsec
Ο Αναρχικός των δύο κόσμων, Ούρσουλα ΛεΓκεν (1992), Αίολος
Ανθολογία επιστημονικής φαντασίας (1989), 4 τόμοι, εκδ. Κομήτης
Κλασικές ιστορίες φαντασμάτων (1982), εκδ. Δαναός (& Αίολος, 1987)
Ήταν διευθυντής και εικονογράφος του περιοδικού Ανδρομέδα (1977). Είχε εικονογραφήσει τα εξώφυλλα της σειράς βιβλίων γαλλικής εφ των εκδ. Κένταυρος. Κρατούσε στήλη με κριτικές έργων εφ στο περιοδικό Αινίγματα του Σύμπαντος.
Ήταν από τους πρωτεργάτες της Κινηματογραφικής λέσχης φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας, μετέχοντας επίσης στο πρώτο της εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο.
Συμμετείχε με την ανακοίνωση «30 χρόνια ελληνικής εφ: μια σύντομη ελληνική θεώρηση» στην Ημερίδα για την ελληνική επιστημονική φαντασία που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα το Νοέμβριο 1998.
Έχει βραβευτεί με τα βραβεία Karel (1993) για την προσφορά του στην επιστημονική φαντασία και τη φανταστική λογοτεχνία και Χρυσό Ικαρομένιππο (1996) για το διήγημά του «Ηθοποιός».
Στις 18 Οκτωβρίου 2006 η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας τίμησε το Μάκη Πανώριο για τη συνολική του προσφορά στις τέχνες του φαναστικού, με εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου. Ομιλητές ήταν οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Χρήστος Λάζος, Δημήτρης Βανέλλης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Τάσος Ρούσσος και Βαγγέλης Αθανασόπουλος.
Το 2011 τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με καλλιτεχνική σύνταξη.
Με πληροφορίες από wiki.redworlds.gr